Griezelen op het water...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

De dagen korten... en elke dag lijkt het wat grijzer te worden... Klammeriger, kouder...  We zijn dan ook flink op weg naar november.  We kruipen wat dichter bij mekaar en de oude verhalen herleven.  Verhalen van leven en dood...  Allerheiligen staat voor de deur.  En voor het zover is, is er 'Halloween' dat nog niet zo gek veel decennia de Grote Plas overgestoken is naar onze contreien.  Toch wortelt dit gebeuren méér in onze geschiedenis dan we soms denken of willen toegeven.  Wil je je mee laten drijven - letterlijk en figuurlijk - door duister Mechelen, luisterend naar spookachtige en griezelige verhalen die overgeleverd werden, én ondertussen wat méér te weten komen over de betekenis van Halloween? Ja?  Dan moet je beslist jouw plaatsje op de Malinska-rondvaartboot reserveren op dinsdagavond 31 oktober...  Glijdend over het donkere Dijlewater nemen Walter Smits van de rederij én stadsgids en topverteller Erik Vekemans je mee op hun vaart...en geven een Mechels tintje aan de meest-koude-rillingen-gevende-avond-van-het-jaar...  Let dus op voor Kleudde en andere watergeesten.  Ze zouden wel eens kunnen opduiken uit de inktzwarte Dijle...

 

Het concept werd vroeger al eens uitgeprobeerd, en dit jaar is het helemaal van weggeweest!

 

Op dinsdagavond 31 oktober kan je inschepen om 19 uur of 20 uur voor een ongeveer drie kwartier durend tochtje met de boot.  Vertrek aan de steiger op de Haverwerf.  Twee keer 40 personen kunnen mee aan boord.  Dus: wie belangstelling heeft: reppen maar!  9 Euro voor volwassenen en 7 Euro voor kinderen.

info@bootjesinmechelen.be

0478 085114

 

 

Erik:

 

Voor we aan boord gaan vertel ik op de kade wat over het ontstaan van Halloween... hoe de Kerk de aloude Keltische verhalen transformeerde tot de feestdagen van Allerheiligen en Allerzielen  en dan gaan we varen...  Natuurlijk heb ik het over de Nekkergeesten en Kludde, die in Mechelen 'Kleudde' wordt genoemd.  Maar ook vertel ik over 'de maagd van het Zennegat' - een liefdesverhaal van een rondzwervende witte dame..,.  of raak ik het verhaal aan van een zelfmoord in de Kraanstraat... Ik leg ook uit hoe we gekomen zijn tot de uitgeholde biet of pompoen en 'Jacko Lantern'...

 

Erik zal de varende toehoorders eveneens vertellen over heksen - over de historiek, de processen, de veroordelingen, de folteringen.  Feitenmateriaal werd geplukt uit de 'Gruwelgids van oud-Mechelen' van Marcel Kocken...

Het bootje zal ook in het Halloween-thema worden aangekleed, vertelt Walter.  Enne: er zal een fles jenever aanwezig zijn!  Je zal je dus moed kunnen indrinken!

 

 

Erik Vekemans moet wellicht  niet meer worden voorgesteld.  Hij is een stadsgids met méér dan 35 jaar ervaring.  Hij beschikt over een enorme parate kennis, maar is bovendien een entertainer die zijn publiek kan boeien met zijn gezapige vertelstijl.  Buiten de gewone gidsbeurten, gidst hij ondermeer eveneens in brouwerij Het Anker en de boottochten 'Oep z'n Mechels'...  Bovendien is hij een gedreven bestuurslid van 'Toren en Beiaard'.  Terloops vertelt hij me achteraf in 'De Pekton' dat deze zomer de beiaardconcerten 31% meer toehoorders trokken!  Ook kijkt hij uit naar de inhuldiging van de mobiele beiaard in de Sinte-Mettetuin op 26 januari...

Walter Smits is eveneens een tevreden manMalinska boekte het voorbije seizoen 21 % meer passagiers op z'n bootjes.  De gebruikelijke vaartochten én de themavaarten kennen een groeiend succes.

Goeie vaart!