Heffen dorp davert onder muzikaal talent bij Made in Mechelen

met categorie:  

Vrijdag was het met 170 bezoekers een gezellige drukte in Zaal Grétry te Heffen. Onder de titel Made in Mechelen bracht Cultuur Café Malvine zangers en zangeressen als ‘Lokale Helden’ op het podium, voor de gelegenheid verlengd als extra editie.

Lokale Helden is een initiatief van Poppunt dat lokale muzikanten in de kijker wil zetten. In 200 Vlaamse en Brusselse gemeenten gaven artiesten op 27 april 2018, maar liefst 1.050 optredens op 390 verschillende podia. Lokale Helden is zonder twijfel het grootste muziekevenement van ons land, en was vrijdag toe aan zijn derde editie..

 

Al van bij de start van Café Malvine, nu vijf jaar geleden, is het hun missie om lokaal talent een podium te bieden. “Dat doen we door systematisch artiesten uit de regio te laten optreden als support act voor gevestigde waarden, en ook op ons podium tijdens Maanrock reserveren we steevast enkele plaatsjes voor lokale artiesten.” vertelt Ward Bosmans, initiatiefnemer.

Concertband Heffen op Made in Mechelen in zaal Grétry te Heffen bij Mechelen

Lokale Helden was voor Café Malvine, gelegen in de dorpskern van deelgemeente Heffen, een uitgelezen kans om nog een stapje verder te gaan. 10 verschillende zangers en zangeressen gaven samen met Concertband Heffen, en zanggroep Los Bomberos de La Luna, op het podium het beste van zich. Begeleid door 30 muzikanten van de big band, brachten de Mechelse artiesten covers maar ook eigen nummers.

Cultuur Café Malvine haalt Mechels talent binnen

Los Bomberos de la Luna: de vaste zanggroep van Concertband Heffen openden de eerste editie van Made in Mechelen. Samen met Concertband Heffen zijn ze intussen in het Mechelse al geen onbekenden meer. Zij traden eerder al op tijdens het Maatjesfeest op de Grote Markt, Parkpop, Ottertrotter, in de feesttent Mirage tijdens Mechelen houdt je Warm en op Maanrock in de tuin van Hof van Busleyden.

Los Bomberos de La Luna op Made in Mechelen

Dirigent Bart Van Buggenhout uit Duffel, maakte voor Made in Mechelen, van verschillende songs een arrangement voor big band. “Voor de muzikanten was het een hele uitdaging om 30 nummers op korte tijd in te oefenen, maar het resultaat mag er zijn. Voor de zangers en zangeressen is het natuurlijk een schitterende kans om op te treden met 30 muzikanten in hun rug”, zegt Van Buggenhout.

Tien artiesten, Tien toppers … de stemmen van Mechelen

Zangeres Lizzy (Annelies Van den Brande) uit Mechelen: zingt eigen interpretaties van jazz- en swing klassiekers. Voor dit optreden moest Annelies uit haar comfortzone treden, maar het was er helemaal niet aan te horen. Als eerste lokale heldin vertolkte ze een uitstekende versie van ‘What's a woman without a Man’ van de legendarische groep Vaya Con Dios. Haar tweede songkeuze was eveneens een schot in de roos met ‘Big Spender’ waarmee de kurk van de fles was, en het twee uur durende muzikale feestje op gang was getrokken.

Zangeres Lizzy op Made in Mechelen

Niet alleen jong talent stond op de affiche van Made in Mechelen, ook gevestigde waarden als Pickin’Daddy alias Paul Vandenbussche uit Heffen wist het publiek te bekoren. Paul haalde in 2012 de finale van Nekka Nacht en speelde o.a. op Dranouter, en schrijft eigen nummers met geëngageerde teksten in het Antwaarps. Op het podium van zaal Gretry vertolkte hij onder meer het sixties nummer ‘If I had a Hammer’ van Trini Lopez. Pickin Daddy besluit zijn performance met een wannes Van De Velde song ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwijnen’, een regelrechte meezinger in het Antwerps.

Musical of Pop herinneringen, het klonk allemaal als een klok

Het had mooi geweest had Koen Wauters, inwoner uit Heffen, erbij geweest, maar helaas. Tijd dus voor Concertband Heffen om een medley aan Clouseau hits over het publiek te strooien. De sfeer was nu helemaal voelbaar, bijna iedereen in de intussen volgelopen dorpszaal zong uit volle borst hitnummers als Anne mee.

Jeroen Verwaetermeulen, Mechelaar en legendarische ex-frontman van Frituur Paula deed er nog een schepje bovenop, nu kon het feestje niet meer stuk. En wat dacht je van een stukje muziek uit de Disney film klassieker ‘Jungle Book’ ? Jawel ook dat werd uitbundig onthaald wanneer muzikanten Sarah Liers en Silke Vander Straeten uit de Concertband Heffen, het ten tonele brachten.

Greet Clymans op Made in Mechelen

Greet Clymans uit Mechelen: zong in het verleden bij een aantal pop- en rockbands. Vandaag merken we Greet op als zangeres bij Los Bomberos de La Luna. Ook vrijdagavond wist ze met enkele swingende songs, als ‘I’m So Exited’ van The Pointer Sisters, de sfeer ten top te drijven in de Gretry.

De volgende lokale held, Brend Verreydt uit Mechelen: schrijft zijn eigen nummers en geeft ook les aan GIZON gitaarschool. Brend zijn optreden met het Nederlandstalig nummer ‘Het is Een Nacht’ (Guus Meeuwis & Vagant) klonk als een klok in de oren. Zijn solo performance eindigde met een zelfgeschreven liefdesnummer ‘Melody’. Mooi, mooi ! Brend en Liv als Mechelaars in duo op de planken, waarmee ineens de volgende muzikale gaste op de affiche bekend was.

Jong talent op de bühne

Liv Bastiaens (17) uit Wijnegem: is een zeer getalenteerde jongedame met een betoverende stem. Jawel, het Mechelse publiek droeg haar op handen. Zo jong, en zo’n talent. Liv won reeds op haar veertiende levensjaar een coverwedstrijd van Studio Brussel. Het is zowaar ook een multi-instrumentaliste als je weet dat ze uit bas, drum, gitaar, toetsen en uit nog heel wat andere instrumenten muziek kan toveren. Haar solo op Made in Mechelen, een rustig nummer ‘Love me’ vervolgd door crooner ‘Fly me to the Moon’ en als afsluiter ‘Some People’ veroverde de harten van het publiek.

Ja dames, ze waren goed vertegenwoordigd in Heffen. Neem nu Chloé Van der Vieren uit het naburige Heindonk: Deze jongedame studeerde musical aan het conservatorium in Brussel en werkt in het dagelijkse leven als leerkracht muziek. Chloë zong de pannen van het dak met ‘Dag vreemde Man’ waarmee ze de gedachte aan top artieste Ann Christy weer voor even deed schitteren. Iets pittiger werd het met ‘River Deep, Mountain High’ waarmee Chloë zich ontpopte tot de Mechelse Tina Turner.

An Vancoppenolle uit Mechelen: heeft een verleden in de musical en werd door Ward aangekondigd als een dagdroom die ons doet reizen door de stad van de liefde, Parijs. Heel toepasselijk op de lovende commentaar vertolkte An dan ook een oorstrelend nummer uit de musical Les Misérables, wat dankzij de authentieke sfeer van de zaal, nog meer uitstraling kreeg.

Gaat Made in Mechelen On Tour ?

Ward Bosmans, de drijvende kracht achter Café Malvine, kijkt al verder in de toekomst en wil met het concept ‘Made in Mechelen’ verder blijven gaan. “We willen Mechels talent op die manier de kans geven om muzikaal ambassadeur te zijn van hun stad. Meer nog zelfs, we willen met Made in Mechelen op toer gaan.” besluit een super enthousiaste organisator

Ward Bosmans organisator Made in Mechelen

Made in Mechelen was alleszins een mooie initiatief en een gezellig feestje. De eerste editie van dit muzikaal evenement werd afgesloten met alle artiesten samen op het podium. Thank you for the Music van ABBA was dan ook de hekkensluiter van een fantastisch programma.

Wat mij en alle bezoekers betreft mag Made in Mechelen vervolgd worden, en uitgroeien tot een fantastisch muzikaal evenement, wat zonder twijfel een meerwaarde zal zijn voor onze stad Mechelen.

Bekijk hier een video impressie

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt / Contact