Sterven en rouwen bij moslims en christenen

met categorie:  

(foto: Jan Smets.  Paul Van Bets, Lies Vandeneede en Ahmed Chouyouhi)

Begin dit jaar overleed de moeder van een kennis van mij.  Een moslimvrouw.  Ik werd uitgenodigd om de familie te condoleren.  En daar wou ik graag op ingaan.  Drempelvrees had ik  niet, al was ik wel wat onwennig.  Aan wat mocht ik me verwachten?  Maar ik ben blij dat ik de stap zette.  Ten huize van de afgestorvene zat de hele familie bij mekaar.  Ook buren kwamen af en aan.  Er werden zoetigheden en andere lekkernijen gepresenteerd en ik kreeg een warm gevoel bij de uitingen van spontaan medeleven...

In deze dagen dat wij onze overleden familieleden en vrienden herdenken is het misschien wel eens goed om stil te staan bij dit thema.  Levend in een stad met grote diversiteit is het opvallend hoe weinig we weten van hoe 'de ander' omgaat met ingrijpende gebeurtenissen als sterven en rouwen.  Vaak blijven we steken in enkele steroptiepe ideëen hierrond.  En da's jammer.  Daarom is het ook zo'n mooi initiatief van Orbit en Sharaf vzw die samen met Thomas More een ontmoetingsavond organiseert waarin dieper wordt ingegaan op de manier hoe christenen en moslims dit alles ervaren.  Wat zijn de gelijkenissen en welk zijn de verschillen?  Voorwaar een boeiend en verrijkend gegeven!  En beslist niet alleen voor gelovigen.  Iedereen is dus welkom op dinsdag 7 november in de Hogeschool aan de Zandpoortvest.  Deze avond kan je als interreligieus zien, maar ook als multicultureel.  Een droge 'voordracht' zal het alleszins niet zijn.  Er is de kans om met mekaar in dialoog te gaan.  En dat is heel zeker een meerwaarde!

 

 

Ik zit samen met een paar van de organisatoren: Lies Vandeneede die voorzitster is van Sharaf vzw, Paul Van Bets die binnen het vicariaat verantwoordelijk is voor de interreligieuze dialoog en Ahmed Chouyahi, ook bestuurslid van Sharaf en werkend aan de KU-Leuven.  In de zetel had ook nog Hamid Riffi kunnen zitten, maar die is op dit moment nog op vakantie in Marokko...

 

Mechelen wordt hoe langer hoe meer een stad met een intercultureel karakter, waarbinnen interreligieus samenleven een evidentie lijkt.  Toch roept dit bij mensen verschillende reacties op.  Sommigen vinden dit beangstigend, en anderen reageren dan weer onverschillig.  Een flink deel van de Mechelaars wordt hierdoor uitgedaagd en is nieuwsgierig.  Door ontmoeting kan verschil en verscheidenheid een verrijking worden in plaats van een bedreiging.  Het is een uitdaging waarbinnen we op zoek gaan naar het recht op individuele levensbeschouwelijke identiteit...

 

Voor de zesde keer organiseren Orbit en Sharaf samen met Thomas More en enkele vrijwilligers voor de zesde keer een religieuze ontmoeting.  Samen wil men op zoek naar gelijkenissen en verschillen.  Samen wil men mekaar leren kennen in geloof en gewoonten.

Voor deze ontmoeting wil men zelfs een stapje verder gaan.  De dialoog moet misschien aanzetten tot verdere ontmoeting.

 

In een stad als Mechelen komen we meer en meer in contact met mensen met een andere achtergrond.  Hoe kunnen we hen die onze collega, vriend of partner zijn, ondersteunen in hun verdriet wanneer ze afscheid moeten nemen van een dierbare?  Of hoe kunnen we samen afscheid nemen of rouwen als we zélf worden geconfronteerd met verlies?

 

Vrijblijvend en afstandelijk zal de avond zéker niet zijn. 

Selahattin Koçak, een in Antwerpen wonende Turkse moslim die met een Vlaamse én christelijke vrouw getrouwd is, zal vertellen hoe hoe zij als koppel omgingen met het verlies van hun kind, en hoe ze dat beleefden in een interreligieuze context. 

Nadien volgt een panelgesprek dat zal worden gemodereerd door Lies en Hamid. In dat panel zitten Latifa Chebaa die ervaring heeft met palliatieve zorgen in de Antwerpse moslimgemeenschap en Christel Decap die dat heeft in woonzorgcentra.  Ook Veerle Vleminckx van 'Omega' zal haar steentje bijdragen.

Maar daar blijft het niet bij.

 

Nee: we willen in dialoog gaan met mekaar waarbij we mekaar kunnen vertellen over onze gewoonten en rituelen.  Welke invulling geven we hieraan?  We kunnen mekaar ook concrete tips geven hoe we samen kunnen rouwen...  En daarna kunnen we nog wat gezellig bijpraten bij een hapje en een drankje.

 

Op deze avond is iedereen die door dit thema geboeid is welkom!  Vrije bijdrage.

Deuren gaan open om 19 uur, om om 19u30 van start te gaan met dit mooi gevulde programma.

 

 

0474523948

irdialoogmechelen@gmail.com

 

 

 

 

in het eindige zijn we allen gelijk

sterkte iedereen met deze dagen en alle andere dagen waarin je moedig verdriet met je meedraagt

Toen zes jaar geleden mijn man overleed had ik ook bij de moslimburen een rouwbericht gepost.

Groot was de verbazing van mevrouw toen ze me kwam condoleren dat ik helemaal alleen thuis was. Zij had een grote groep verwanten en vrienden verwacht...

Ik heb dan ook haar bloemstukje piëteitsvol op de strooiweide gelegd.

We kunnen nog leren van elkaar.