Mechelse interieur decoratie voor Arabische Koninklijke residenties

met categorie:  
Ik heb 's morgens vroeg een verhaal schrijven altijd heerlijk gevonden. Als kind stond ik dikwijls voor dag en dauw in de tuin van mijn ouders, en had tegen dat de schoolbel rinkelde al een halve dag achter de rug. Dit heeft echter geleid tot een soort opdracht die ik meedroeg, voor een edel epos of een nobel item te schrijven.
 
 

Historische verhalen die een weg openden zoals De Rode Zee en het hooggebergte van At Taif in Saoedi-Arabie, om dit keer de tijd vrij te maken voor een eerste verhaal op Mechelenblogt.

 

We schrijven Februari 1976, op het bovenste verdiep van Nova Toren aan de Nekkerspoel had Prins Bin Nayef Abdoel Aziz (neef van Koning Salman) en zijn rechterhand Dhr Albert Nosseir een samenwerking aangezegd voor decoratie & inrichting van Koninklijke paleizen in Jeddah (havenstad aan de Rode Zee), At Taif (woestijnstad 1450m in het hooggebergte) & Riyad ( hoofdstad Saoedi-Arabie)

 

Het inrichten van de koninklijke paleizen samengevat in een werkschema voorzag een verblijf van zes weken,volgens de plannen en de overzichten die er waren opgesteld.

De kroonprins vond zijn gezegende inspiratie in Mechelen om zijn residenties gul te voorzien van Westerse Art Deco,tapijten, tafelbestek,moderne lichtarmaturen,bepleistering, markante beschildering en high tech apparatuur. 

Een afgeborstelde prins met smaak, spirituele romantiek maar vooral een goed gevulde beugel koos voor een all*-in afwerking. Een verblijf van zes weken bracht ons met een Airbus van Air France via Egypte naar Jeddah aan de Rode Zee.Een bergtocht van 160 km wachtte ons toen we na bijna drie uur de woestijnstad At Taif bereikten. Het werkmateriaal was ondertussen verscheept met containerschepen vanuit Antwerpen naar Jeddah,waar het met zwaar vervoer ter plaatse werd gebracht. Op een jeugdige leeftijd van 21 jaar had ik zeker niet het gevoel van stil te staan, en de tijd vloog voorbij in het aardolieland.

Mijn vader Charles was mee afgereisd naar het verre Oosten om paraat te staan in de uitvoering der werken. De gouden bestekken op de tafels waren modern, de tapijten uit het Westvlaamse Depoorterland presenteerden mooier dan ooit.

Het klimaat was wennen, de temperaturen liepen al gauw op tot 50°C op de schrale hoogvlakte van het Asir gebergte. We werkten zes dagen op zeven, we beschikten over twee halve dagen vrij, die we gebruikten om te wandelen, de stad te leren verkennen en de plaatselijke bevolking. 

Bij valavond stonden miljoenen sterren boven op je kop te pronken. De naburige minaretten riepen vijf maal daags op tot het gebed, en onze plaatselijke kokin Zim Zim uit Ethiopie bakte heerlijke fritjes voor ons gezelschap.

Onder de jongens waren mannen zoals Louis De Bal ( vader van Gilde) Gaston,Willy Bydekerke ( later decormeester MMT), Etienne, Francis, Jean, e.v.a. Ook Alfons Michiels was dagelijks bij ons ter plaatse voor de opvolging.

De wanden van de ronde koninklijke residentiële muren werden voorzien met metaalbehang, de inval van het zonlicht in de paleizen die "Open to Sky" waren op verschillende gedeelten illustreerden een magische lichtinval. Taif lag op 150 km van Mekka ( de heilige stad met de Kabaa) waar jaarlijks de grote pelgrimstocht plaats vindt. Als vervoer beschikten we over een koninklijke jeep met een pasje om overal gratis te tanken.

De plaatselijke klederdracht van mannen & vrouwen verbaasde ons niet, mannen in kleed, vrouwen gesluierd, de lokale bevolking was zeer arm, ze gebruikten onze houten kisten als woning, het karton werd eruit gehaald en gespaard, de houten bekisting was al vlug ingericht met een oosters tapijt en een satteliet tv, klaar was Ali.

Het fruit zoals de mango's, cactusappels was zeer lekker. Drinken hadden wij uit minerale water flessen uit Belgie, de bevolking ter plaatse dronk verzild zeewater. Het avontuur liep af na zes weken van intense arbeid en tot tevredenheid van de prins. Aan het Mechelse thuisfront wachten onze vrouwtjes ons op na zes weken afwezigheid. 

Keef Halak riepen wij......voor de vrouwen was het Keef Halik....

Onze koninklijke trip werd beëindigd in familiekring met heerlijke Arabische thee en koekjes, het Nova avontuur zat er op. 

 

  

boeiend,

is er kans om te weten te komen hoe jullie werk er dezer dagen nog uitziet?

@ Eric Creve

Was die Francis in je verslag Francis Purnelle de binenhuisarchitect uit de OLVrouwstraat?

Dat was idd. destijds Francis Purnelle uit de O.L.Vrouwstraat.

Beste Marc,

 

Deze werken en decoratie zijn inmiddels meer dan 40 jaar geleden uitgevoerd, de locatie van het paleis in Taif bestaat nog steeds als koninklijke residentie. Via de ambassade kan je altijd info opvragen of een eventueel verzoek bekomen om over dit item te converseren. De toenmalige contacten zijn niet meer voor handen.