De Piemel van Napoleon

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

 

Zeg nu zelf, een boek met op de cover deze spraakmakende titel: dat loop je niet zomaar achteloos voorbij in de boekhandel.  Dan kriebelt het ook bij jou toch om er met enige nieuwsgierigheid in te bladeren neem ik aan? 

Dat is nu nét de bedoeling!  Het gaat immers niet alleen over het intiemste deel van de kleine Corsicaan die het schopte tot beroemdste Fransman aller tijden.  Helemaal niet.  Maar de jongeheer van zijne Keizerlijke Hoogheid moet je wel verleiden om méér intrigerende, boeiende en verrassende geschiedkundige weetjes te ontdekken.

Dat is het opzet van dit fraai uitgegeven boek.  De man - die zoals hij het zelf omschrijft  - 'geschiedenis langs de achterdeur' wil serveren, is Mechelaar Lode Melis.  'De Piemel van Napoleon' wordt door de Mechelse uitgeverij ElenA op de markt gebracht.

 

Lode Melis is niet aan zijn proefstuk toe.  De jonge zestiger is werkelijk gebeten door de geschiedenismicrobe en heeft een indrukwekkende bibliotheek.  (Kunst)geschiedenis boeide hem van jongsaf.  In vele jaren sprokkelde hij heel wat interessante wetenswaardigheden bij mekaar.  Noem het een uit de hand gelopen hobby misschien.  Zo gaf autodidact Lode Melis regelmatig lezingen.

 

Ongeveer tien jaar geleden richtte 'Jeugd, Cultuur en Wetenschap' de vraag aan Lode Melis om geregeld weetjes te schrijven voor hun tijdschrift.  Een selectie van deze weetjes verscheen in 2009 in 'De kuren van de Keizer'.

Maar zeven jaar later is er nu dit boek: zo'n beetje de volwassen versie van het toenmalige boek met een aantal nieuwe weetjes.  Alles wordt nu breder opengetrokken en rijker gestoffeerd uiteraard.

Ik blader in het boek en laat me verrassen.  Ik voel het: dit wordt een boek voor een breed publiek: hapklare brokken met tot de verbeelding sprekende verhalen die uitnodigen tot diepgaander onderzoek.

Het boek bevat een zeventigtal verhalen en is rijk geïllustreerd met meer dan driehonderd afbeeldingen.

Nu ben je natuurlijk wel benieuwd naar de piemel van Napoleon neem ik aan?

 

Goed: dit gemumificeerde lichaamsdeel van Bonaparte is in het bezit van een Amerikaans arts die het keizerlijke kleinood voor een astronomisch bedrag op de kop wist te tikken op een veiling...

 

Zegt 'Madoc' uit het verhaal van den Vos Reynaert jou nog iets?  Wel: ook hierover kom je in dit boek meer te weten.  Wie was in feite 'Willem die Madoc maakte?'...

Iets frivoler (alhoewel) wordt het weer met 'de derde tepel van Anne Boleyn', de onfortuinlijke tweede echtgenote van Hendrik VIII.

 

De vreemde afwijking van Anne werd maar al te graag in de verf gezet door haar tegensanders.  Zo kon men haar afschilderen als heks tijdens het beruchte proces dat haar bracht tot op het schavot...  Zo zie je maar!

 

Weet je wie het buskruit uitvond of hoe de tulpengekte ontstond?  Lees het in het boek van Melis!

Er wordt geroddeld over viespeuk Michelangelo en ook 'onze' Van Beethoven wordt opgevoerd.  Händel was een muzikale zakkenroller en Casanova schreef een opera.  Jan Klaassen was oorspronkelijk een duivel. 

Warom gaan heksen door de schouw en niet door het raam en waar hebben ze die gekke punthoed vandaan?

We gaan op zoek naar de roots van Parsival en Sneeuwwitje...

We komen te weten dat de naam 'cockpit' komt van een goktent voor hanengevechten in het 17de eeuwse Engeland.  Het gaf z'n naam later aan de krappe ruimte voor de piloten in de eerste vliegtuigen.

Er wordt een hoofdstuk gewijd aan de eerste contacten met moslims in Andaloesië.  In deze latere Spaanse contreien hadden Christenen en joden een relatieve vrijheid.  Ken je 'de Zucht van de Moor'?

Het brengt me naadloos bij het volgende verhaal:

 

In 106 werd in Muizen een Karolingische muntschat opgegraven.  De archeologen waren niet weinig verrast om tussen de vondsten een zilveren dirham te ontdekken - een Arabische munt uit 866 wat er toch op wijst dat er buiten spanningen en oorlogen ook wel handelsbetrekkingen waren met deze bevolkingsgroep.

 

Er staat nog een boeiend verhaal in met Mechelse links.  Je kent ongetwijfeld de uitdrukking dat een 'zaak hangende is'.  Hoe dat komt moet je zeker opzoeken in dit boek dat een licht werpt op de Grote Raad van Mechelen.

 

Zo is er het verhaal van iemand die zich inzet voor het behoud van het Lëtzebuergesch, die taal die in Luxemburg gesproken wordt.  Niet dat de Grote Raad zich ooit heeft beziggehouden met deze taal, maar één van de promotors van het Lëtzebuergesch heet Stany Demecheleer.  Hij meent dat één van zijn procederende voorvaderen zijn gelijk wilde halen bij de Grote Raad van Mechelen en dat zijn familie sinsdien zo genoemd wordt.  De Luxemburgers zeggen nu nog "Mir ginn op Mechelen" als ze hun laatste troef willen uitspelen...

 

 

Het jodenteken, 'Olla vogala', kuisheidsgordels en ander ongerief...  , de hocuspocus van tante Mathilde, de 'tuin van Jeroen Bosch'... : allemaal fabels en feiten uit onze geschiedenis...

 

Ik wil de geschiedenis toegankelijk maken.  Hoe lang ik hieraan gewerkt heb?  Dat is moeilijk te zeggen.  Ik verzamel al vele jaren en heb een uitgebreide bib.  Als ik iets eigenaardig ontdek - iets dat me intrigeert - ga ik verder zoeken.  Ik raadpleeg dan vele bronnen.  Mijn boek wil kapstokjes aanreiken om geschiedenis te schetsen - ook voor mensen die zich er nooit in hebben geïnteresseerd.  Laat dit een smaakmaker zijn.  Geschiedenis is boeiend.  Als we meer over onze geschiedenis zouden kennen zouden we misschien minder fouten maken.  Of mag ik Voltaire ook eens citeren: "Geschiedenis herhaalt zich niet, wel de mensen..."  Mijn boek bestaat uit fabels en feiten.  En soms zijn de fabels even belangrijk als de feiten. Grote, maar vooral kleine verhalen maken deze verzameling tot een boeiende ontdekkingstocht.

 

 

Het boek 'De Piemel van Napoleon' wordt uitgegeven door ELenA en telt 208 bladzijden.  Het wordt te koop aangeboden voor 34,95 Euro.  Het zal in de Mechelse boekhandels (maar ook op internet) verkrijgbaar zijn.

Het is een gebonden editiemet harde kaft.

isbn 978 90 92416022

In Mechelen zullen er signeersessies doorgaan en ook zullen er lezingen gehouden worden over het boek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van de koude grond. Niet iedereen kan het vak gestudeerd hebben maar als je erover publiceert, kijk dan op het internet i.p.v. politiekcorrecte prietpraat te vertellen. Al-Andaluz ( dat is het deel van het Iberisch schiereiland waar mohammedanen heersten en niet het huidige Andaloesië) was een onverdraagzame maatschappij waar geregeld christenen vervolgd werden, waar in 1066 een vreselijke anti-Joodse pogrom plaats had, waar vanaf de 12de eeuw de situatie nog verslechterde voor iedereen die geen mohammedaan was. Op het internet vind je daar alle mogelijke informatie over  met o.a. interviews van S Fanjul, de grote Spaanse Arabist en historicus die korte metten heeft gemaakt met die zogenaamde verdraagzaamheidleugen. Fanjul heeft ook de huidige ziekelijk nationalistische schoolboeken in Marokko gecontroleerd. Ze stellen de herovering van de christelijke gebieden voor als een usurpatie, als een kolonisatie door de christenen met de implicatie dat die vandaag terug uit het Iberisch schiereiland moeten geschopt worden. Een architect mag van mij over geschiedenis schrijven. Hij zal zeker bereid zijn huizen te superviseren die ik teken met de voordeur op de eerste verdieping en de zolder in de kelder.