Oud maar niet oubollig: de Mechelse Lucasgilde!

 

(foto's: Jan Smets. Boven: Peter Eyskens, Daniël Breckpot, Martine Van der Auwera)

Qua leeftijd is de eerbiedwaardige Koninklijke Lucasgilde stokoud. Maar dat betekent niet dat deze Mechelse kunstkring oubollig of versleten is.  Er was een tijd dat men er wat meewarig of sceptisch naar keek.  Maar dat is voorgoed verleden tijd.  Daar waait al langer een frisse wind door de kring, en men trekt terug jonge kunstenaars aan. Dit jaar kwamen er zowat zeven nieuwe aangewaaid.  Ook is er weer doorstroming van de Mechelse academie.  En dat is verheugend te noemen.  De inspanningen van de Lucasgilde lonen zich.  Stichter Willem Geets zou er blij om zijn.  131 jaar geleden was hij de oprichting van de gilde.  Samen met de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst behoren de Lucasgilde tot de oudste verenigingen van de stad.  En men maakt zich sterk dat het ook één van de oudste kunstkringen van ons land is.  Vanaf dit weekend tot en met 22 januari kan je de jaarlijkse expo bezoeken in de bovenzalen van het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang.  En dat mag je zéker niet missen.  De tentoonstelling is heel gevarieerd, erg kwalitatief en verrassend.  Diverse disciplines komen aan bod.  Overtuig je zélf: oud staat absoluut niet voor oubollig!

 

 

 

                                  

 

In 1886 hield de overbekende Mechelse kunstenaar Willem Geets de Lucasgilde boven de doopvont.  Willem Geets was toen ook de directeur van de academie.

Nu bestaat de gilde uit werkende en steunende leden.  De kunstenaars die willen toetreden moeten een opleiding gevolgd hebben aan een academie of gelijkaardig instituut.  Het bestuur van de gilde spreekt zich dan aan de hand van een aantal werken in geheime vergadering en gezamenlijk overleg uit over de weerhouding van de kandidaat die minimunm 3 respresentatieve en originele werken dient binnen te brengen.

Elk jaar organiseert de Lucasgilde een tentoonstelling die meestal plaats vindt in het Cultuurcentrum.

Ook dit jaar doet ze dat.

Vandaag werd een laatste hand gelegd aan de mooie expo.

28 kunstenaars doen mee aan deze editie.  Heel verscheiden disciplines komen aan bod, zoals beeldhouwwerk, keramiek, textiel, fotografie en mixed media. 

Op deze manier krijgen kunstenaars uit onze stad en regio de kans om hun werk aan het grote publiek te tonen.

Daniël Breckpot, die al sinds 1990 lid is van de kring is al sinds 2014 voorzitter van de kring.  En het mag gezegd: hij doet dat met veel enthousiasme.

Dat is iets wat ondervoorzitter Peter Eyskens sterk benadrukt: "Danny heeft de Lucasgilde nieuwe schwung gegeven...; hij is dé drijvende kracht van onze kunstkring!"

De Lucasgilde heeft de goeie dynamiek, trekt terug jongeren aan, en is nog lang niet af te schrijven.  "Hop! naar de volgende 130 jaar!"  Ik geloof het graag.

Mij hoef je alvast niet te overtuigen.  Met deze tentoonstelling die een bezoek overwaard is, wordt dit eens te meer bewezen!

 

 

Van zaterdag 14 januari tot en met zondag 22 januari.

van 14 uur tot 17 uur.

inkom gratis.  Catalogus beschikbaar.

Ingang: Cultuurcentrum Minderbroedersgang.  Bovenzalen.

 

 

 

bestuursleden:

Daniël Breckpot  (voorzitter)

Peter Eyskens (ondervoorzitter)

Martine Van der Auwera (secretaris)

Jan Vandenbussche

Vera Servranckx

 

secretariaatsadres:

Lange Schipstraat 91.    O15/29 00 36

www.lucasgilde-mechelen.be

(ook te volgen op Facebook)

 

 

deelnemende kunstenaars:

Daniël Breckpot, Heid De Belder, Paul De Brant, Jean-Pierre De Cuyper, Francis Dehert, Peter Eyskens, Ann Gewillig, Liliane Goossens, Hedwige Lauwaert, Anne Mariën, Sina Mariën, Chris Metdepenningen, Daniëlle Raspe, Magda Resseler, René Rosseel, Angela Scheltiens, Myriam Selleslagh, Eric Van Acker, Angela Van den Broeck, Ludo Van den Heuvel, Johan Van der Dood, Chris Vanderstraeten, Lut Van Dievel, Margareta Van Dijck, Carine Van Hee, Luc Van Hoeylandt, Paula Van Hool, Nadia Maria Vanschel.