Meulekensbrug voor héél even boven water

met categorie:  

  (foto's: J.Smets - kaartje R.Kokken)

De Goswin de Stassartstraat herleeft.  De ooit wat saaie uitvalsweg heeft de laatste jaren flink aan waarde gewonnen.  Het eerste stuk van Wollemarkt tot net voorbij het Groen Waterke lag vaak op de route van toeristen, en de afgesneden vliet was steeds één van de meest geliefkoosde fotohoekjes van onze stad. Dat is het nog trouwens.  Eens hier voorbij verviel de straat in een zekere 'middelmatigheid'.  Daar is verandering in gekomen.  Het Museum Kazerne Dossin en de geplande metamorfose van Predikherenklooster tot nieuwe stadsbib maken van de Stassartstraat een nieuwe place-to-be.  Het Hotel van der Gracht de Rommerswael (tot voor kort Home Astrid) krijgt een nieuwe invulling, de aanpalende Schoutetstraat oogt fraai, en de heraanleg van de hele straat is in een stroomversnelling gekomen en belooft veel goeds.  En: bij deze werken is voor héél even een oud stukje vliet terug boven water gekomen.  Niet alleen de Melaan kruiste ooit de straat, maar ook de Heergracht liep dwars over de vroegere Kerkhofstraat.  Volgende week gaan de wegeniswerken verder en zal van de toestand zoals ik ze dit weekend fotografeerde niks meer te zien zijn...

 

Het is industrieel ingenieur bouwkunde, Paul Temmerman, die me tekst en uitleg verschaft.  Paul was diensthoofd Infrastructuur van onze stad en teamverantwoordelijke voor het onderhoud en de aanleg van wegen en rioleringen door externe aannemers.

Gepassioneerd als hij is door het oude vlietennetwerk van Mechelen, bracht hij de oude toestand van waterloopjes in beeld door middel van foto's en kaarten.

 

                                     

 

We staan hier nu in de Stassartstraat, even voorbij de Van Hoeystraat rechts en de Kanunnik De Deckerstraat links.  Dit weekend nog is dit unieke zicht op de binnenkant van een vliet te zien.  Je ziet ook de overwelving onder de huizen.  Het gaat hier om de Heergracht-Nekkerskolk, en de overwelving is een restant van de vroegere Meulekensbrug.  De vliet liet vroeger voorbij de huidige Lange Heergracht waar ze opnieuw werd aangelegd, tot aan 't Veer waar ze in de Dijle uitkwam.  In de 19de eeuw werd ze zoals zovele vlietjes gedempt en deed ze dienst als riool...

 

(kaartje van Simon Van Craen uit het boek 'De Geschiedenis van Mechelen' van Kanunnik Laenen uit 1926)

 

En bekijk ook eens de door Roger Kokken netjes ingekleurde kaart van Hunin... Ik heb de locatie met een rood cirkeltje aangeduid...)

 

 

 

Volgende week begint de aannemer met de betonneringswerken voor de nieuwe riool, en is er van de hele toestand niks meer te zien.  De Meulekensbrug is afgebroken wegens te bouwvallig.... 

 

Het was dus reppen om een blik te werpen op deze tijdelijke blootlegging van dit stukje waternetwerk van onze stad.

(zicht op de vliet in de richting van Museum Kazerne Dossin...)

(vlietje en overwelving gezien richting centrum...)

 

 

 

 

 

 

Na de Ankerbrug en de Roesbrugghe was de Meulekensbrug de derde brug in de vroegere Kerkhofstraat.

Hieronder de Meulekensbrug zoals De Noter ze zag.  De Noter dierf al eens een loopje nemen met verhoudingen, vandaar de overdreven breedte van de huidige De Stassartstraat tussen Heembeemd en Zelestraat op zijn aquarel..

De overdekte Heergracht richting Van Hoeystraat.

De overdekte Heergracht richting Katelijnestraat

Met dank aan Andy Frans, communicatievoerder voor de werken,  voor de foto's die genomen werden in de overdekte vliet.

En het is blijkbaar geen pretje om in die omgeving te moeten werken.:

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-mechelen/-is-gaat-jullie-kapotmaken-a...

maar Almaci zal zeker en vast wel weer Jambon met de vinger wijzen..

Inderdaad.

Minister Jambon had gelijk : er werd (in Mechelen) gedanst !

#NotInMyName

Jan, Roger, bedankt voor deze historische documenten. Ik wist zelfs niet dat de Heergracht er nog ligt, ingetunneld weliswaar. Zou de Melaan nu nog worden doorgetrokken richting de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis en tot aan het Groen Waterke?

Stefan,  er bestaat nog veel meer onder de grond dan je zou kunnen vermoeden, gestaafd door fotomateriaal. 
Wat het doortrekken van de Melaan betreft, die gedachte werd reeds geopperd, maar ik denk dat ze nog wat in de maag zitten met de onteigeningen.  Bij de opening van het opengegooide stukje vliet aan de Lange Heergracht  liet Bart Somers ook al een ballonnetje op ivm met het doortrekken van de Kleine Heergracht naar de De Deckerstraat maar ik vermoed dat het toch bij wishful thinking zal blijven :-)

Heel Mechelen vliegt al vol met diene zijn ballonnekes.