Montmartre Oep zen Mechels

De Borrel Babbel – het kleinste cafeetje van Mechelen - organiseert voor de eerste keer “Montmartre Mechelen”. In analogie met de Parijse kunstenaarswijk wil kroegbaas Ad vooral de talenten van schilders, tekenaars en fotografen op de bezoeker loslaten. De beroemde Sacre Coeur werd vervangen door de even beroemde Sint-Romboutskathedraal , de Place du Terre heet hier het Nieuwwerk en het wereldbekende Cimetière de Montmartre noemt hier lokaal het Sint-Romboutskerkhof.

Naast beeldende kunstenaars zorgden muzikale ensembles voor de sfeer. Hier volgt een uitgeregende fotoreportage.

 

Ik stel jullie eerst graag voor aan de Mechelen-connectie op deze eerste editie van Montmartre Mechelen.

Charmaine Lenisa is een hedendaagse kunstenares die vooral gebruik maakt van olie- en arcylverf. Ze werd geboren(in hetzelfde jaar als ik)  in Zuid-Afrika, groeide op in Canada, VK en Nederland om uiteindelijk te landen in Mechelen. Haar fantasierijke werken bevatten mysterieuze figuren getooid met tattoos, soms zonder fysiognomie of met een gelaat opgebouwd uit menselijke personages. Haar doeken sluiten nauw aan bij het surrealisme. Eén van haar grootste invloedsferen is de volle maan. Een echte Manneblusser dus!

  Charmaine Lenisa

 

Ruminate on ones presence (2007)

 

        Venetian Red (2009)

 

Paul Van der Veken is de andere stadgenoot in het bonte allegaartje van artiesten. Hij gooit het letterlijk over een andere boeg. Als abstract expressionist hanteert hij  de "action painting"-stijl. Concreet probeert Paul meerlagige werken te maken. Hij wil gegadigden niets vertellen. Zijn schilderijen zijn reflecties of herinneringen van zijn acties. Je kan hem best beschouwen als de Jackson Pollock van Mechelen.

Vanaf midden september tot eind november kan je zijn werken gaan bekijken bij de concept Lunch-& BeerBar "Als ik mijn ogen toe doe, ben ik in Honoloeloe"

 

     Paul Van der Veken

 


 

Ik trof er ook Anca Gouma aan. Deze Ommense(NL) kan ik niet meteen in een kunststroming of vakje stoppen. En laten we eerlijk zijn in hokjes stoppen hoeft ook niet. Toch heeft Anca een zekere fascinatie voor 3D-kunst. Gewoon op je af laten komen. :-)

   Anca Gouma

 

De Portuguees Cláudio Fíuza Duarte is op de eerste plaats electricien voor een grote bouwfirma daarnaast is hij een kleurrijk kunstenaar en tevens eigenaar van een eigenkledinglijn "The Magic Colors".

 

 

De Moldaviër Alexandru Achindinou is een kunstige violist die neerschilderd wat hij in Europa ontdekt tijdens zijn reizen. 

 

 

Tijd voor een provinciegenoot uit Wilrijk, keramist Paul Kenens. Hij begon pas recent te schilderen.

 

 

 

 

Deze goedlachse man kwam uit Kameroen maar sprak al een aardig woordje Nederlands. Ik vond vooral zijn kubistisch ogende werken de moeite. Zijn kleurrijke schilderijen brachten tijdens de druilerige dag toch een beetje pigment.

 

  

 

Nog een paar extra sfeerbeelden door mezelf en Jan Smets. (Merci Jan)

 

 

 

Hop, naar Montmartre Mechelen 2.0. Ad(De Borrel Babbel) van 't kleinste kafeeke van Mechelen ik reken op u om er volgens jaar iets groots van te maken. Een paar extra cartoonisten, karikaturisten, striptekenaars, fotokunstenaars en straatkunstenaars en we wanen ons echt in het Montmartre aan de Dijle. Onze stad Mechelen beschikt over al die diverse talenten! Tot volgend jaar.