"bij de KUUB kun je behalve een pint drinken ook vanalles komen beleven!"Met KUUB is Mechelen sinds vrijdag 2 september 2016 een aparte horecazaak rijker. Ook al werd over de naam een heuse poll gehouden, wie de grote gouden kubus ziet, op het Cultuurplein, naast Beeldsmederij De Maan en met als overburen Cultuurcentrum Mechelen en Academie Mechelen, begrijpt de logica van de naamkeuze meteen.

Elk dag dat we open zijn, staat er wel iets te gebeuren, of toch zoveel mogelijk!”. De jonge uitbaters  Jasper Benn, Jasper Meysmans en Koen Verdonck zitten boordevol ambitie en hebben geweldige plannen voor hun café. En zeg niet zomaar café. “Behalve iets komen drinken kun je ook iets doen of beleven”. Mechelen Blogt had een hartelijk gesprek met de  fijne mensen die cultuurcafé de KUUB uitbaten...Op de plaats waar ooit de directeurswoning van Academie Mechelen stond, prijkt nu het knappe moderne gouden gebouw, de kubus waarin KUUB gevestigd is. Een klein uurtje voor de opening van hun café, had ik een aangenaam gesprek met de enthousiaste uitbaters Jasper, Jasper en Koen  met vaste medewerker Yelena Harzé dat zou eindigen met Jasper Benn's vraag “Je blijft toch voor de opening, he Mark?”.Kuub kan verwijzen naar kubus, we vinden het ook een typische cafénaam, best wel volks ook”, zegt Jasper Benn. Kuub en kubus, logisch of niet, het had evengoed een andere naam kunnen worden. Ook Karaat, de Kubist en de Kameraad waren kandidaat. “We zaten samen met onze partnersAGB MAC en Brouwerij Het Anker en hadden elk een ander idee over een naam. Moeilijk om de knoop door te hakken dus plaatsten we een poll of facebook”.

Zo was het eerste wapenfeit van de Kuub al volop een van publieksparticipatie. En mensen betrékken willen de Kuub-uitbaters nog vaker doen. “we staan open voor alle vormen van samenwerking en nieuwe ideeën, zowat alles kan”, zegt Jasper. Met hun buren, Cultuurcentrum Mechelen, Academie Mechelen en met Beeldsmederij De Maan alsook het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord & Dans Mechelen hebben ze alvast de nodige afspraken gemaakt.Zodra de naam er was, had de zaak ook een passend logo nodig. Daarvoor zorgde Tilde Potoms, die al meerdere fraaie ontwerpen op haar naam heeft staan. “Behalve het logo is enkel de toog 'echt nieuw', dat is een ontwerp van Maxim Backx die meubel-ontwerp studeert”, vertelt Koen. “Veel is ook tweedehands, zoals de stoel waar je op zit”, voegt Jasper Benn toe, “en we maakten ook veel zelf, we hebben bijna alles zelf gedaan”.

Er staat veel te gebeuren bij de Kuub. “We willen werken rond maandelijkse concepten, sowieso regelmatig optredens en elk dag staat er wel iets te gebeuren”, vertelt Jasper Benn. “Bedoeling is dat je behalve een pint komen drinken ook wat kunt doén”, vult Jasper Meysmans aan, “dat kan een optreden zijn maar evengoed een tafelvoetbaltornooi. Oh, en we hebben een heel plein waarop we vanalles kunnen doen!

De drankkaart is al redelijk uitgebreid en er is ook de ambitie om dra een whisky-selectie aan te bieden. “Een tasting behoort dan zeker ook tot de mogelijkheden”, vertelt Jasper Meysmans, “en zulks kunnen we ook met bier doen!”.Het jonge viertal mikt op een divers publiek, en alle leeftijden. “Iedereen is welkom, van 0 tot 99” zegt Jasper Meysmans, ”of tot 140, is dat niet de leeftijd van de oudste mens?” grapt Jasper. Koen Verdonck vult aan: “We staan echt open voor iedereen, overdag gezinnen met kinderen, 's avonds het klassieke cafépubliek, mensen die van een voorstelling in het Cultuurcentrum komen, studenten van de academie, de buren van De Maan, ... op zaterdag kan ook het marktpubliek een koffie komen nuttigen met een heerlijke taart erbij, ...”.

Iedereen is dus welkom maar wanneer? “We zijn bijna alle dagen open vanaf 12 uur, op weekdagen tot ongeveer middernacht, in het weekend tot ongeveer twee uur. Maandag is onze sluitingsdag”, verduidelijkt Koen, “alleszins welkom!”.

Of ik gebleven ben voor de opening?”, jawel, dat kon ik Yelena, beide Jaspers en Koen niet weigeren. En het was gezellig druk, een feestje dat naar meer smaakt. Ook op vanavond (zaterdag) is het nog 'openingsavond' met DJ's Kriktonite en Macka Fat.

Sinds gisteren bruist Mechelen weer een beetje meer...

Kuub is te vinden op het Cultuurplein/ Minderbroedersgang 3A.
Voor meer info kun je terecht op het nummer 0472 60 00 81

tekst en foto's: © Mark Van Mullem