De Partage smaakt naar passie...

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Er valt deze dagen heel wat nieuws te ontdekken (of... te proeven) op de Korenmarkt.  Dit plein kent een ware heropleving en ik durf er geld op te verwedden dat als eindelijk het Hof van Cortenbach zijn deuren openen zal, en de scharnier zal worden tussen OLV-straat en Korenmarkt, dit alles nog zal toenemen.  'De Stillen Genieter' is terug van weggeweest en weet op zijn nieuwe locatie weer vele bierliefhebbers te bekoren...  Je kan nu ook Mexicaans tafelen op de Korenmarkt ('Chili Beans')...enne bij de buren van deze twee horecazaken kan je gezellig rond de tafel zitten in 'de Partage'.  Héél uniek is het concept niet.  En toch... In deze sympathieke zaak worden de gerechten door de klanten zelf opgeschept en gedeeld.  Er wordt hier gewerkt met zoveel mogelijk lokale producten als verse kruiden en zelfs eetbare bloemen.  Voor vlees en vis kan je hier terecht, maar ook voor een volledig vegetarisch menu.  Wil je er ook eens langs?  Dan dien je dit te doen voor eind augustus.  Het is immers zo dat dit een pop-uprestaurant is, gevestigd in het conceptpand 'The Box'.  Rep je dus!  Ik had een toffe babbel met de enthousiaste kersverse ondernemer: Wouter Joossens.  Met passie praat hij over deze droom die hij nu aan het realiseren is...

 

Het zijn drukke tijden voor Wouter.  En dat is vandaag niet anders.  De zaak is nog maar een paar weken geopend, maar het loopt als een trein.

Het is reeds de vierde zaak die opent in 'The Box'.  Eerst kon 'Wine Not' hier al ervaring opdoen.  Nadien opende hier het 'Pannenkoekenhuisje' en voordag 'De Partage' de zaak ombouwde tot restaurant, was 'Nice' hier gevestigd.

 

 

Tot 26 augustus willen we hier onze gasten verwennen.  in 'De Partage' kan ik mijn passie volgen.  Eigenlijk heb ik geen enkele ervaring in de horeca.  Ik ben zelfs nooit jobstudent geweest in die sector.  Wel ben ik al jarenlang een hobbyist die graag kookte voor familie en vrienden en heb ik wel een diploma kok in avondopleiding op zak.  Nooit had ik echter de intentie om een eigen zaak te beginnen.  Ik was accountmanager in een multinational, maar op een bepaald moment begon het te kriebelen.  Misschien kan je het een 'midlifecrisis' noemen?  In ieder geval bekroop me de vraag: 'Wat wil ik?'.  Ik heb me er aan gewaagd en zette de stap.  Hier krijg ik de kans om iets uit te proberen.  We zien wel wat de toekomst brengt.  Da's nog onbeslist.

 

Er is héél hard gewerkt om 'De Partage' klaar te krijgen.  Maar het resultaat oogt bijzonder fraai en ik ben verrast door het frisse, gezellige interieur in blauw-wit afgewisseld met warme houtkleuren.

 

 

 

Er is inderdaad veel werk gekropen in de inrichting.  Met dezelfde energie en moeite hadden we ook iets blijvend kunnen opzetten.  Het is een vriendin, Valerie Kindt, die instond voor de vormgeving.  Ze ging aan de slag met Delfts blauw én...jeans.  Een betaalbare oplossing voor een pop-uprestaurant dat slechts drie maand open is.  De leuke zakjes in jeansstof waarin we het bestek stoppen en de placemats werden gemaakt in het Sociaal Atelier in de Hanswijkstraat.  Binnenkort nodigen we de mensen die hieraan hebben gewerkt uit om gratis de voeten onder de tafel te steken!

 

Op drie maand tijd moeten Wouter en zijn ploeg zich proberen te bewijzen.  En da's best kort.  Maar de eerste reacties zijn lovend.

 

 

 

Tot hiertoe lukt alles goed.  We werken hier met een ploeg (niet dagelijks natuurlijk) van tien mensen. En mijn vrouw werkt naast haar drukke job ook hard mee achter de schermen.  Het is fijn dat ze ook erg gelooft in dit project.  Hier willen we vooral een pure, gezonde, lekkere, eerlijke keuken aanbieden.  Daar sta ik op.  Ik gebruik véél groenten in mijn menu's.  Ik werk samen met M'Akker.  De keuken kan je Frans betitelen, maar...vooral Mechels!

 

Hard werken dus: het uit zich vooral in een groot slaapgebrek.  Ook kruipt er flink wat tijd in het zich in orde stellen met de regelgeving, voor je je kan focussen op het eigenlijke doel van het restaurant: gasten ontvangen en koken.

 

Gastvrij zijn is héél belangrijk voor mij!  Hier moet je een goed gevoel krijgen.  Culinair moet alles tiptop in orde zijn, maar je moet de klanten op vriendelijke manier zich hier thuis laten voelen.  Als ik hier binnenkort jobstudenten aanneem is dit een grote vereiste.   Mijn doelpubliek is heel breed. Koppels én groepen. Maar hier komen vooral mensen die bewust van eten willen genieten.  De formule nodigt uit tot gezellig praten.  Wie wil kan hier zelf een plaatje uitkiezen en opzetten...

 

 

Wouter gidst me door de zaak.  De keuken is handig ingericht en de leuke vormgeving wordt doorgetrokken tot in de toiletten.  Hier is duidelijk veel energie in gestoken.  Daarna laat Wouter me proeven van een aantal eetbare bloemen: verrassend!  Soms echte smaakbommen.  Hij verwerkt ze in originele recepten en als visueel extraatje.

 

   

 

(barman Youssef Kazemi)

 

Eind augustus is het afgelopen.  Daarna zien we wel.  Ga ik er mee verder elders?  Als ik daartoe beslis, zal het zéker in Mechelen zijn.  Dit is een toffe stad en ik ken hier veel volk...

 

Ik geloof hem graag. 

 

 

'De Partage' kan je volgen op Facebook.

website met openingsuren:

https://departage.com