Sint-Romboutstoren - Virtuele torenspits – Vervolg

met categorie:  

 

Volledige toren op foto

In het voorjaar van 2014 heb ik op deze site een panoramische foto voorgesteld, met de ontbrekende spits van de Sint-Romboutstoren. “Torenspits” is misschien niet het juiste woord want het gaat over ongeveer 2/5 van de huidige hoogte of ongeveer 70 m, die jammer genoeg nooit gebouwd werd. Sindsdien was het hierrond helemaal stil tot ik onlangs, via het contactformulier op mijn website, een wel zeer originele vraag kreeg van Luc Michiels van het Mechelse Beiaarden- en Torenuurwerkenbedrijf. Naar een idee van beiaardier Jo Haazen vroeg hij zich af of het niet mogelijk zou zijn om ergens op de Grote Markt, een doorschijnende plaat te zetten met een afbeelding van het ontbrekende deel van de toren. Als je er dan op de juiste plaats gaat voorstaan, kan je de volledige toren zien. Geweldig idee eigenlijk.

De vraag was dus of ik iets kon maken dat hiervoor zou kunnen dienen. Vanop de Grote Markt kijk je schuin tegen de toren aan.

Bij mijn eerste foto was het zicht frontaal. Dus een heel ander standpunt. Gelukkig was in de beeldbank van Mechelen ook een reeks foto’s aanwezig, genomen vanuit deze kijkrichting, van de plaasteren maquette van C. Joosen. Deze maquette, die vroeger in de kathedraal stond is, zoals bekend, onherstelbaar beschadigd geraakt en verdwenen. Met deze foto’s in zwartwit heb ik toch een goed zijzicht van het ontbrekende torendeel kunnen reconstrueren. Om de lucht en de huidige toren goed te kunnen zien, heb ik alles van de achtergrond weggepoetst (photoshopjargon voor vrijmaken van het onderwerp) en dan een beetje ingekleurd. Vervolgens heb ik dat ontbrekende torendeel bovenop de huidige toren gezet.  Hiervoor heb ik een foto gebruikt, genomen vanop de Grote Markt (met het postgebouw nog in de steigers). Om een goede overlapping te krijgen met de bestaande toren, is de balustrade die helemaal

bovenaan de toren zit, erbij genomen. Hier werd dan een transparant van gemaakt. Het resultaat kan je zien op de afbeelding.Torenspits op A4 transparant

Na enkele maanden af en toe wat “prutsen”, was het vorige zondag zover en heb ik met Luc afgesproken op de Grote Markt om het resultaat samen te bekijken. Zoals je kan zien werkt het concept wel. Met de plaat op de juiste afstand en hoogte en met één oog dichtgeknepen (zoals mijn camera altijd met één oog kijkt) is het mogelijk om alles mooi te laten samenvallen.

Luc Michiels

Grafisch, moeten er qua inkleuring en contrast nog wat aanpassingen gebeuren, maar in principe is het idee dus bruikbaar.

Tot zover ook het voorlopig relaas van deze onderneming.

Zo van opzij gezien, vind ik het ontwerp van het bovenste deel van de toren mooier dan frontaal. De grote steunberen bovenin, zijn zo beter zichtbaar en verslanken het beeld. Een schitterend ontwerp.

Tot slot hebben wij nog een oproep voor kenners en geïnteresseerden. Kijken met één oog dichtgeknepen is niet zo handig. Heeft iemand hiervoor een oplossing? Hebben jullie suggesties om dit idee aan te passen, zodat het als permanente opstelling kan neergezet worden voor iedereen die deze kijkervaring zelf zou willen uitproberen? Dit is onschuldiger en vooral veel goedkoper dan het ontbrekende deel bij te bouwen!

Volledige toren met transparant

PS: Het bovenste deel vertoont een lichte waas. Dit komt doordat de transparant tussen twee grotere glasplaten zit. Hier zijn technisch allicht ook betere oplossingen voor. Graag jullie reactie en suggesties.

Wilfried Op de Beeck

Schitterende montage Wilfried !! Bedankt.

Decennia geleden was men met de "reconstructie" al bezig, alhoewel jouw systeem met die transparant  veel origineler is en men alles ter plekke kan zien..met dank aan Jef Van Ransbeeck voor het negatief.

 

Fotografen fotograferen doe je zo...

Foto's Gimycko

;-)

@ Wilfried (en Luc) : 

Kan jullie idee niet uitgevoerd worden met een vaste verrekijker ?

Eentje met 2 standen : Kijken met en kijken zonder de torenspits.

Een soort veredelde en vereenvoudigde viewmaster waar de toerist nen halve euro ingooit.  Dan heeft de Stad er ook nog wat aan.

:-)

Eigenlijk lijkt die toren nogal reusachtig vergeleken met het schip

Leuk initiatief en nog haalbaar ook. Misschien wil de dienst toerisme zo'n installatie wel voorzien wanneer ze verhuizen naar het Schepenhuis?