Het hofpateeke van de Koningin: "Een Astridje "

met categorie:  

Een stukje Mechelen ontvouwde zich naar aanleiding van een bezoek wijlen Koningin Astrid aan Manufactuur De Wit.

In 1889 werd in Mechelen de Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten opgericht door de familie De Wit. Dit familiebedrijf groeide uit tot een van de meest vooraanstaande leveranciers en restaurateurs van wandtapijten. Het Belgisch koningshuis was één van hun vaste klanten.

 

 
Koningin Astrid (1905-1935) bracht regelmatig een bezoek aan de textielweverij en elke keer zorgde meneer De Wit voor koffie en pateekes van bakkerij Van Uytven. Koningin Astrid was verlekkerd op de Mechelse merveilleuxkens en dat kwam aan de oren van de bakker. Die vroeg de koningin daarop toelating om zijn gebak naar haar te mogen noemen. Ook in Antwerpen wordt deze naam gebruikt.
 
Manufactuur De Wit.
 
Bij het inkijken van de logboeken van Walter Geluyckens ( kerk&archief) bleek duidelijk dat de Mechelaars een grote waardering hadden voor de vrouw van Leopold III.
Walter vermelde reeds eerder in zijn collum deze vaststelling. 
 

Foto : Walter Geluyckens. ( Voorzitter Sint-Paulusvrienden Antwerpen)

 

Het lekkere gebakje bevat een spannend verhaal, in het Astridje proeven we niet zozeer de overheerlijke smaak van het taartje, maar de emoties van een Koningin.

Toch blijft smullen van het pateeke een heerlijk genot. 

Ieder gebakje heeft een naam, het Mechels Astridje is eigenlijk een pateeke op basis van meringue en slagroom, afgewerkt met de kers bovenaan op het taartje.In het Frans heet dat eigenlijk ‘merveilleux’ en het is één van de klassiekers in de patisserie wereld.

Wie zijn gasten wil verassen met een stukje Mechels dessert, zoals destijds De Wit Prinses Astrid verraste, kan buiten het gebruikelijke kopje verse koffie een stukje Mechelse geschiedenis ontvouwen.

Ik hoor jullie al roepen: " lek men lippeke"

 

Ook vandaag kan je bij onze Mechelse bakkers het Astridje bijna dagelijks aantreffen.

Een ander hofpateeke is het Marie-Joseeke: een chocoladekuipje gevuld met slagroom, een stukje biscuit gesprenkeld met kirsch en fruit. Het werd voor het eerst gemaakt in 1930 naar aanleiding van het huwelijk van prinses Marie-José, dochter van Albert I, met de Italiaanse prins Umberto.

 

Mechelen is Merveilleux !!

Eric Creve- 25.07.2018.

 

 

smakelijk

ik kies dezer dagen voor een ijsastridje, lekker van bij cremekar Nova :)

Met dit warm weer is zo een ijsastridje van Nova welkom!  :-)