Emile van der Taelen toont fascinerend 'verborgen Mechelen' in tweede boek

Na Torens Van Mechelen dat vorig jaar verscheen, pakt auteur en hobbyfotograaf Emile van der Taelen in deze laatste dagen van 2017 uit met zijn tweede boek over Mechelen. In Mechelen Ondergronds - Kelders en andere krochten gaat van der Taelen op zoek naar 'het verborgen Mechelen'. De auteur doet dat aan de hand van foto's van historische kelders, andere ondergrondse ruimten, zoals tunnels, waar de stad rijk aan is. Ook de grootste bouwwerf die Mechelen ooit gekend heeft; de nieuwe spoor- en wegverbinding, die voor een groot deel ondergronds loopt, komt uitvoerig aan bod. 

Mechelen heeft, als middeleeuwse stad, tientallen stenen gebouwen die ontstonden vanaf de 14de eeuw. Eerder werden de huizen voornamelijk in hout opgetrokken. Het bouwen met stenen, voornamelijk baksteen, zandsteen en arduin, vergde omwille van het gewicht sterke funderingen. Zo ontstonden ook de kelders waarvan er vandaag nog heel wat bestaan. De kelders in dit boek bevinden zich 'intra muros', binnen de toenmalige stadsmuren.

Naast historische kelders schenkt het boek aandacht aan andere ondergrondse ruimten zoals tunnels. Tunnels die binnen enkele jaren voorgoed zullen verdwijnen en daarom in dit boek als herinnering vermeld worden.

Emile Van der Taelen is gepassioneerd door zijn mooie stad Mechelen, en kweekte daardoor een gezonde nieuwsgierigheid omtrent alle aspecten van de stad.

Sinds Emile gepensioneerd is, organiseerde hij vijf wandelzoektochten in Mechelen. Toen volgde het eerste boek in 2016 en de nieuwsgierigheid voor zijn stad leidde nu tot een tweede boek.

Ondergronds – Kelders en andere krochten, telt 190 rijkelijk geïllustreerde pagina's en is verschenen bij Uitgeverij Boekscout, ISBN 9789402241266.

Kerstdag zit er ondertussen op maar misschien komen er nog feesten tussen nu en Nieuwjaar. Dan is dit alvast een goede cadeautip voor Mechelenfans...


Mark Van Mullem