Indra. Sterre Carron praat over haar nieuwste thriller

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

We hadden met mekaar afgesproken op die noodlottige dinsdag 22 maart - net veertien dagen geleden.  Maar vanaf het moment dat de eerste dramatische nieuwsberichten binnensijpelden telde niets anders meer die dag.  Het lukte me niet.  Haar evenmin.

Nog niks vermoedend van wat ondertussen aan de gang was in Zaventem en Brussel wandelde Sterre Carron 's ochtends met haar hond langs de Vrouwvliet, toen een sms'je van haar uitgever haar vreemd deed opkijken... "Jouw boek komt nu heel dichtbij".  Ja, dat wist ze ook wel.  'Indra', haar nieuwste thriller zou weldra worden gelanceerd.  Een tweede berichtje bracht haar naar de realiteit.  Het werd plots duidelijk wat hij bedoeld had. Kippenvel. Hoe kon fictie zo dicht de waanzin van die dag benaderen?  'Indra' gaat  ook over blinde terreur, en aanslagen... Even denkt Sterre er aan om de lancering van het boek voor onbepaalde tijd uit te stellen.  Ze overlegt met haar uitgever, en samen besluiten ze na rijp beraad om er toch mee door te gaan.  Als het boek pas over een paar maanden in de handel zou liggen, zou men haar immers kunnen verdenken om munt te hebben geslagen uit de gebeurtenissen.  'Indra' rolde van de drukpers en ligt nu in de boekhandel.  Gisterenavond ging de uitgestelde afspraak met de charmante schrijfster door, en het werd een boeiend gesprek over het boek, haar passie voor het schrijven en hoe ze daar ooit toe kwam...

 

 

'Indra' is haar zesde boek.  Op korte tijd heeft de stilaan erg populair wordende thrillerauteur al wat op haar palmares staan.

Haar debuutroman 'Mara' kwam pas in 2013 uit, en sinsdien is het hek hélemaal van de dam.  Met 'Tirtha', 'Matsya', 'Trifla' en 'Indigo' weet ze een aangroeiend lezerspubliek aan te spreken.

Ik ben in snelheid gepakt.  Ik wou al langer iets van haar lezen, maar was daar nog niet toe gekomen.  Haar laatste twee boeken kocht ik een halfjaartje geleden, en 'Indigo' heb ik nog niet zo lang geleden uitgelezen;  Dat deed ik in één ruk.  Sterre heeft het talent om de lezer van de eerste bladzijde tot de ontknoping  te boeien en mee te sleuren in een wervelende en verbazingwekkende rollercoaster van gebeurtenissen. Ze wist me aangenaam te verrassen.  De recenscies logen niet.  Stere Carron heeft haar plaats in het rijtje van de beste thrillerauteurs van ons taalgebied terecht verdiend!  Haar andere boeken gaan beslist in de reiskoffer!  Ik wil meer van haar lezen.

Sterre Carron (°1957 - Antwerpen) is een laatbloeier wat schrijven betreft.  Haar leven ging een andere richting uit. 

 

Schrijven deed ik niet. Moet je weten dat ik twee keer werd gedelibereerd werd voor Nederlands!  Verhandelingen lagen me niet.  Lezen deed ik des te meer, en mijn fantasie was altijd erg rijk. Ik was verslingerd aan de boeken van 'de Vijf' van Enyd Blyton. Die las ik dan met een zaklamp in mijn bed. Ik ben beginnen studeren voor verpleegkundige.  Eigenlijk was ik geboeid in criminologie.  (lacht) Ik zou in een ander leven best een hoofdinspecteur van politie kunnen geweest zijn.  Gewone romans boeiden me niet.  Ik had flink wat belangstelling in forensische (gerechtelijke) geneeskunde. Maar criminologie zagen mijn ouders niet zitten.  Ik werd vroedvrouw, en werkte enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen.  Later verhuisde ik met mijn ondertussen ex-man, een dokter, naar Keerbergen.  Ik kreeg een zoon en een dochter die nu respectievelijk 29 en 26 jaar zijn, en ging na even gewerkt te hebben in het Tropisch Instituut en het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen, aan de slag als zelfstandige vroedvrouw in Mechelen... Een ander interessepunt van mij was en is  de Oosterse spiritualiteit en holistische geneeskunde.

 

Op een mooie dag is het zover.  Na een babbeltje op een terrasje met haar dochter, besluit de nu net over de Mechelse stadsgrens wonende Sterre, om zich te wagen aan een thriller...  "Moet je doen!" zei haar dochter.  Het trok haar over de streep.

De eerste thriller met hoofdinspecteur Rani Diaz rolde van de drukpers in 2013.  Debuutroman 'Mara' werd erg goed gehaald, en gesterkt door dit succes volgden  de anderen met de regelmaat van de klok. Zo ging haar vierde boek 'Trifla' al na zeven weken in tweede druk!  Haar thema's zijn niet alledaags.  Het gaat over een sekte, een pedofiele kinderarts, visgeurziekte... In 'Indigo' is een droom van haar de aanleiding geweest...  Steeds doet Sterre veel research voor ze aan het schrijfproces begint, en dat merk je aan deze onweerstaanbare pageturners.

 

 

                  

                                            

 

En nu is er dan 'Indra'.  Ik wil niet veel prijsgeven van de plot.   Maar ik kan je wel verklappen dat het verhaal zwaar op me heeft  ingehakt.  Ik heb er erg van 'afgezien'.  Ook geweend.  Zelfs fysieke pijn gevoeld.  Het is aangrijpend.  Dat zeggen ook de eerste lezers.  Ik lees in de recenscies dat men er 'niet goed van is'. 

 

De thriller speelt zich zoals al de vorige af in het Mechelse.  Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Keerbergen en onze stad zijn het decor voor haar vertellingen.

'Indra' grijpt naar de keel.  Zeker als de schrijfster een aanslag laat plaatsvinden in Mechelen, én op een overvolle trein die vanuit onze stad naar Zaventem spoort.

 

Mechelen is niet veilig in mijn boek.  Burgemeester Bart Somers zou er van schrikken.  

 

Sterre heeft ook voor deze laatste thriller veel research gedaan.  Er kruipt flink wat tijd  in research, verhaalopbouw, denkwerk...  Ze wou alles weten over de Islam en had vele contacten met moslims in Mechelen.  Ook in moskee Al Buraq kwam ze over de vloer.  Nadien leefde ze zo'n drietal maanden als een kluizenaar, al bleef ze wel aanspreekbaar.  Nadien waren er net als voordien vaste proeflezers die haar verhaal kritisch nalazen.

Het boek is af en ligt in de winkel.  De eerste reacties zijn lovend.  Nu is het wachten op het oordeel van het grote publiek.

 

Na een avondje feesten rijdt Lore Nauwelaerts met de auto twee fietsers aan.  Behalve Lore zitten in de wagen ook haar vriendin Indra en de straalbezopen Andreas.  Om niet de schuld te krijgen van het ongeval stelt Lore aan Indra voor om Andreas achter het stuur te zetten en zelf het hazenpad te kiezen.  Maar dat is buiten Andreas gerekend.  Wanneer zijn geheugen jaren later beetje bij beetje terugkeert en hij zich vaag herinnert hoe de vork écht in de steel zit, schuiven de vreselijke gebeurtenissen van die avond als een legpuzzel in elkaar.  Plotseling voelt Indra zich opgejaagd wild.  Ze probeert de touwtjes van haar leven in handen te houden, maar glijdt steeds dieper weg in een web van leugens.  Ze stort zich in de armen van een steenrijke investeerder uit Saoedi-Arabië, die haar vraagt zich te bekeren tot de islam...

 

 

Ik lees graag thrillers.  Nu dat dit boek uit is, heb ik weer tijd om werk te lezen van andere auteurs.  Ook van collega Luc Deflo.  Deze Mechelse schrijver is een sympathieke kerel, en helemaal niet jaloers.  Hij gaf me ooit de tip om af en toe in de 'Ik'-vorm te schrijven.  Ik ben hem daar dankbaar voor. 

 

Als schrijver heb je zelf de touwtjes in handen.  Daar geniet Sterre van...

 

Je beslist wat met je personages gebeurt.  Je hebt er macht over.  Je kan hun gevoelsleven sturen, je kan zelf iemand wurgen en beslissen hoe lang een marteling duurt, of beslissen iemand dadelijk van kant te maken (lacht). 

 

De zevende thriller zit al in haar hoofd.  Weer zullen twee verhaallijnen mekaar kruisen.  Sterre wil al wel verklappen dat een bestsellerauteur wordt vermoord en dat naast deze bizarre moord we meegenomen worden in de wereld van de drugstrafiek.  Begin oktober zou het boek klaar moeten zijn.

Maar zover zijn we nog niet.

 

 

Nu focussen we op de bloedstollende roman 'Indra'.  Deze wordt uitgebracht door Witsand Uitgevers en is verkrijgbaar in de Mechelse boekhandels aan de prijs van 19,95 euro.  Hij telt 384 pagina's.

Wie er zin in heeft kan op dinsdag 12 april naar Standaard Boekhandel op de IJzerenleen afzakken.  Om 19 uur stelt Sterre Carron haar nieuwste boek voor.  Vooraf dient wel een seintje gegeven te worden wegens het beperkte aantal plaatsen:

sb.mechelen@standaardboekhandel.be