Op stap in Bourgondisch Mechelen...

 

(foto's: Jan Smets.  Onderaan: cultuurschepen Björn Siffer en gids Karine Decoster)

Het was bijzonder guur toen vanmorgen de gloednieuwe groepswandeling werd voorgesteld.  Maar ondanks de snijdende wind en het feit dat af en toe de paraplu diende te worden opengevouwen verveelde de tocht géén moment.  Het thema is dan ook erg boeiend en met deze 'Bourgondische wandeling' zet Mechelen haar verleden onder de Bourgondische hertogen wel heel dik in de verf.  Terecht.  Onze historische kunststad kan de Bourgondische geschiedenis met recht claimen, vertelt schepen van Cultuur en Toerisme, Björn Sifffer.  En dat zal je geweten hebben.  Ons stadsmuseum Hof van Busleyden dat na lange tijd op 17 juni opnieuw de deuren opent, zal deze belangrijke episode uit onze geschiedenis meer dan ooit uitspelen.  Met deze nieuwe wandeling wordt het Bourgondische profiel van Mechelen nog verder aangescherpt.   We gingen op stap met Karine Decoster, de voorzitter van de Mechelse gidsenbond, die met grote deskundigheid ons door deze geschiedenis loodste...

 

 

In de nieuw ingerichte weekkapel van onze kathedraal werd door schepen Siffer al een tipje van de sluier opgelicht:

 

De Kruisweg bevat veertien staties...  Wij doen er met deze wandeling nog één statie bij!   Deze tocht voert ons langs vijftien locaties die linken hebben met ons Bourgondische verleden.   Vanaf 17 juni biedt Mechelen een bijzondere totaalervaring aan.  Naast de unieke belevenis in het Hof van Busleyden zijn er tal van andere plekken in onze stad waar ons rijke Bourgondische verleden tastbaar is.  Deze wandeling troont de bezoekers mee op verkenning langs prachtige stadspaleizen, het mooie Schepenhuis en nog veel meer hoogtepunten...

 

 

 

In tegenstelling tot andere Bourgondische knooppunten draagt ons stadsbeeld nog duidelijk de stempel van het Huis van Bourgondië.  En al dat erfgoed ligt bovendien op wandelafstand van mekaar.  Door de centrale ligging van Mechelen en mobiele ontsluiting is onze stad vandaag nog een prima uitvalsbasis voor de ontdekking van het thema Bourgondië in Vlaanderen, met de steden Brugge, Gent en Brugge, maar ook met de Franse steden Dijon, Beaune en Broux...

Deze troef zal nu helemaal worden uitgespeeld.  Een slimme en ambitieuze uitdaging is het alvast.

 

 

Zo focust de wandeling zich bijvoorbeeld in de kooromgang van de kathedraal zich op de kapel waar de wapenschilden hangen van de ridders van het Gulden Vlies.  En Karine geeft ons hier tekst en uitleg bij.

 

In Sint-Romboutskathedraal ging in 1491 het 15de kapittel van het Gulden Vlies door.  De wereldlijke ridderorde van het Gulden Vlies werd gesticht door de Bourgondische hertog Filips de Goede.  En dit met het doel om zijn belangrijkste leenheren aan zich te binden.  Het was een exclusieve orde van dertig ridders.  In deze kapel hangen hun blazoenen, compleet met de indrukwekkende ketting die behoorde bij hun status.  Een kapittel ging meestal door in een kathedraal.  Je vindt zulke borden met wapenschilden van de orde nog slechts op vier plaatsen in de wereld: in Brugge, Gent, Barcelona, en...  Mechelen!  Bovendien bezit de kerk nog een uniek bord waarop melding wordt gemaakt van het feit dat de toen 13-jarige Filips de Schone het kapittel voorzat...

 

Dit bord wordt nu gerestaureerd en is binnenkort weer te bewonderen in deze kapel.  Karine vertelt nog veel meer natuurlijk...  Bijvoorbeeld waarom sommige blazoenen zwart werden gemaakt...  Maar ik wil niet té veel verklappen.  De nieuwsgierigheid mag best worden geprikkeld.  Nietwaar?

 

 

De Heerlijkheid Mechelen bestond uit de stad Mechelen met haar gehuchten en de omliggende dorpen.  Met deze openingszin worden verder op sleeptouw genomen doorheen de rijke geschiedenis de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden.   Hertogen Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute passeren de revue.  We leren hen beter kennen, maken hun Blijde Intredes mee, en ontdekken hun band met Mechelen...

Van de Berthouts ging het gezag over onze stad over in de handen van de Luikse prinsbisschoppen, die deze enclave later schonken aan de Graaf van Vlaanderen.  Gravendochter Margareta van Male huwde met de Bourgondische hertog Filips de Stoute Zo begon ook voor Mechelen een roemrijke periode onder Bourgondische heerschappij.

Aan het Schepenhuis dat momenteel wordt verbouwd tot nieuwe stek voor de dienst Toerisme, en dat ooit het eerste stadhuis van Mechelen was (de bouw werd gestart in de 13de eeuw!), vertelt Karine dat hertog Karel de Stoute Mechelen uitkiest om hier de hoogste rechtbank van de Nederlanden te installeren: het Parlement van Mechelen.  Dit Parlement zetelde in het Schepenhuis. (later werd dit 'de Grote Raad')

De gegidste wandeling voert de bezoekers ook tot op de eerste verdieping van dit Schepenhuis waar nog uniek muurschilderingen te zien zijn.  Individueel zal dit deel van het Schepenhuis niet te bekijken vallen.  Nog een reden te meer om deel te nemen aan deze Bourgondische wandeling.

 

 

In Mechelen kan  je niet om Margareta van Oostenrijk.  Ze is dan ook onze belangrijkste historische figuur.  Ze was de dochter van de laatste Bourgondische hertogin Maria van Bourgondië die na het sneuvelen van haar vader Karel de Stoute aan het roer van het Rijk kwam.  Maria huwde met Maximiliaan van Oostenrijk, en daarmee begon het Habsburgse tijdperk.  Maria zou ook vroeg sterven.  Op 25-jarige leeftijd vindt ze de dood na een val van haar paard.  Margareta en haar broertje Filips de Schone zijn dan nog kinderen.  In Mechelen woont nog hun stiefgrootmoeder, Margareta van York, derde echtgenote en weduwe van Karel de Stoute...

Deze figuren worden tot leven gewekt.  Hun leven en belang voor onze stad worden geschetst.  We komen meer te weten over onze stad die toen een centrum van kunst, politiek en cultuur was.  We leren over de Damesvrede, over de opvoeding van Karel V aan het Hof in de Keizerstraat, enz...  Maar ook wordt het dispuut van de landvoogdes met de Mechelaars over de niet geapprecieerde aanwezigheid in de buurt van haar paleis aangestipt...

De wandeling leert hen kennen als mensen van vlees en bloed.  Zo krijgt de geschiedenis kleur.  Met levendige verhalen en anecdotes wordt de wandeltocht nog  boeiender!

Wat aten de mensen toen?  Hoe leefden ze?  We komen het allemaal te weten...

 

 

(aan de gevel van het huis 'Het Wapen van Spanje' werd een ketting afgebeeld van de Ridders van de Bourgondische Orde van het Gulden Vlies)

 

(de wandeling voert je langs het Dijlepad, langs gildehuis De Zalm, de Vismarkt, de Begijnenstraat, naar de Koraalschool, de Refugie van Sint-Truiden aan het Groen Waterke...  En op al deze plaatsen wordt je teruggekatapulteerd naar de Bourgondische periode...)

(de Sint-Janskerk met haar bijzonder rijk interieur is binnen enkele maanden volledig gerestaureerd, en wordt uiteraard mee opgenomen in de wandeling...)

                                                         

(stadspaleis Hof van Busleyden werd in dezelfde tijd gebouwd als het paleis van Margareta van Oostenrijk - het Hof van Savoye.  Op 17 juni opent dit museum als Bourgondisch stadspaleis de deuren...)

(wist je dat in Sint-Romboutstoren nog drie klokken hangen die dateren uit de Bourgondische periode?)

 

(rechts: Paul Boenne, diensthoofd Toerisme.  Onder: Sylvie de Weze en Rebecca Koch van de dienst Toerisme)

(Op de Veemarkt wordt de kerk van Sint-Petrus en Paulus bezocht waar de ingewanden van Margareta van Oostenrijk begraven liggen...  De huidige stadsschouwburg was vroeger het paleis van Margareta van York.  Bekijk de gedenkplaat...)

 

(Het Gerechtshof was vroeger de residentie van landvoogdes Margareta van Oostenrijk...)

 

(medaillons in de Keldermansvleugel van ons stadhuis in de Befferstraat, van de hertogen Filips de Goede en zijn zoon Karel de Stoute, van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië en hun zoon Filips de Schone...)

(Karel V.  Stadhuisgevel Grote Markt... Opgevoed aan het Hof van zijn tante Margareta van Oostenrijk - kleinzoon van Maria van Bourgondië, de laatste Bourgondische hertogin...)

 

De Bourgondische groepswandeling gaat door vanaf zondag 17 juni.

Er zal een instapwandeling zijn voor individuele bezoekers van 17 juni tot 4 november in de weekends en op feestdagen.  Start om 14 uur.  In de zomer en in de paasvakantie zal dit dagelijks doorgaan om 14 uur.

Je betaalt als volwassene 6,50 Euro.  Kinderen en jongeren (4-26 j) betalen slechts 2,50 Euro.

Groepen kunnen dagelijks op stap op aanvraag.  De prijs bedraagt 75 Euro (maximum 25 deelnemers per gids).  Hiervoor kan gereserveerd worden vanaf 1 mei op de dienst Visit Mechelen, Hallestraat 2-4-6.

+32 70 22 00 08

visit@mechelen.be

 

links:

Visit.mechelen.be

Ondekt.mechelen.be

www.facebook.com/visit.mechelen

https://www.instagram.com/visitmechelen/