Mini-Ondernemingen palmen het stadhuis in

Tijdens de mini-marktdag aan het stadhuis stelden voorbije zaterdag zeventien mini-ondernemingen zich voor aan de galerij van het stadhuis, en toonden aan shoppers en voorbijgangers van de zaterdagmarkt hun talenten.

Mini-Ondernemingen in Mechelen

Ecolocal Treets, de minionderneming van Sint-Ursulainstituut in Onze.Lieve.Vrouw-Waver, kreeg de eerste prijs van de Vlajo-jury (Vlaamse Jonge Ondernemingen), dat leverde deze mini-onderneming 120 € op  geschonken door het stadsbestuur.  

Het is voor de vijftiende keer op rij dat we, in samenwerking met Voka-Kamer van Koophandel Mechelen en de stad Mechelen, de mogelijkheid bieden aan zeventien regionale mini-ondernemingen om deze marktdag te houden. Bedoeling blijft om jonge mensen zo snel mogelijk vertrouwd te maken met de ondernemerswereld. Voor de scholen is het ook een interessante toepassing van leerstof op een volledig andere manier. Zij zijn onze toekomstige ondernemers”,
vertelt Chris Rits van Vlajo.

Mini-Ondernemingen aan het stadhuis van Mechelen

Het is een leuke, kleurrijke markt, met een grote diversiteit aan producten zoals huisdecoratie, thee en accessoires, draagtassen, drinkbussen met fruitfilter, lederen sleutelhouders, lightboxen en sierstukjes uit recup hout. Het ging op de mini-markt, die niet ver van de zaterdagmarkt plaatsvond, allemaal vlotjes over de mini-toonbanken.

We verkopen twee zaken: honing van een lokale imker en appelsappen. We zijn de voorbije maanden zelf de 2 ton appelen gaan plukken in de tuin van onze school en in de serre van de buren. De sappen hebben we laten persen en bottelen bij iemand in Nijlen. Op die manier houden we het écht lokaal. We verkopen een fles appelsap aan 3 euro. We schenken een deel van de opbrengst aan een natuurproject. We denken aan Natuurpunt. Dat we hier de hoofdprijs wegkapen is een extra boots voor onze onderneming”,
zegt Xanne Bekaert.

Andere ondernemingen die in de prijzen vielen waren “bijna de beste”, en goed voor 90 euro geschonken door regionale peterbedrijven, voor “Goe Gec” van het KA Boom die van afvalhout allerlei decoratiezaken hebben gemaakt. De prijs van 60 euro die de mini-ondernemers zelf uitreikten, ging naar “Licht it Up” van Sjabi Puurs.

Vorig jaar 2015 namen achttien miniondernemingen deel aan deze Mini-Markt-Dag. De beste mini-onderneming was dan “Tea O'Clock” van Sjabi Puurs, en kreeg van de stad Mechelen 120 euro. Mini-Box van SUI Waver eindigde toen tweede, Entyre van Ursulinen Mechelen derde. Bake It Easy, eveneens van SUI Waver, is door de collega's van de andere mini-ondernemingen verkozen als de beste mini-onderneming van de achttien.

Tekst Leo De Nijn en Verschueren Eddy
Foto's Leo De Nijn