Burgemeesterssjerp voor Maija en Walid

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Eigenlijk vonden ze het allemaal best spannend en zaten ze er toch een tikkeltje zenuwachtig bij.  Want zeg nu zelf: verkozen worden als kinderraadslid is al een hele eer, maar de burgemeesterssjerp mogen aangorden is helemaal bijzonder. 

In Moonbeat in de Oude Brusselstraat werd gisteren de nieuwe Kinderraad voorgesteld.  En ik moet zeggen: deze ploeg gaat het waarmaken.  Dat voel je gewoon.  De jonge meisjes en jongens die zich twee jaar lang zullen inzetten om van Mechelen een nog betere kinderstad te maken, hebben er zin in.

Na het verrassende optreden van de 11-jarige kleine stadsartiest Yannis Aghassaiy en zijn drie jaar jongere zusje Noor (die duidelijk bewijzen dat de appel niet ver van de boot valt - want beiden zijn de kinderen van Pita Saïd), met de voorstelling van de gloednieuwe videoclip over stadsmascotte Rommy, was het tijd om de naam van de nieuwe burgemeester(s) bekend te maken.  En de jury koos unaniem voor Maija Mans en Walid El Handouz - twee negenjarigen die toevallig ook nog uit dezelfde buurt komen: de Hanswijkenhoek.  Voordien kenden ze mekaar niet.  Ze gaan elk immers naar een andere school.  Dat zal nu vlug veranderen. 

Maija zal de spits afbijten.  Zij neemt de functie van burgemeester in het eerste jaar op, en wordt in het tweede jaar kindersecretaris.  Walid zal het net andersom doen...

 

Voordat de uitslag bekend werd maakte ik een praatje met een paar kinderraadsleden.  Burgemeester of niet: deze 19 kinderen bewijzen allemaal dat ze uit het juiste hout gesneden zijn.

Eind september kregen alle kinderen die geboren werden in 2006 en 2007een uitnodiging in de bus om zich kandidaat te stellen de Kinderraad.  En vorige maand, op 26 oktober mochten de kandidaten hun superidee voor een kindvriendelijker Mechelen voorstellen.  54 jonge Maneblussers deden dat met verve.

Uit die groep enthousiastelingen koos de jury die ondermeer bestond uit de aftredende kinderburgemeesters en stafmedewerker van Mechelen Kinderstad Karen Claes de resterende 19 die gisteren in Moonbeat samenkwamen.

Bij hen is Fien De Coninck...

 

                                             

 

Ja, het is spannend!  In ben benieuwd wie burgemeester zal worden.  Ik ken nog eigenlijk niemand van deze groep kinderen.  Er is niemand anders van mijn school, 'de Spiegel' in Leest, bij...  Ik heb er wel zin in. 

 

Ook Omar Riffi heeft er 'goesting' in.  Zou hij het in de genen hebben?  Zijn vader is immers Hamid Riffi, al jarenlang gemeenteraadslid in Mechelen...

 

 

Mijn vader is een beetje een voorbeeld.  Ik ga naar school in Scheppers.  Vorige maand mocht ik mijn ideetje voorstellen in H30.  Ik zou me graag willen inzetten voor mensen zonder papieren.  Bijvoorbeeld voor speelterreinen voor vluchtelingenkinderen enzo...

 

 

Olivia Ladron De Guevara Espindola poseert met haar zusje Camila.  Ze 'wint' sowieso met de langste naam!

 

Ik loop school in Villa Zonnebloem.  Mijn idee is om gekleurde fietsjes op de straat te schilderen voor meer veiligheid.  Ik vind het allemaal een beetje spannend.  Mijn opa is heel trots op mij.  Hij was altijd gemeentesecretaris in Rijkevorsel...

 

De Kinderraad is een adviesraad bestaande uit minimum 10 en maximum 20 jongens en meisjes uit het vierde en vijfde leerjaar die 10 keer per jaar samenkomen om te vergaderen.  Ze brainstormen onderandere over verkeersveiligheid, milieu, kindvriendelijke evenementen en Mechelen als kinderstad.  De leden uit de Kinderraad leren ook over de gang van zaken in een stad en geraken vertrouwd met termen als schepen, burgemeester en democratie.  Ze worden bijgestaan door de Jeugddienst en het echte college van burgemeester en schepenen.  Zo kunnen hun (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden.

 

"Ze moeten zich vooral niet inhouden als ze een idee hebben" geeft jeugdschepen Greet Geypen hen als goede raad mee.

 

Deze kinderraad verschilt een beetje met vorige edities.  De lichting is ietsje jonger dan voorheen.  De Kinderraad zal zich niet enkel bezighouden met het uitwerken en utivoeren van de charterpunten, maar zich ook meer toespitsen op beleveving.  Ze zal ook kunnen adviseren.  Dit kan gaan van nieuwe tentoonstellingen op kindermaat aan te passen tot bijvoorbeeld het uittesten van hoe de wachttijd in het Huis van de Mechelaar aangenamer kan gemaakt worden...

 

(de voltallige nieuwe ploeg!)

 

(burgemeester Maija en secretaris Walid worden gelukgewenst door 'collega' Greet)

 

Uit alle voorgestelde superideeën heeft Mechelen Kinderstad een chartervoorstel opgemaakt waarrond de Kinderraad de komende twee schooljaren zal werken.  Dit charter bestaat uit 19 actiepunten onderverdeeld in thema's.  Zo droomt deze Kinderraad van een 'energiespeeltuin' waarin de speeltoestellen energie opwekken als je erop speelt.  Maar ook van een Kinderstoet voor een goed doel, een speel-o-theek, meer ontmoetingsmomenten tussen kinderen en senioren en veiliger schoolomgevingen.  Er werd nog een 20ste actiepunt toegevoegd: een actie in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN.

 

Het idee om meer contact tussen ouderen en kinderen komt van kersvers burgemeester Maija Mans uit de Abeelstraat.  Het meisje dat schoolloopt in de basisschool Sint-Jozef Coloma poseert maar wat graag met haar fiere grootouders, en... twee bewoners van het Hof van Egmont...

 

 

Mijn moeder en oma werken allebei met oudere mensen.  Dat boeit me ook. Ik zou graag hebben dat er meer contacten zijn tussen oude mensen en kinderen, want van die ouderen kunnen we heel wat leren.  We kunnen hen bezoeken, met hen praten, spelletjes van vroeger spelen...  Ik ben heel blij dat ik nu kinderburgemeester ben.  Het lijkt me tof.  Ik was toch wel rustig tot aan de uitslag.

 

Kindersecretaris Walid El Handouz is een wijkgenoot.  Hij woont in de Elf Novemberstraat maar gaat naar school in Ter Berken in het nabijgelegen Hofstade.

 

 

Ik zou vooral het Speelgoedmuseum willen verbeteren, want het begint nu eigenlijk wel een beetje saai te worden... Er mag wat moderner zijn en ook nieuwe technieken mogen er te zien zijn...  Ook droom ik van nog meer speeltoestellen op speelpleintjes - lieft helemaal in natuurlijk materiaal. Voor de verkiezing had ik wel wat kriebels in mijn buik.  Ik ben superblij nu.

 

(Maija en Walid met de uittredende burgemeesters Merel en Pieter.)

                                      

(gekke bekken trekken: het hoort er ook bij!)

 

De installatie van de nieuwe Kinderraad betekent ook het einde van de ambtsperiode van Merel Vanderelst en Pieter Verhelst die twee jaar lang het beste van zichzelf hebben gegeven als burgemeester en secretaris.  Ze zijn letterlijk en figuurlijk gegroeid in de periode...

"Het is druk geweest die twee jaar", weet Pieter te vertellen.  "Ik heb er vele goeie herinneringen aan, zoals bijvoorbeeld minister Ben Weyts rondleiden langs de kindvriendelijke speeltuigen"

Dat vindt ook Merel.  Of ze later zelf in de politiek wil stappen weet ze nu nog niet.

De vader van Pieter grapt: "Ik kon al eens misbruik maken van mijn positie!  Als vader van een burgemeester krijg je soms meer gedaan..."

 

 

 

Gisteren werd dan ook de leuke videoclip over kindervriend Rommy van Yannis Aghassaiy gelanceerd.  En deze sloeg in.  De 11-jarige stadsartiest gaat hier zeker mee scoren.

De jonge rapper deed het niet alleen.  Hij werd bijgestaan door zijn zusje Noor.

In januari zullen alle Mechelse gezinnen met een bon die in De Nieuwe Maan zal zitten, de single kunnen afhalen bij UIT in Mechelen.

 

 

 

www.mechelenkinderstad.be