Gidsen uit Bergen op Zoom enthousiast over bezoek aan Mechelen

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Het begon allemaal zo'n beetje met een geslaagd citytripje aan Bergen op Zoom: deze heerlijk gastvrije en historisch bijzondere stad  even over de grens bij onze Noorderburen.  Op amper een uurtje treinen ben je er zo vanuit Mechelen.   Geboeid ging ik er op zoek naar 'Mechelse sporen', én...ik heb er ook een flink aantal gevonden.  Het resulteerde in dit blogartikel van 1 september vorig jaar.  Je kan het hier nog eens nalezen:

www.mechelenblogt.be/2015/09/mechelse-sporen-bergen-op-zoom

Ik ben tijdens dat bezoek aan Bergen op Zoom aan de praat geraakt met een paar enthousiaste stadsgidsen die me verder hielpen bij de vragen die ik stelde.  Er volgde nadien wat mailverkeer, en het verschenen artikel werd met belangstelling gelezen.  Zo begon het bij enkele stadsgidsen te kriebelen om een dagtrip te plannen naar Mechelen.  Men vroeg me om wat tips en extra info, en daar ging ik maar al te graag op in.  Deze zomer kwamen organisatoren Ad Jansen en Jan Jongenelen (foto boven) al eens poolshoogte nemen in onze stad: om de afspraken met UitinMechelen hier ter plaatse te concretiseren.  Samen ben ik met hen door Mechelen getrokken, en Jan Jongenelen die Mechelen vele jaren geleden al had bezocht was aangenaam verrast door de positieve metamorfose die onze stad ondertussen had gekregen.

Zaterdag was het zover: niet minder dan 57 stadsgidsen uit Bergen op Zoom kwamen afgezakt naar onze Dijlestad voor een achteraf gezien méér dan gesmaakte daguitstap.  Met plezier ben ik met hen meegelopen...

 

Ze komen met de autocar, en vlotjes bereiken ze tegen 10 uur Mechelen, waar ze worden afgezet aan de Veemarkt voor een korte wandeling naar de Grote Markt, waar de dag wordt gestart bij een kop koffie in De Mèt. 

Verdeeld in een drietal groepen gaan ze met onze stadsgidsen op Historische Wandeling.  Zo bezoekt de groep ondermeer  ons stadhuis en natuurlijk Sint-Romboutskathedraal.  Hoe kan het ook anders?

Er was een grijze en ietwat natte dag voorspeld, maar dat valt gelukkig goed mee.  Heel de voormiddag toont Mechelen zich onder een staalblauwe hemel, en in de namiddag blijft het ondanks de toegenomen bewolking droog.

 

 

In de bovenzaal van De Mèt, waar nog de vergulde burgerlijke deftigheid van lang vervlogen tijden zich 'royaal' laat voelen, schuift ons gezelschap de voeten onder tafel voor een lunch.  De Mèt is uiterst geschikt om grotere groepen te ontvangen.  In dit mooie kader krijgt men een top-streekgerecht aangeboden: Mechelse Koekoek! 

Ik zit aan de tafel over twee vrouwelijke stadsgidsen en maak met hen een leuk praatje.  Over geschiedenis hoef je hen niet veel te vertellen.  Ze kennen deze vanuit hun achtergrond maar al te goed.  Namen als Karel de Stoute, Karel V of Filips de Schone  of begrippen als de Grote Raad zijn voor hen overbekend.  Eens te meer blijkt dat we toch een grote gemeenschappelijke geschiedenis delen.

Anne Flipsen is al zo'n 21 jaar stadsgids in haar Brabantse thuisstad.

 

(Yvonne en Anne)

 

Ik was vroeger al wel vaker in Mechelen, en heb deze stad positief zien veranderen.  Ze is ook veel netter geworden, ook al vond ik Mechelen toen al heel mooi.  Eigenlijk hebben we als Brabantse steden veel gemeen.  Ik kom erg graag in de 'Zuidelijke Nederlanden'.  Eigenlijk kom ik liever en vaker naar hier afgezakt dan naar sommige steden in eigen land.  We zijn 'goeie buren' en alles heeft hier zo'n gezellig karakter.  Je kan er ook zo lekker eten.  Een lunch hier is toch nog wat anders dan bij ons in 'zuinig' Nederland.  Mechelen heeft zo veel te bieden op een kleine begaanbare oppervlakte.  Brugge mag dan wel mooi zijn, het is me er soms wat te druk of té toeristisch.  Geef mij maar Mechelen!  Er valt hier zo veel te bekijken. Te veel om op te noemen, maar als ik 'die toren' zie: dan voel ik het: ik ben in Mechelen!  Het interieur van de Sint-Romboutskathedraal is erg rijk.  Je ziet wel dat een restauratie nodig is.

 

Haar collega Yvonne Kwaadgras sluit zich hierbij aan. Ze heeft ook een positieve kijk op onze stad.  Antwerpen vindt ze wat groot, maar het compacte Mechelen is perfect te ontdekken op een dagtrip.

Naast mij zit Ad Segers.  Pas 1 jaar is hij voorzitter van de gidsenvereniging.  Lang geleden bezocht hij Mechelen ook al een keertje.  Een aangenaam bezoek aan brouwerij Het Anker staat hem nog levendig voor de geest.

 

  (Ad)

 

De historische wandeling vanmorgen was boeiend!  Jammer dat we de binnentuin van het Gerechtshof niet konden bezoeken.  Het is inderdaad zo dat verschillende gidsen van onze vereniging al in Mechelen waren in het verleden.  Het is voor hen een aangename her-kennismaking met Mechelen.  Je kan hier zovele linken met Bergen op Zoom vinden.  Alles is zo herkenbaar. Nee: Mechelen is een verschrikkelijk leuke stad!

 

Na de koffie hebben we nog even de tijd om een korte wandeling door de stad te maken, richting Groot-Begijnhof en brouwerij Het Anker.

Hoewel geen stadsgids zijnde is deze leuke 'opdracht' weggelegd voor Sven 'Gazet' Van Haezendonck en mezelf.  We splitsen de groep en vertellen tijdens de wandeling over wat links en rechts te zien is, over het label 'Mechelen Kinderstad', over hoe onze stad van miskend lelijk eendje getransformeerd is, over hoe onze stad met diversiteit omgaat, over het toegenomen toerisme...

Met belangstelling en met goedkeuring bekijkt men de nieuwbouw van Beeldsmederij De Maan en De Kuub aan het Cultuurplein.  Iemand van de groep vindt dat zo boeiend aan Mechelen. "Mooi hoe je hier zo'n mooie staalkaart krijgt van vele eeuwen architectuur!'.  De Cellekens vindt men een 'enig' plekje...

In het Groot-Begijnhof stappen we de Begijnhofkerk binnen.  Alles toont zich wat rommelig in deze voorbereidende fase van de interieur-restauratiewerken.  Maar dat stoort niet.  De kerk is sowieso erg bijzonder en fraai.  Een aantal Bergenaars zeggen me dat ze later beslist het resultaat komen bewonderen!

 

 

 

Brouwerij Het Anker is voor elke toerist een leuke stop.  Ook daar staan drie gidsen de groep op te wachten om hen op sleeptouw te nemen door de familiebrouwerij die zo verankerd is met begijnhof en historische stad.  Gedreven wordt tijdens de rondleiding  facetten als de eeuwenlange geschiedenis van de brouwerij, het brouwproces van de Gouden Carolus, de Cuvée van de Keizer die op de verjaardag van Karel V wordt gebrouwen, de whisky, het talent van Charles Leclef die van het Anker weerom een succes wist te maken uit de doeken gedaan...

 

 

 

Daarna volgt het degusteren van de lekkere Mechelse bieren.

Ik schuif aan bij Ad Jansen en Jan Jongenelen die met smaak het heerlijke Mechelse vocht aan de lippen zetten.

 

(Ad en Jan)

 

Jan:

 

Het was een fantastische dag!  We zijn er heel positief over. We gaan bij ons thuis iedereen adviseren om eens naar Mechelen af te zakken.  Het is zo dichtbij.  Zo gemakkelijk en snel ben je van Bergen op Zoom in Mechelen.  Ik heb deze stad nu weer op een heel andere manier leren kennen. In de kathedraal heb ik ook het wapenschild van Jan Van Glymes kunnen fotograferen.  Hij was Heer van Bergen op Zoom en een Ridder van het Gulden Vlies.  Ook was hij één van de oprichters van de Grote Raad.  Vorige week was ik ter voorbereiding van deze trip nog even in Mechelen, en ik bezocht toen de expo 'Het Zotte geweld' over Rik Wouters in stadsmuseum Hof van Busleyden.  Een pluim!  Dit is een mooie tentoonstelling.  En: het is al vaker gezegd vandaag: Mechelen is zo positief geëvolueerd.    Ik ga jullie stad zeker promoten!

 

Collega Ad Jansen kan niet meer doen dat te bevestigen wat z'n vriend en collega vertelt.

In de gauwte maak ik nog een praatje met een andere gids.  Ik herinner me haar als de vriendelijke vrouwelijke gids die vorig jaar zo spontaan uitleg gaf in de Sint-Gertrudiskerk van Bergen op Zoom.  Voor haar is dit bezoek aan onze stad het eerste dat ze aan Mechelen brengt  Ze is enthousiast...

 

Mechelen is prachtig!  Ik kom héél zeker terug nu ik de sfeer hier proefde.  Voordien wist ik niet goed wat ik me kon voorstellen bij Mechelen. Ik kende Mechelen alleen van haar toren die ik zag vanuit de trein als ik hier voorbij reed in het verleden.  Maar het is me enorm bevallen.  Ik ben blij dat ik meegekomen ben.  Ik kom terug voor een weekendje!

 

Ja: het werd een toffe ontmoeting met deze grote groep stadsgidsen uit Bergen op Zoom.  Ik beloof om ook nog een tegenbezoek af te leggen.

De bus staat ondertussen aan de Guido Gezellelaan het gezelschap op te wachten.  We wensen hen nog een fijne terugreis.  En mocht het in mijn mogelijkheden liggen: ik maakte dit leuke Brabantse stadje prompt zusterstad van Mechelen...  Maar daar heb ik nu eenmaal niks over te zeggen.  Maar goed ook.  Het hoeft ook niet.  Maar de vriendschapsbanden zijn in ieder geval versterkt.  En ik ben er heel erg zeker van: in Bergen op Zoom zal men Mechelen met veel geestdrift aanbevelen.  Dat staat als een paal boven water!

 

  (vanop 't dak van Het Anker)

 

 

 

Gezellig verslag van een gezellige dag. Als Jan maar op een dak kan staan om te fotograferen is hij de koning te rijk. ;-) Jij moet later op het hoogste gaan wonen als je ooit moest verhuizen.

Sinds 69 kom ik in Bergen. Prachtig stadje en vanaf de oprit Mechelen-Noord exact 40 minuten rijden in het weekend en bibberen en beven in de week voor de files van de Antwerpse ring. Ik ken aardig wat Bergenaren en heb er nog nooit iemand ontmoet (op voorwaarde dat ie een echte Noord-Brabander is)  die als hij/zij naar de grote stad trekt iets anders bedoelt dan Antwerpen; de belangrijkste stad van wat in de realiteit Midden-Brabant is. Maar ik heb ze inderdaad moeten warm maken voor Mechelen want ondanks de Keldermans-connectie van het Markiezenhof waren er maar weinigen die de stad kenden. (Eentje zei er: "Wat moet ik in Mechelen als ik op vijfentwintig minuten tijd in Antwerpen ben ?")  Goed initiatief van de auteur. Dat hij nog altijd Belgisch ipv correct Nederlands gebruikt voor de naam van Sven van Haezendonck ligt natuurlijk aan La Belgique unie et indivisible. Maar schrijf Nederlandse namen nou eens in het Nederlands. Dus geen Jolande Van Eekelen maar Jolande van Eekelen.