Speel je mee?

met categorie:  

(foto boven: Spellenclub. onder: J.Smets - Karl Stroobants en Luk Van Lokeren)

Er was een tijd dat er een tikkeltje meewarig werd gekeken naar liefhebbers van bord-en gezelschapspelen.  Alsof het een wat suffe en oubollige bezigheid zou zijn waarmee deze zich onledig hielden.  Niks is minder waar.  Gelukkig is het tij gekeerd en misschien heeft het ook wat te maken met de populariteit van spelen als Carcassonne en de Kolonisten van Catan die maakten dat gezelschapspelen terug in de lift zitten.  Gelukkig maar.  Want samen rond de tafel zitten spelen kan héél gezellig en spannend zijn.  Voor jong en oud.  Ook in Mechelen weet men dit al langer.  Een aantal vrienden was er al een tijdje mee bezig, maar nu hebben deze ook officieel op 5 maart een vzw opgericht met een naam die de lading helemaal dekt: 'Spellenclub Mechelen'.  Waarom het moeilijker maken?  Met twee van de vijf oprichters had ik een babbeltje.  Met Karl Stroobants en Luk Van Lokeren sprak ik af  ten huize van deze eerste.  En ze poseerden maar wat graag voor een indrukwekkende wand vol spelen.  Hoe kan het ook anders voor deze gepassioneerde spelfanaten?

 

(vlnr: Karl Stroobants, Luk Van Lokeren, Patrick Liekens en David 0p De Beeck.  Op de foto staat de 5de medestichter, Anja Wolput niet op)

 

Vorig jaar was het groepje al gestart in Moonzone in de Consciencestraat.  Maar nu is het helemaal 'echt'.  Een vzw met structuur en statuten: dat is het nu helemaal.  En een leuke lokatie om deze hobby te beoefenen hebben ze nu ook.

Die vonden ze bij de Spelfanaat op Pasbrug waar een speelzaal achter de vroegere kachelwinkel werd ingericht.  En dat dankzij de eigenaar van de Spelfanaat: Luc Baetens.

 

Elke zaterdag komen we er om 20 uur samen.  We hebben nu een heus clublokaal in plaats van een café.  Zowat driehonderd demospellen zijn er beschikbaar.  En elke dinsdagavond om 19 uur worden er nog eens spelavonden ingericht door de Spelfanaat zelf.

 

De pas opgerichte club stevent af naar vijftig leden.  Voor de luttele som van 5 Euro kan men een lidkaart bekomen waarmee men een heel jaar lang toegang heeft op alle spelavonden.  Noem dit maar een symbolisch bedrag.  Hiermee krijg je dus echt wel waar voor je geld.

 

(foto's: spellenclub Mechelen)

 

Jong en oud kan zich aansluiten.  Mannen en vrouwen.  Momenteel hebben we net iets meer mannen dan vrouwen die meedoen.  Maar het is bijna fifty-fifty.  Graag zouden we ons binnenkort ook meer op gezinnen willen richten.  Want het is zo dat zo'n spelavond al geschikt is voor 12, 13-jarigen.   In de toekomst willen we ook familienamiddagen inrichten.  Dat zit in de pijplijn.  Je kan dit weldra volgen op de website die nog in wording is.(spellenclubmechelen.com)  Maar je kan nu al eens een kijkje gaan nemen op onze site op Facebook!

 

Bij de club wil men het vooral 'gezellig' houden.  Samen spelen is dan ook gezellig: van het meest eenvoudige bordspel tot het zwaar strategische spel.

 

De leden die zich aansluiten doen dit vooral omdat ze op zoek zijn naar medespelers.  Da's niet anders dan de motivatie van iemand die zich aansluit bij een sportclub om maar iets te zeggen.  De meesten komen wekelijks afgezakt, maar ook spelers die liever sporadisch komen zijn welkom.

 

Karl en Luk zijn al van jongsaf begeesterd van het gezelschapspel.  Bij Luk kreeg de 'goesting' een boost vanop de univ.  Karl ging met zijn broer Bart elk jaar naar de spellenbeurs in het Duitse Essen waar ze steeds met nieuwe spellen naar Mechelen terugkwamen.  Duitsland was vroeger echt wel marktleider wat het gezelschapspelen betreft.  Nu is dit internationaler geworden.

 

(foto's: Spellenclub Mechelen)

 

Niks zo gezellig als ouders en grootouders die met kinderen en kleinkinderen zo samen spelen.  Het helpt ook aan de ontwikkeling en het leervermogen van kinderen.  Bovendien heeft het pedagogische waarden.  Je moet ook leren verliezen.  Ook moeilijkere spellen kan je 'vertalen' op kinderniveau door de spelregels wat aan te passen.

 

Karl en Luc vertellen dat ze de spelregels kennen van een paar honderd gezelschapspellen.  Ik sta verbluft.

 

Ach, iedereen kan meedoen.  Sommige zijn gemakkelijk en andere zit er flink wat uitdaging in.  Zo'n spel kan 20 minuten duren tot...jawel 8 uur. 

 

In Mechelen is deze spellenclub enig in zijn soort.  Vroeger was er nog een gamersclub maar die is gestopt.

 

Voor de meerwaardezoeker zijn er ook tornooien!  Er bestaat immers een Belgische Federatie voor Spellen (BFVS).  Wie daar dus graag aan meedoet kan dat dus via onze club.

 

Waarop nog wachten?  Voel je de speelkriebel ook?  Eén adres:

spellenclubmechelen@telenet.be