Sociale media influencers

Onlangs kreeg ik via studentenvereniging intermedia de kans om Vincent Schroeven aan het woord te krijgen. Schroeven werkte bij VTM, VRT en pukkelpop. Daarnaast richtte hij ook de digital creative studio Hurea op. Hurea specialiseert zich in online-strategieën, sociale mediacampagnes en facebookadvertising. In dit artikel vertel ik jullie over wat ik geleerd heb tijdens deze lezing.

 

 

1.       De betekenis van een social media influencer

Een social media influencer is iemand die invloed uitoefent op zijn volgers vanwege van zijn bereik. Vaak heeft deze persoon een macro of micro doelgroep, hij of zij zal merken promoten die passen binnen het profiel van zijn of haar volgers. Het is belangrijk dat de influencer een vakgebied heeft en leuke dingen doet op zijn of haar sociale media-account. Daarom is het een must om een goede eerste indruk maakt, bij alle posts die online komen! Studies hebben bewezen dat onze ogen tijdens het scrollen door social media alles scannen. Binnen de 3 seconden weten onze hersenen of we iets leuk of minder leuk vinden, daarom is het belangrijk dat het eerste beeld dat de influencer toont meteen een interessant en mooi beeld is.

 

2.       Social media kent ons goed! Heel goed…

Via cookies kan social media ons internetgebruik volgen; wie je vrienden zijn, wat je post, wat je favoriete hashtag is, waar je aan het online shoppen bent,… Via deze cookies kunnen reclamemakers op inspelen zodat ze speciaal voor jou een op maat gemaakt reclamebericht laten zien. Een voordeel hiervan is dat je minder geconfronteerd wordt met reclame over producten die je minder of zelfs niet interesseren. Omdat jonge internetgebruikers minder gevoelig zijn voor reclame, zullen bedrijven gemakkelijker gebruik maken van social media influencers. Zo kunnen zij een product promoten aan deze doelgroep.

 

3.       Internet is voor iedereen weggelegd

Meer en meer jongeren gebruiken het internet, en vooral social media. Maar meerdere mensen maken hiervan gebruik. Dat is het mooie aan internet, je kan er iedereen mee bereiken dat je wil. Daarom is het ook belangrijk dat social media influencers dezelfde taal spreken als hun volgers. Doordat zij op dezelfde lijn zitten, zal het influencen van volgers gemakkelijker zijn dan iemand dat geen rekening houdt met zijn of haar doelgroep.

Internet maakt onze wereld klein, maar toch wordt nieuws minder globaal sinds het internet. Internetgebruikers zijn meer geïnteresseerd in hun eigen omgeving, zij zitten met de vraag “wat gebeurt er hier? In ons eigen land?” Door het internet is het gemakkelijker om hier informatie over op te doen. Door social media zien we net die posts online komen van mensen waarvan we zelf gekozen hebben om ze te volgen.

 

Kortom, social media influencers zijn er om invloed te hebben op de volger. In plaats van reclame te maken zullen bedrijven meer en meer inzetten op deze personen. Doordat het internet ons zo goed kent, is het gemakkelijker voor deze bedrijven en influencers om de juiste doelgroep te bereiken. Het bereik van deze doelgroep zal effectiever zijn als de influencer en zijn of haar volgers op dezelfde hoogte zitten.

 

Meer over dit fenomeen kan je ook lezen in dit artikel: https://malinials.wordpress.com/2017/12/18/social-media-influencers/

Volg zeker ook mijn blog Malinials: https://malinials.wordpress.com/

Facebookpagina: https://www.facebook.com/Malinials/?ref=bookmarks

Influenza zijn dat vrouwelijke influencers? 

Of spaanse trollen?

 

;-)