leerlingenketting verhuist materiaal naar nieuw gebouw COLOMAplus

met categorie:  

 

 

(foto's: Jan Smets)

In zijn lange geschiedenis is COLOMAplus niet aan zijn proefstuk toe wat bouwen en verbouwen betreft.  De school die zowat 1100 leerlingen in heel diverse studierichtingen tetl,is vandaag terecht trots op de laatste verwezenlijking.  Donderdag neemt ze een gloednieuw gebouw in gebruik.  Op een recordtempo is het er gekomen.  Op anderhalf jaar tijd werd de gigantische klus geklaard.  Niet minder dan 9 klaslokalen zijn er in ondergebracht.  De fel verouderde gebouwen van de afdelingen haarzorg, bio-esthetiek en schoonheidszorgen worden verlaten en overmorgen nemen leerlingen en leerkrachten van deze richtingen hun intrek in wat nu al een paradepaardje mag genoemd worden.  Vandaag vormden de leerlingen van het 5de en 6de jaar haarzorg een menselijke ketting om al het lichte materiaal te verhuizen van de oude stek naar de nieuwe.  Zo werden niet minder dan 500 oefenhoofden, 65 kappersfietsen en honderden producten op korte tijd verhuisd naar de nieuwe bestemming.  En... men had er duidelijk zin in.  En dat hebben algemene directeur Gwendolina Goormans en logistiek directeur Martine Van Ouytsel ook.  Met onverholen fierheid leiden ze me rond in het gebouw...

 

(Gwendolina Goormans en Martine Van Ouytsel)

 

De nieuwe lokalen zijn volledig aangepast aan de moderne vereisten van deze opleidingen.  Voortaan kan men in meer comfortabele omstandigheden het cometitieontwikkelend leren in praktijk brengen: leren in samenspel van kennis, vaardigheden en attitudes over de vakgrenzen heen.

 

Het nieuwe gebouw dat zo'n 4000 vierkante meter groot is,is ook perfect aangepast voor minder-mobiele leerlingen.  Het is erg toegankelijk.

6 klassen ziijn voorzien voor de afdeling haarzorgen en 3 klassen voor schoonheidszorgen.  Daarnaast zijn er ook nog administratieve ruimtes, kleedkamers en douches voorzien.

 

 

 

Vandaag werd door de leerlingen flink meegeholpen om de verhuis van het materiaal mogelijk te maken.  De grote en zwaardere stukken zoals haardrogers, massagetafels en kappersstoelen werd gedaan door professionelen.

 

In de afdeling schoonheidszorgen zitten 52 leerlingen van hun 3de tot hun 6de jaar.  In de richting haarverzorging studeren 118 leerlingen tussen hun 3de en 7de jaar.  We kijken er allemaal naar uit om hier aan de slag te kunnen gaan.  Vanaf donderdag is het dan zover.  We kregen de kans om te bouwen via 'Scholen voor morgen'.  Hierdoor konden de bouwwerken snel beginnen met een voorlopig beschikbaarheidscertificaat.  We konden dus genieten van deze noodzakelijke inhaalbeweging.  Het is ook de enige manier om op een gesubsidieerde manier dit te kunnen realiseren.  De aannemer blijft ook 30 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Het totale kostenplaatje bedraagt 5 miljoen euro.  In juni 2015 werd de eerste steen gelegd en nu reeds is het gebouw opgeleverd.  Binnenkort kunnen we van start met een nieuwe fase.  Het oude gebouw zal worden afgebroken en in de plaats komt een nieuwbouw met administratieve ruimtes, kleedkamers voor het personeel dat met de fiets naar het werk komt, een atelier voor onze werkmannen én een grote turnzaal.  We hopen met de afbraak te kunnen beginnen op 3 januari.  In november 2017 zou het nieuwe gebouw dan opgeleverd worden.  Het is belangrijk om in fases te kunnen werken.  De school moet immers draaiende blijven en de lessen moeten kunnen doorgaan.  Praktijklokalen verhuis je ook niet zomaar.

 

  (het oude gebouw)

 

De lokalen zijn erg ruim en licht.  Het moet aangenaam worden om hier te kunnen werken. 

 

 

 

(zicht op de achterkant van het oude kloostergebouw, Tervuursesteenweg)

 

Er wordt nog volop de laatste hand gelegd aan wat kleinere afwerkingen.  En er wordt druk gepoetst om alles gebruiksklaar te hebben voor donderdag.

COLOMAplus realiseert ondertussen in één van de oudste stukken van de campus (de vroegere feestzaal) - die op de lijst van onroerend erfgoed staat, een refter die ook als studieruimte kan gebruikt worden.  Een lichtstraat in het dak maakt dat dit een aangename en heldere ruimte wordt.  Aan de akoestiek heeft men veel aandacht gegeven.

Aan de Tervuursesteenweg is men ook in de slotfase gekomen van de renovatie van het voormalige kloostergebouw waar de zusters van de Dames de Marie woonden, maar dat nu al jaren leegstaat.  Hier komen geen klaslokalen maar wel administratieve diensten.  De mix van oud en nieuw geeft een bijzondere sfeer aan de campus.

 

 

 

Niet alleen de school heeft baat bij de grondige bouwwerken van de laatste jaren, maar ook geeft de mooie renovatie van het klooster een boost aan de Tervuursesteenweg die hiermee weer wat mooier oogt - een metamorfose die nu al enkele jaren met succes is ingezet.

Nancy Van Ingelgem is al 13 jaar leerkracht haarverzorging in COLOMAplus.  Ze kijkt als geen ander uit naar de verhuis...

 

 

Het zal een hele verbetering zijn.  Vooral ook het feit dat we nu theorie en praktijk in dezelfde klasruimtes kunnen geven zal veel efficiënter verlopen.  We zullen niet telkens meer moeten verhuizen naar andere lokalen.

 

Naast haar staat de vijdejaarsleerling Santos Branko uit Grimbergen.  Hij loopt al langer school in COLOMAplus.  Hij is één van de weinige jongens die de opleiding haartooi volgt.

 

 

In deze opleiding zitten maar een 5 à 6-tal jongens op een totaal van 180 leerlingen.  Eerst wou ik kok worden, maar ik ben overgeschakeld naar deze richting omdat dit me beter lag.  Ik vind het fijn dat ik binnenkort in deze nieuwe klaslokalen mijn opleiding kan verder zetten.  Nog één jaar, en daarna kan ik aan de slag.  Ik zie me al werken als modern barbier - zo'n totaalbeleving in de haarzorg...

 

COLOMAplus heeft weer een bladzijde in haar geschiedenis omgedraaid.  Toekomstgericht maakt zij van deze school een toonaangevende onderwijsinstelling waar deze stad trots op mag zijn.