45ste Carnavalsstoet telt 6000 bezoekers

Zondag 19 maart 2017 trok de Mechelse carnavalstoet voor de 45ste keer door de straten.. Zoals steeds werd het een kleurrijk gebeuren. De organisatoren hoopten op meer steun van de Mechelaars en stadsbestuur om het stukje cultureel erfgoed, dat carnaval toch is, ook in de toekomst in leven te houden.

Gilde De Knullen op de Carnavalsstoet te Mechelen

De Mechelse carnavalstoet, het Mechels Karnaval Komité, kortweg de MKK, bestaat nog uit drie carnavalsverenigingen: De Knullen, de Maneblussers en de Prinsenkamer van Mechelen. Het zijn er ooit meer geweest. De Knullen en de Maneblussers zijn de twee overblijvers die bijna een halve eeuw geleden aan de wieg stonden van de Mechelse carnavalstoet.

Het carnaval is een hoogtepunt in onze kalender, en een zeer volksgebeuren. Mechelen is historisch geen carnavalsstad. maar na jaren trekken en sleuren door heel wat comités in onze stad, lukken ze er toch in om veel volk bij elkaar te brengen. Ik vond het alleszins een zeer uitgelaten en plezante sfeer” vertelt Bart Somers (burgemeester)

Carnavalsstoet Mechelen 2017

6000 mensen trotseerden de frisse en met momenten stevige wind. Stipt om 14.11 trok de karavaan zich vanaf de Biest en Frederik de Merodestraat op gang. Met de Bellemadam, het Jeugdprinsenpaar 2017 en de Majorette & Drumband ‘De Doorzetters’ uit Deurne op kop, verplaatste de carnavalsstoet zich langs de mensenmassa. Traditiegetrouw wierpen de carnavalisten snoepgoed en pluche beestjes naar het publiek. Voor de kinderen was dit uiteraard een feest, ik zag alleen maar lachende gezichten.

De Bellemadam opent de 45ste Carnavalsstoet te Mechelen

Dat is in Mechelen alvast iets om de mensen naar buiten te krijgen. Want wie komt gaat zeker wat te zien krijgen. We hebben een dertigtal wagens en groepen die de stoet kleur geven. Naast de Mechelse groepen komen onze collega’s-carnavalisten uit Vilvoorde, Tienen, Leuven, Scherpenheuvel, Landen, Mortsel, Kapellen, Essen, Aartselaar, Putte en Heist-op-den-Berg en zelfs Nederland. Traditiegetrouw komt ook het tamboerkorps Sint-Cecilia uit Zegge uit de provincie Noord-Brabant in Nederland naar onze stad afgezakt”, vertelt voorzitter van MKK, Jean Aerts.

Mechels Karnaval Komité zoekt jong bloed om carnaval in ere te houden

Zo’n stoet in elkaar steken kost ieder jaar meer en meer geld. Ons budget blijft hetzelfde maar de prijzen om de groepen naar Mechelen te krijgen, blijven stijgen. Zeker de groepen die wat snoep uit smijten. Er zijn groepen die we voor 300 euro naar hier krijgen, maar anderen zoals uit de streek van Aalst vragen acht of tien keer zoveel en loop je met een paar duizend euro niet ver. Toch brengen we zondag kwalitatieve groepen, wees daar maar zeker van. En voor de kids kan ik nu al zeggen dat vanop alle wagens zondag minstens 1500 kilogram snoepgoed, gadgets en knuffels naar de toeschouwers worden gegooid”, lacht secretaris Georges Beerden.

De carnavalstoet vertrok dit jaar om 14.11u, dat is een uur vroeger dan andere jaren. “Dat kregen we opgelegd van de stad omdat er op de Grote Markt een activiteit gepland was van Op.Recht.Mechelen. We hebben zelfs ons parcours moeten aanpassen. Om daarna te vernemen dat Op.Recht.Mechelen naar de terreinen aan de Nekkerhal hun optreden verhuisden. Het was voor ons té laat om het alles opnieuw te gaan veranderen”, zegt voorzitter Aerts.

Uit Mangelpeejenlaand (Roosendaal / Nederland), een dorpje met slechts 650 inwoners, kwam carnavalsgroep B.C.d.n Peej. “Met een jeugdig bouw clubje hebben we de praalwagen in elkaar getimmerd. Aangezien carnaval in Nederland maar een weekje duurt, en we graag meerdere optochten rijden met onze praalwagen, hebben we gekozen voor deze mooie stad Mechelen” aldus een carnavalist (website)

Veiligheid primeert tijdens de carnavalsstoet

Alles is goed verlopen tijdens het evenement. Momenteel bevinden we ons nog steeds in dreigingsniveau 3, wat betekent dat er vanuit het OCAD toch nog een aantal maatregelen gevraagd worden. Van elke manifestatie die in Mechelen georganiseerd wordt, wordt een risicoanalyse gemaakt. We willen ook vooral het parcours veilig houden. Dit om te kijken of er geen mensen op het parcours lopen, anderzijds om de stoet en vooral de grote praalwagens, veilig door het parcours te loodsen.” zegt Dirk Van de Sande (perswoordvoerder politiezone Mechelen/Willebroek)
 
Tekst en foto's Leon De Nijn en Verschueren Eddy - Bekijk hier alle foto's

Jeugdprinsenpaar 2017 op de 45ste carnavalsstoet te Mechelen