Liverpoolse rockband The Jokers maakt akoestisch debuut in De PektonMechelse Melomanen die witte donderdag als rustige avond thuis inplanden maar nog tijdig het bericht kregen over de akoestische set die het Britse viertal The Jokers zou brengen in De Pekton, wisten wat gedaan. Wie er bij was, donderdag 13 april 2017 kon genieten van een avondje pure akoestische rock 'n roll van de bovenste plank.

De Liverpoolse classic rockband The Jokers ving vrijdag hun Europese tour aan in Duitsland. Voor zaterdag en op paaszondag, waren al optredens ingeboekt in Diest en Antwerpen, maar aangezien de band op donderdag al in Mechelen zou vertoeven werd naarstig gezocht naar een locatie waar de heren een akoestische set konden brengen. De Pekton werd bereid gevonden, en zo kan dit café het allereerste akoestische optreden ooit van The Jokers claimen. 

Er was een redelijke opkomst, donderdag, de last-minute promo had zijn werk gedaan, allicht waren er ook toevallige passanten, die bij het horen van zoveel moois bleven genieten. En terecht want dat het goed was, staat buiten kijf. Dat het voor de band hun akoestische vuurdoop was, was echt aan niets te merken. En dan het schijnbare gemak waarmee ze hun rocksongs akoestisch uitkleedden, dan nog op deels op geleende instrumenten, zo hoorde ik later van de band. Top!

De band werd in De Pekton tot trio herleid, met bassist Tom Crane en gitarist Paul Hurst op akoestische gitaren en met de krachtige en warme stem van vocalist Wane Parry. Het trio bracht vooral werk uit hun jongste album Hurricane (2015) met ondermeer als sterke opener She's On Fire, Salvation, Run 4 Cover en het uitmuntende Silver City, gecombineerd met nummers van de vorige twee albums zoals het potige, jaja, ook akoestisch, Rock 'n Roll is Alive en Find My Way Home én een paar sterke covers. Het spreekt vanzelf dat met All Right Now van Free al vroeg in de set de band al snel hun meezingmoment had én voor de nodige ambiance zorgde.

Met de eigen nummers, gebracht vol enthousiasme, wisten ze zeker te overtuigen. Je vroeg je jezelf wel es af: “hoe zou dat nu elektrisch klinken”. Ondergetekende woonde ondertussen de elektrische show bij in Antwerpen; elektrisch rockt het natuurlijk een stuk harder en ligt het tempo hoger. En gitarist Paul Hurst doet dan nog meer kunstjes, maar kunnen overtuigen met de naakte songs, akoestisch, is toch de ultieme uitdaging voor rockbands. Dan mogen we noteren dat The Jokers cum laude geslaagd zijn.

Wie The Jokers live wil meepikken, zal eventjes moeten wachten, want nu beginnen de heren aan hun Spaanse optredens, daarna gaat het weer naar de UK. De band's webstek of facebookpagina in de gaten houden is dan de boodschap: www.thejokers.com en www.facebook.com/pg/TheJokersUK


tekst en foto's: © Mark Van Mullem