Wandelclub Opsinjoorke organiseert succesvolle Tivolitocht

Tivolitocht Gouden Carolus georganiseerd door Mechelse Wandelclub Opsinjoorke, lokte dankzij een mooi lenteweertje reeds vroeg zondagvoormiddag honderden wandelaars naar het vertrek aan de Tuinbouwschool te Mechelen. Kort na de middag hadden zich al 1431 wandelaars ingeschreven. Wandelclub Opsinjoorke kon de teller afsluiten met 1575 deelnemers..

Tivolitocht Gouden Carolus Mechelen

Rik, stichter van de wandelclub Opsinjoorke in 1983, is nu reeds 33 jaar bij de wandelclub. Mechelaars zullen zeker Rik ook kennen door zijn rol als ‘Opsinjoor’ in de Mechelse film “StapelGek van M”. Voorheen behoorde de Mechelse wandelclub bij de federatie Activia, maar na een fusie zijn ze opgeslokt bij Wandelsport Vlaanderen. Eind 2016 kon Opsinjoorke tellen op 187 leden, waarvan de meeste uit Mechelen maar ook uit Antwerpen en andere regio’s.

Opsinjoorke houdt als wandelclub nog altijd stand. “Klopt”, zegt de voorzitter. “Maar het wordt alsmaar moeilijker om de nodige vrijwilligers bij elkaar te krijgen om deze tochten op het getouw te zetten. We blijven het met veel hartstocht doen”. In totaal heb 38 vrijwilligers de ganse dag alles in goede banen geleid.

Wandelclub Opsinjoorke Mechelen

Jaarlijks organiseert wandelclub Opsinjoorke zelf 4 wandeltochten. Dit zijn de Tivolitocht, de Gouden Carolus wandeling, de Gouden Carolus Groene Lus in juni en de Maneblusser wandeling. Deze wandeltochten zijn telkens in samenwerking met de hoofdsponsor brouwerij Het Anker. Bijkomend is er dan ook in december voor de 20ste keer de Kerstwandeling, waar in 2016 maar liefst 3048 fervente wandelaars aan deelnamen.

De participerende wandelverenigingen maken 0.10 € van de inschrijvingsgelden per deelnemer aan de Tivolitocht over aan het Kinderbrandwondenfonds. Vandaag is er ook een show met Wally Rocky. In totaal zijn er een dertigtal tochten die draaien rond dit wandelcriterium ‘WalkOn’ van Wandelsport Vlaanderen vzw. Bovendien krijgen wandelaars die aan 10 van de 30 tochten hebben deelgenomen, een kleine attentie”  weet Rik Wesemael (voorzitter Wandelclub Opsinjoorke) nog te zeggen.

Aan de wandeltocht namen niet enkele de leden van ‘Opsinjoorke’ deel maar ook andere wandelverenigingen uit België en zelfs Nederland. Wandelaars van andere verenigingen, ontvangen meestal van hun club een bon, waarmee ze onder andere een gratis drankje kunnen krijgen bij hun inschrijving. Deelnemers aan de Tivolitocht maakten bovendien door hun inschrijving, kans op het winnen van een prijs. Ieder uur trok een onschuldige hand, de naam van een wandelaar, die zijn prijs dan ter plaatse mocht in ontvangst nemen. Dit kon gaan van een fles wijn tot zelfs een weekendje op hotel

Wim Smeulders uit Tremelo, is één van de deelnemers op de Tivolitocht. Het wandelen zit hem werkelijk in de schoenen. Liefst 9 maal heeft hij deelgenomen aan de Dodentocht in Bornem. Als teamleider van “De Genieters”  neemt hij ook met Team 158 voor de negende keer deel aan de “Oxfam Trailwalker” waar ze samen 100 km zullen wandelen ten voordele van Oxfam-Solidariteit


 
Het was genieten bij dit mooie weer. Wat een prachtig stukje natuur is hier in het Mechelse nog te ontdekken”, zegt deelneemster Marie-Claire (62) uit Tremelo.

Wij wandelen als echte vriendinnen samen iedere zondag van het jaar. Winter en zomer, voor ons maakt het niet uit. Behalve als het regent voor we vertrekken, dan kan het gebeuren dat we thuis blijven, maar als het begint te regenen tijdens onze wandeltocht, dan blijven we er gewoon voor gaan” zeggen Annie en Jeannine uit Grimbergen

Deze twee super enthousiaste dames, beiden zestigers, maken deel uit van de wandelclub “De Sluisstappers” uit Nieuwenrode. Dit jaar vieren zij hun 25 jarig bestaan. “Vandaag hebben wij gekozen voor de 12 km wandeling in de Tivolitocht. We vinden het vooral een zeer mooi parcours” vertellen Annie en Jeannine me alvorens ze verder genieten van het Tivolipark, op weg naar de eindstreep.

Voor de kinderen had de organisator een wedstrijd voorzien in Tivolipark. Bij vijf borden verspreid langs het parcours in het park, moesten de kids trachten vragen op te lossen. Hiermee konden ze dan een extra prijs verdienen.

Alle wandelaars genoten van de doortocht door het Tivolipark, het stappen langs de Nete en de vijvers van Battenbroek en wie voor de lange afstand van 24 kilometer koos, passeerden ook het natuurschoon van domein Roosendael”, zegt Rik Wesemael

Wie interesse heeft om zich aan te sluiten bij wandelclub Opsinjoorke, kan dit nog steeds. De oudste deelnemers gaan vlotjes in de 80, maar ook jongeren zijn van harte welkom.

Tekst en foto's Verschueren Eddy