Voor de laatste keer in den Ouwen Dok

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Nét vandaag werd de overdrachtsovereenkomst getekend tussen de stad en de Nederlandse Hotelketen Van Der Valk.  Na 15 jaar leegstand lonkt een nieuwe beloftevolle toekomst voor 'den ouwen dok' - het historische Mechelse zwempaleis dat in 1919 haar deuren opende, en waar zovele Maneblussers herinneringen en  nostalgische gevoelens bij hebben.  Het is daarom geen verrassing dat zo'n 1000 Mechelaars deze dagen nog eens over de vloer willen komen in dit zo het stadsgezicht bepalende gebouw aan het Rode Kruisplein.  Op 9, 10, 12 en 19 oktober kunnen zij met een gids een rondleiding krijgen met uitleg over de geschiedenis en de restauratiewerken van deze Ouwen Dok.  Er worden zelfs gidstochten voorzien op kindermaat.  Velen visten achter het net, en gelukkig voor hen besloot de stad om nog extra sessies te voorzien op woensdag 19 oktober.  Reppen dus!  Je kan je deelname nog reserveren bij UIt in Mechelen. Maar ook zonder geleide wandeling kan je nog een kijkje gaan nemen.

 

 

 

 

 

Den ouwen dok behoort tot het collectief geheugen van de Mechelaar.  Het bewijst zijn waarde. 

En nu staan we aan de vooravond van een nieuwe bestemming voor dit unieke gebouw.  Na zovele jaren leegstand is er een doorbraak.  Het heeft erg lang geduurd voor er een nieuwe invulling werd gevonden voor het oude zwembad.

Schepen van Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Greet Geypen legt uit waarom:

 

Dit heeft in de eerste plaats te maken met de aard van het gebouw.  Doordat het een beschermd monument is werden er heel wat voorwaarden gesteld.  Na 15 jaar leegstand hing er een serieus kostenplaatje aan vast, en bovendien wilden wij als stad dat het gebouw een publieke functie zou krijgen.  Maar vandaag kunnen we met grote tevredenheid zeggen dat het akkoord met Van der Valk er eindelijk is.

 

(twee onderste foto's: archiefoto's.  Zo zag het zwempaleis er uit in de beginjaren...)

 

Van der Valk zal in het gebouw een viersterrenhotel vestigen met 120 kamers, een brasserie en een welness.  Daar hangt een kostenplaatje aan vast van 14,8 miljoen Euro. 

De overkapping boven de zwemkom verdwijnt, maar het bassin blijft.  Het komt in de open lucht te liggen.

Midden 2017 starten de werken nadat de buitenrestauratie zal votooid zijn.  In 2019 hoopt men het hotel klaar te hebben.

 

Dit wordt het vertrekpunt voor de opwaarding van de hele site.  We gaan hier een moderne woonwijk aan het water krijgen met een autovrij Rode Kruisplein.  Hiervoor werd een masterplan uitgewerkt dat voorziet in een woonontwikkeling gericht naar het water, gecombineerd met andere functies zoals buurtgerichte handel, een randparking...  De bestaande erfgoedpanden zoals het zwembad en de oude sluiswachterswoningen zullen hierin worden geïntegreerd.

 

 

 

 

 

 

 

Marc Dubatty van Monumentenzorg leidt ons rond in het gebouw.  Hij schetst de geschiedenis van den Ouwen dok. 

In 1914 werden de eerste plannen hiervoor gesmeed, en men besloot er zijn tijd voor te nemen.  Immers: de eerste Wereldoorlog was uitgebroken en door zoveel mogelijk Mechelaars aan de slag te zetten bij de bouwwerken kon men verplichte tewerkstelling door de bezetter vermijden. 

De werken gingen van start begin 1916.  Het werd een reusachtig gebouw van 80 meter op 80 meter met 10 000 vierkante meter vloeroppervlakte.

Dit zou het grootste zwembad van ons land worden!

Pas in juli 1924 gingen de deuren van het zwempaleis open.  Het werd een badinrichting met zwembad, baden, douches, maar ook met stapelplaatsen voor het nabijgelegen Keerdok.

Het is August Van Haesendonck die het ontwerp maakte.  (de man tekende ook de mouterij in de Volderstraat).  Het gebouw werd uitgevoerd in een eclectische stijl met hier en daar art-déco en art-nouveau-elementen.  Verder zijn er ook verwijzingen naar de historische binnenstad met een toren die refereert naar die van het Hof van Busleyden en een gevelpartij die haast een kopie is van een stadhuisgedeelte (de Spaanse gevel)..  Met de getrapte gevels en daken in leisteen, de opbouw in bak-en natuursteen is het een voorbeeld van streekarchitectuur geworden.

Niet in de oorspronkelijk plannen, maar nadien aangepast, werden er stortbaden voorzien.  Zelfs een feestzaal werd gebouwd onder het dak.  Maar of die effectief ooit gebruikt werd?

In de jaren vijftig van vorige eeuw werden er nieuwe aanpassingen gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Méér info:

www.mechelen.be/ouwen-dok

www.mechelen.be/keerdok-eandis

uit@mechelen.be      070 22 28 00   (voor reservaties voor wandeling op 19 okt.)

Onthou ook dat er een fotozoektocht te maken is op de site.  Het concept is simpel: volg de route, sta af en toe stil bij de infoborden en zoek intussen de foto's uit de omgeving... Een boeiende manier om de Keerdok-en Eandissite te ontdekken.

 

 

(toekomstbeeld: de brasserie aan de Keerdokzijde...)

 

"Moeder mak is piepen,

achter het gordijn

of dat die zwette meskes

al gewasse zijn"

een (ondeugend?) zinnetje uit een revue-liedje dat bij mijn grootouders gezongen werd!

Zonder geleide wandeling kan je nog een kijkje gaan nemen?

Kan iemand hier meer info over geven. De geleide wandelingen zijn helaas allemaal volzet.

dat lieke zong ons groottante T. in de versie met zwarte "mannekes", een beetje gekuist dus

 

Je hebt een ticket nodig om mee te lopen met de wandeling. Maar men overweegt om extra data te zoeken. Van zodra ik meer weet post ik het hier. Groetjes, Peter

Zo kenden wij tot ca 1954-1955 het zwembad toen we er met school gingen zwemmen vóór dat het midden jaren '50 door de veel te jong overleden directeur Georges Patteet in een nieuw kleedje werd gestoken.  Men dient uiteraard "met zijn tijd" mee te gaan, maar ik vind dat het oude zwemdok toch meer charme uitstraalde. Gelukkig bleef het statige standbeeld van Petrus "den ulleklont" Janssens bewaard.

@ Roger

dan moet je eens googlen op zwembad Victor Boin in Sint-Gilles

@ Peter, alvast bedankt voor de moeite

Ik zou graag het zwembad van mijn jeugd nog is langs de binnenkant bezoeken.

 

Ja Roger, dat zwembad Victor Boin moet je echt eens googlen. Ieder jaar ga ik daar meedoen aan de zwemmarathon van swimforlife. www.swimforlife.be, dan weet je ook waar dat voor staat.

Dat is een unieke belevenis. In de cafetaria hangen allemaal foto's van hoe het er heel in het begin uitzag. Het is echt heel mooi gerestaureerd. En heerlijk warm in de kabientjes waar in elk kabientje een radiator staat. 

Den ouwen dok zal er ook zo ongeveer uitgezien hebben.