'Mechelen, Mon Amour' - nieuw boek toont het mooiste van onze Dijlestad

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Wij Maneblussers weten natuurlijk al veel langer dat onze stad een pareltje is.  Ooit was er een tijd dat Mechelen zo'n beetje een vergeten plek was tussen Antwerpen en Brussel.  Men passeerde het; liet het links liggen... Maar die tijd ligt nu helemaal achter ons.  Mechelen is tegenwoordig een meer dan toonaangevende stad.  En dat mag beslist veelvuldig in de kijker worden gezet.  Zopas rolde een nieuw boekwerk van de drukpers: 'Mechelen, Mon Amour', dat werd samengesteld door het bekende gidsenduo Rudi De Mets en Ferre Uytterhoeven.  Ze deden dat in samenwerking met Visit Mechelen en de Mechelse Gidsenbond. Het boekje dat verkrijgbaar is in de Mechelse Boekhandels, Salvator, De Standaard, de Slegte en de Zondvloed, is een hebbeding voor élke Mechelaar én toerist.

 

 

In 55 hoofdstukken verspreid over 192 pagina's worden de vele bijzondere bezienswaardigheden van onze stad onder de loupe genomen.  Gefocusd wordt op de boeiende geschiedenis van Mechelen, waarin uiteraard ruime aandacht wordt besteed aan ons Bourgondische verleden.  Maar heel wat meer wordt smakelijk geserveerd in dit boekje in handig formaat met fraaie lay-out.  Een greep uit het gevarieerde aanbod: Kazerne Dossin, de Mechelse spoorweggeschiedenis, Ludwig van Beethoven, het horlogeriemuseum, Planckendael, het Speelgoedmuseum, Technopolis, stadsmuseum Hof van Busleyden, culinaire specialiteiten, de beiaardschool, Beeldsmederij De Maan, brouwerij Het Anker...

Rudi en Ferre:

 

We willen maar al te graag onze collega's stadsgidsen bedanken, die ondertussen al een volgend boek aan het samenstellen zijn: 'Mechelen door het oog van de stadsgidsen', waarin onderandere ook de deelgemeenten aan bod zullen komen.  En dit op een intensievere manier dan wij dit konden doen op deze meer beperkte ruimte. De Gidsenbond presenteert trouwens op zes aparte pagina's in totaal 21 themawandelingen.  Ook onze toeristische dienst en schepen van toerisme Björn Siffer willen we graag in onze dank betrekken.  Zij hebben mee geholpen aan het tot standkomen van dit boek.

 

De auteurs van dit boek zijn geen nobele onbekenden.  Al jarenlang gidsen zij in onze stad en hun 'Plezante Wandeling' is een klassieker geworden.

Mechelen toont zich in dit nieuwe boek als het 'Walhallah van de diversiteit' en de 'kampioen van de humane waarden'.  Het is een centrumstad in voortdurende verandering  Maar ook als de stad met de eerste fairtrade winkelstraat van ons land. Mechelen bezit gezellige winkelstraatjes en leuke terrassenpleintjes zoals de Vismarkt aan de Dijle waarop men op de rondvaardboten van rederij Malinska een andere kijk op deze stad krijgt....Mechelen is...jawel, erg veelzijdig.

Het idee voor 'Mechelen, Mon Amour' is trouwens afkomstig van Philip De Prest, zaakvoerder van Malinska

 

  (Philip De Prest)

 

Philip De Prest is niet alleen de zaakvoerder van Malinska (www.bootjesinmechelen.be), maar ook van Rederij Flandria in Antwerpen.  In deze stad werkt Philip samen met Uitgeverij Sigmatau (voorheen Uriel) die al een tiental jaren stads-en regiogidsen op de markt brengt zoals de bestsellerreeks 'Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen'.

Vaak werden en worden deze boeken uitgegeven in samenwerking met bekende uitgevers als Davidsfonds of Lannoo.  De gidsen richten vooral de aandacht op kunst, cultuur, geschiedenis en onroerend erfgoed.

De bedoeling van dit nieuwe Mechelse boek is om zoveel mogelijk mensen naar onze stad te lokken.  Er wordt gemikt op individuele bezoekers en koppels.  Maar ook op bedrijven en verenigingen.

De grote verdienste van De Prest was dat hij de uitgeverij warm maakte voor de uitgave van dit Mechelse boek.

 

De doelgroep van dit boek is enerzijds de Nederlandstalige toerist en anderzijds de Mechelaar zelf.  Eind 2018 zal er ook een Engelstalige versie van het boek verschijnen.  Dit zal verdeeld worden in een tiental Europese landen. 

 

Schepen Björn Siffer:

 

 

Ik wil dat de Mechelaar de verborgen parels in eigen stad ontdekt.  Daarom heb ik een tweezijdige actie in het leven geroepen.  Gedurende het hele jaar 2018 loopt er een promotie voor Mechelaars.  Bij aankoop van een duoticket ter waarde van 13 Euro bij Malinska, krijgen zij dit prachtige boek cadeau.  Het andere luik van de promotie is dat toeristen die het boek in de Mechelse boekhandels komen, een gratis ticket krijgen voor een boottochtje op de Dijle of een haventocht van Flandria in Antwerpen.

 

 

Het boek is rijk geïllustreerd met vele foto's.  Het is Annemie Reyntjens van Uitgeverij Sigmatau die samen met haar collega Luc Corremans zorgde voor de iconografie en de eindredactie.

De prijs van het boek bedraagt 18,95 Euro.

 

(de auteurs willen graag danken: Malinska, Lamotsite, Horlogeriemuseum,Kruidtuin, Kazerne Dossin, Het Anker, Koninklijke Manufactuur De Wit, Museum Hof van Busleyden, Beeldsmederij DE MAAN, Cultuurcentrum, Sint-Romboutskathedraal en-toren, Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, Speelgoedmuseum, Galerie Transit, ZOO Planckendael, NMBS, Technopolis en Hangar 311, Stadsarchief en Regionale Beeldbank Mechelen)