Kattebelletjes en konijnenkeutels

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Eerder passeerden al pinguins, varkens en ezels de revue.  Maar nu is het de beurt aan katten en konijnen om in de vitrine geplaatst te worden.  En dat laatste bedoel ik niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk!  Nu poseren Gaya Van Dijck en Mart De Wever van vzw Sjarabang nog met hun lievelingsexemplaar terwijl de rest in slagorde klaarstaat in een leegstaande winkelruimte in de OLV-straat.  Vanaf maandag gaan ze op transport.  De honderd beestig mooi versierde polyesteren katten en konijnen zullen dra weer te zien zijn in zowat zeventig (jawel!) uitstalramen van winkels in de binnenstad.  Nadien vertrekken ze voor de apotheose naar het Kunstproeven-festival, voor de vijfde georganiseerd door Sjarabang, in het Cultuurcentrum.  Dit gaat dit jaar door tussen 14 en 16 maart...

 

 

De katten en konijnen werden verspreid over het gehele land.  Zowel particulieren, scholen als voorzieningen voor mensen met een beperking, hebben ze creatief onder handen genomen.

En het resultaat mag best gezien worden.  "Elk jaar staan we verbaasd over zoveel originaliteit.  Dit jaar is het niveau nog hoger dan anders!  Echt héél mooi!"  weten Gaya en Mart.

De kunstige dieren zijn nu allemaal in Mechelen beland.  In onze stad waren het de scholen Het Anker, de Ursulinen en het Sint-Janshof die de beestjes een transformatie hebben gegeven.  Leuk is het dat zowel 'gewone' scholen als scholen van buitengewoon onderwijs meegedaan hebben.  Een mooi verhaal van inclusie is dat!

Maandag en dinsdag gaan ze naar de winkels in het centrum.  En ook in de stedelijke bibliotheek zullen er een twintigtal exemplaren te zien zijn!

 

We kregen veel respons om mee te doen.  De kosten van het polyester beeld werden zowel gedragen door de deelnemende instelling of school als door de winkels waar ze zullen tentoongesteld worden.  Na het Kunstproeven-festival gaan ze allemaal terug naar de makers.  Maar...sommige konijnen of katten worden verkocht (je ziet wel welke.  Dit wordt aangegeven in de vitrine waar ze te kijk staan).

 

Begin maart gaan ze dus heel tijdelijk naar het Cultuurcentrum.

 

 

Tussen 14 en 16 maart gaat Kunstproeven door.  Dit is één van de grootste cultuurevenementen voor mensen met een beperking in ons landje.  Méér nog: het succes groeit.  Vanuit het hele land komt men dan naar Mechelen afgezakt voor dit door Sjarabang georganiseerde gesmaakte evenement!

 

De inschrijvingen lopen nog altijd binnen.  We schatten dat we in totaal zo'n duizend deelnemers mogen verwelkomen.  Dat zou dan nog meer zijn dan vorig jaar.  De deelnemers zullen zich kunnen uitleven in heel diverse workshops. We kijken er naar uit, ook al vraagt het enorm veel werk en inzet van vele mensen, veelal ook van vrijwilligers.  Vooreerst is dat de zowat twintigkoppige ploeg van Sjarabang-medewerkers en vrijwilligers.  Maar daarnaast mogen we ook rekenen op eerstejaars-studenten ergotherapie van Artesis Plantijn Antwerpen.  En ook 'Time for Society' vaardigt een twintigtal mederwerkers af.  Dit zijn mensen uit het bedrijfsleven die zich tot doel hebben gesteld zich bij wijze van teambuilding in te zetten voor een goed doel...

 

 

Sjarabang hoeft niet meer te worden voorgesteld.  De vzw die zich tot doel heeft gesteld om mensen met een verstandelijke of meerzijdige beperking te laten participeren in kunst en cultuur, verdiende al langer zijn sporen.  Vroeger huisde de vzw in de voormalige schoolgebouwen aan de Kerkhoflei, maar doordat die gebouwen nu een andere bestemming gaan krijgen, verkaste men vorig jaar naar de Hoviusstraat 2 in het Groot-Begijnhof.  En dat is een erg gezellige en gastvrije stek.  Maar men zit er ook wat krap.  Daarom heeft Sjarabang nu de kans gegrepen om het Moreelshuis in de nabijgelegen Moreelsstraat te huren.  De activiteiten van vzw Moreelshuis zijn onlangs gestopt, en Sjarabang ziet in deze mooie ruimte opportuniteiten voor een aantal evenementen, expo's, enz...  Maar hierover later meer...

Ook willen de medewerkers van Sjarabang nog eens graag hun Artotheek in de kijker zetten.  Bedrijven of particulieren kunnen uit een ruim aanbod kunstwerken van Sjarabang kopen of huren.  Het aanbod is verbluffend gevarieerd en kunstzinnig!

Ga maar eens een kijkje nemen:

Méér info:

www.sjarabangvzw.be

info@sjarabangvzw.be

Hoviusstraat 2         015/63 96 14