Tango en Salsafeest op Dansen aan de Dijle

Jawel, zondag was het reeds de 5de editie van Dansen aan de Dijle. Het feest naar aanleiding van onze Belgische nationale feestdag was nog maar net verteerd, en het was alweer feest, nu op de Vismarkt. Enkele honderden danslustigen kwamen opdagen voor de initiatielessen Tangoschool Ardoroso organiseert dit gratis Tango- en Salsa Feest, met medewerking van Salsa Titanico.

Dansen aan de Dijle aan de Vismarkt te Mechelen

Ook dit jaar was het openlucht dansfestival alweer een enorm succes. De zon en de hete temperaturen maakten van de Vismarkt een zuiderse vakantieplaats, de ideale plek om deze Zuid-Amerikaanse dansen te beoefenen. De initiatielessen van een uurtje salsa en tango mochten telkens zo’n 70 deelnemers verwelkomen.

Salsa en Tango initiaties op de Vismarkt

Om 16 uur startte de salsa initiaties, wat al direct heel wat bijval had. Salsa is een sensuele dans en is van Cubaanse oorsprong. In deze dansschool worden zowel de Cubaanse als de L.A Style Salsa aangeleerd  “Het is leuk en de deelnemers leren telkens nieuwe mensen kennen, wat het super leuk maakt“ vertelt Silke Van de Merlen, dansinstructeur bij Salsa Titanico (Putte/Mechelen).

Dansen aan de Dijle te Mechelen

Silke heeft het dansen in het bloed, want van jongs af is zij begonnen als ballerina. “Klopt, en op een feestje sprak iemand me aan die op zoek was naar een lesgeefster latin en zumba. Voor mij was dit even slikken want dan moest ik buiten mijn comfortzone treden. En nu geef ik al vier jaar les, en doe het supergraag” .Volgens Silke kan je na een uurtje dansles al heel wat basis danspasjes leren. “Het is nu het derde jaar dat wij meedoen aan Dansen aan de Dijle, en voor mezelf de eerste keer dat ik hier een workshop heb gegeven. Het is ongelooflijk, vooral ook de vriendschappen die je maakt.” besluit Silke.

Salsa op Dansen aan de Dijle aan de Vismarkt te Mechelen

Intussen was het voor de nabijgelegen horeca alle hens aan dek. De terrassen zaten overvol, wat het dansfestival extra gezellig maakte. Ook heel wat nieuwsgierigen en kijklustigen die aan de rand van de tijdelijke dansvloer, een beetje schuifelend met de voeten, genietend van de vele blije gezichten en wiebelende lichamen.

De salsadansers hadden intussen plaatsgemaakt voor de initiatielessen tango. Steven en Ellen trokken de dansschoenen aan en brachten de startende dansers samen in een kring om de allereerste danspassen bij te brengen.

Initiaties Argentijnse tango op de Vismarkt te Mechelen

De basis van tango is stappen, dus als je kan stappen, dan kun je leren tangodansen. De moeilijkheidsgraden kan je nadien zelf opvoeren.” zegt Steven Huypens als bezieler van Dansen aan de Dijle en zaakvoerder van El Ardoroso Tangoschool.

In onze school leren wij de Argentijnse tango aan. Deze dans wordt ook gedanst in zowel Buenos Aires als wereldwijd. Dansen en dus ook tango zou de gezondheid bevorderen. Blijven bewegen, en dat doe je met dansen, maar ook het sociale aspect, zijn maar enkele positieve dingen die dansen vandaag zo populair maken.”. Tijdens het dansen ben je immers, en dat merkte ik tijdens de initiatielessen, enkel bezig met de muziek en het dansen. Als afsluiter gaven Ellen en Steven nog een demonstratie Argentijnse tango, waarna het dansfeest aan de oevers van de Binnen-Dijle tot in de late uurtjes verder ging.

Dansen is bewegen, en dus goed voor de gezondheid

Ja, de dansinstructeurs kunnen me veel positiefs vertellen, maar denken de deelnemers hier ook zo over ? Ik trok mijn stoute schoenen aan en trok naar een lieftallig koppeltje op één van de terrasjes.

Wel, ons verhaal is 16 jaar geleden begonnen, toen wij zijn begonnen met salsa dansen, en ook daar elkaar hebben leren kennen. De eerste keer dat ze Dansen aan de Dijle hier organiseerden zijn wij komen kijken en meedoen aan de tango initiaties. Het beviel ons zo goed dat we direct hebben ingetekend voor de zomercursus Argentijnse tango, waar dus ondertussen al vier jaar mee bezig zijn” vertelt Anita Dierickx.

Mechels koppeltje danst salsa en tango op Dansen aan de Dijle

Inderdaad wij zijn zeer gepassioneerd. Het is een sociale bezigheid, je kan je laten gaan met het dansen, je leert mensen kennen, het is de perfecte combinatie. We combineren nu de twee, maar tango iets meer dan salsa” besluit Bart Santy.

Dit kan ik nu is zonder twijfel vakantie in eigen land noemen. Helaas ligt Mechelen niet aan zee, maar we hebben toch onze vlietjes, De Nekker, het strand op de Grote Markt met beachvolley en kinderstrand, onze bootjes, het suppen en kanovaren, het Dijlepad, Dijlefeesten, Maanrock, Parkpop, Ottertrotter, Dansnamiddag Balcazar, … en Dansen aan de Dijle.

Meer info online bij El Ardoroso en Salsa Titanico.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt