Koninklijke Mechelse Fotokring stelt tentoon in De Schakel

met categorie:  

(foto: Jan Smets - Danny Breckpot en Herman Laeremans)

Dit jaar werd in onze stad de kunstvorm fotografie in al zijn facetten opvallend in de vitrine gezet, met knappe en vaak prestigieuze tentoonstellingen in Cultuurcentrum of De Garage.  De Koninklijke Mechelse Fotokring die al een 'eerbiedwaardige' instelling mag genoemd worden - ze werd reeds opgericht in 1934! - breit hier nog een leuk vervolg aan.  In de zomermaanden is een heel gevarieerde expo met werk van hun leden te bekijken in VC De Schakel aan de Steenweg.  Vanvond werd een feestelijk startschot gegeven van deze tentoonstelling die loopt tot eind augustus.  Vooraf maakte ik een praatje met twee van de bestuursleden van deze kring: Danny Breckpot die als beeldend kunstenaar ook actief is in de Mechelse Lucasgilde, en Herman Laeremans...

 

 

Onze kring, die één van de drie fotoclubs in Mechelen is (de anderen zijn 'Smile' en 'Kritika') bestaat inderdaad al héél lang.  De legendarische fotograaf Louis Van Zeir was één van de stichtende leden van de vereniging.  Ook onze erevoorzitter Jacques Denis die jarenlang voorzitter was, en ex-leerkracht in het IKA, is héél lang een gewaardeerde stuwende en bezielende kracht geweest.  Nu nog is hij, ondanks zijn gevorderde leeftijd, erg actief,   Hij is 95 jaar en exposeert ook met werk van hem op deze tentoonstelling!  Onze huidige voorzitter is sinds dit jaar Luc Ongena.

 

Achtien deelnemers tonen op deze expo hun fotowerk.  Elke fotograaf leverde een twee tot drie werken in.  Het thema was vrij.  We kunnen dus héél verschillende stijlen en onderwerpen ontdekken: portret, landschap, urbanfotografie...

 

Onze kring telt zowel jonge als oudere leden.  Het oudste lid is Jacques met zijn 95 jaar, en Elke Verreydt is met haar 25 jaar de jongste...  Op maandagavonden komen we in De Schakel bij mekaar.  We bespreken mekaars werk, leren van mekaar, verdiepen ons in techniek, enzovoort...  Jaarlijks zetten we ook een expo op.  Voor de derde keer organiseren we dit in VC De Schakel.

 

In juli en augustus is de tentoonstelling vrij te bezoeken op zaterdagen tussen 10 uur en 15 uur.  Op de maandagavonden tijdens de beiaardconcerten kan je deze expo ook bekijken.

 

 

En er staat in het najaar nog wat op stapel!  De stad vroeg ons om de werkzaamheden van afbraak tot heraanleg en verbouwing van het Dorpshuis in Hombeek met onze Kring fotografisch vast te leggen.  Daar zijn we graag op ingegaan.  Ook hebben we alle verenigingen van de Mechelse dorp gefotografeerd.  Op de feestelijke opening van het Dorpshuis op 3 september zal je de resultaten hiervan kunnen bewonderen...  Dit moet je zeker al maar vermelden...

 

Spring maar eens binnen in De Schakel: het loont beslist de moeite!

www.kmf-foto.be