Frank Boeijen raakt Mechelen recht in het hart met warm en intens concertVrijdag 10 maart 2017
mocht Mechelen de aimabele Nijmeegse zanger Frank Boeijen verwelkomen. Boeijen en zijn muzikanten speelden een erg intense set in de Mechelse Stadsschouwburg met een mooie bloemlezing uit het solowerk van de immer charmante zanger. Het enige Frank Boeijen Groep-nummer werd tot de bisronde bewaard. Iets over een park, maar dat is voor later. Boeijen kwam, zag en overwon, charmeerde Mechelen en bezorgde de aanwezigen een ronduit subliem concertje met vele hoogtepunten. En daar had hij niet eens de hits voor nodig. 

Frank Boeijen bracht dit jaar 'Het Mooiste en het Beste 2' uit, een boeiend carrière-overzicht van de periode 1997-2017, een boek met alle songteksten, drie cd's en een dvd. Dat werkstuk is zowat de leidraad voor de tour die Boeijen nu naar Nederlandse en Vlaamse zalen brengt.

Zoals bekend slaagt Boeijen er telkens weer in de volgelopen zalen mee te nemen in de boeiende verhalen die zijn nummers stuk voor stuk zijn. Ja, een overzicht van zoveel jaar Frank Boeijen maar geen zoveelste best of. Boeijen is geen hitfabriek. Hij doet beter. Hij brengt erg sterke, vaak pakkende verhalen vol intensiteit en passie, steeds gebracht met volle overgave. Het was niet anders in Mechelen. Met uitschieters zoals Vaderland, ode aan of kritiek op Nederland, 'Hol land', Taal van de Tijd, de doordenker Aan de Bezitters van Een Ziel, een ode aan de Verdraagzaamheid - hoezo: actueel? Juist!  Het niet minder imminente en sprekende Het Rook er Naar Oorlog, of nog het bloedmooie Fim do Mundo, een even beklemmend als confronterend De Woede van de Armoede, Donkerblauw, Als ik geen geheugen had en Gouden Bergen. Dan som ik nog maar alleen de meest in het oog, nu ja oor, springende parels op in de set. Het regende hoogtepunten in Mechelen, die vrijdag.

Niet dat ik dat nog niet wist, maar wat een pakkende teksten schrijft deze sympathieke man uit Nijmegen, toch zeg! Boeijen raakt je steevast recht in het hart en schopt je soms, zonder gepreek of wijzende vingertjes, al dan niet bewust, een geweten. Maar misschien zoek ik soms teveel in die teksten.

Boeijen stelde alle muzikanten aan ons voor maar ik noteerde hun namen niet helaas. Maar dat het geweldige muzikanten zijn, lees ik wél in mijn notities! In de eerste bis-ronde verraste Boeijen met een erg mooie Tom Waits-vertaling/hertaling Eenzaam die naadloos overging in Suzanne van Leonard Cohen. Daarna kregen we nog een erg country-esque Koud in Mijn Hart cadeau.

Boeijen kwam nog een tweede keer terug voor sterke rendities van De Ontmoeting, en Kronenburg Park werden opgespaard voor de toegiften, alsook de gloednieuwe song Samen Zijn.

Het optreden dat met goed tweeëntwintig nummers veel te snel voorbijging werd besloten met, ook nu weer, Boeijen die alle toeschouwers op de eerste rij een stevige handdruk gaf.

Setlist:
Vaderland / Eenvoudige Man / Als schelpen in het zand / Zondagskind / Taal van de Tijd / Wachten op Een Vriend / Chateau De Fleury / Aan de bezitters van een ziel / Donkerblauw / Fim Du Mundo / Geluk / Het Rook Er Naar Oorlog / Als ik geen geheugen had / De Woede van de Armoede / De dans ontsprongen / Gouden Bergen

Encore 1:
Eenzaam (Tom Waits) / Suzanne (Leonard Cohen) / Koud in Mijn Hart

Encore 2: 
De Ontmoeting / Kronenburg Park (Frank Boeijen Groep) / Samen Zijn
 

tekst en foto's: © Mark Van Mullem