Project Wolf zet zich meer dan ooit in de kijker!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Als ik nu tussen 16 en 26 jaar zou zijn, zou ik er beslist mijn gading kunnen vinden.  Maar ik ben nu eenmaal een 'paar' jaartjes ouder, en ik kan het alleen vanop de zijlijn volgen.  Dat laatste doe ik dan ook graag.  Als ik merk hoeveel jongeren in het Mechels Medialab Project Wolf met veel 'goesting' hun ding kunnen doen, dan kan ik het alleen maar een geslaagd project vinden.  Jongeren krijgen in dit creatieve lab de kans om te experimenteren met radio, fotografie, tekst en video.  Ze kunnen er bovendien gratis gebruik maken van de lokalen, het technische materiaal enzoverder...  Hier kan men een karrevracht aan ervaring opdoen en nieuwe mensen ontmoeten.  Ik had vanmorgen in de Hanswijkstraat (H30) een leuke babbel met Willem Beeck, jeugdconsulent en coördinator van Project Wolf.  De 'merknaam' is wel redelijk bekend in Mechelen, maar hij kan beslist nog meer in de verf worden gezet.  Dit voorjaar krijgen de Maneblussers nog wel meer kansen om dit jonge geweld aan het werk te zien!

 

Het is allemaal zo'n vijf jaar geleden onstaan uit een Europees project - Villa Cross Media, waar Mechelen aan deelnam.   Toen het project afliep besloot de stad om het hier ter plaatse verder te zetten.  Het valt nu volledig onder de Jeugddienst.  We willen met Project Wolf aan jongeren een platform bieden waar ze zich kunnen ontplooien op vier terreinen: fotografie, radio, video en tekst.  Wij bieden hen het kader of de infrastructuur.  Vrijwilligers bij het Project Wolf kunnen hier altijd terecht.  Hier kunnen ze hun ding doen, en krijgen ze kansen om ervaring op te doen.  De inhoudelijke ondersteuning bieden wij aan.  Ze krijgen door dit Project de mogelijkheid om door te groeien.  Het is een medialab voor en door jongeren.  Ze krijgen medezeggenschap en worden ambassadeur van het Project.

 

Project Wolf wil zich graag tonen aan Mechelen, want ook al kent men de naam misschien al wel: men weet niet altijd waar het medialab gevestigd is, of wat men er juist uitspookt.

 

 

Naar de doelgroep wil men de merkkennis vergroten.  En dat doet men door een maandelijk infomoment te organiseren waar alle geïnteresseerde jongeren kunnen langslopen.

Daarnaast biedt men basisworkshops aan waarbij men al kan 'proeven' van het aanbod.  Zo kan men zelf een radioprogrammaatje in mekaar steken, enzovoort.

En dan is er natuurlijk ook de website en de Facebookgroep waar men terecht kan.

www.projectwolf.be

 

Zowat honderd vrijwilligers zijn nu aan de slag in ons medialab.  Sommigen komen sporadisch en anderen werken over heel de lijn mee aan het project.  Die jongeren komen van overal.  Vaak zijn het jongeren die een opleiding volg(d)en in een multimediarichting, zoals bij TSM of ColomaPlus.  We krijgen hier ook studenten van Thomas Moore over de vloer.  Maar ook jongeren die er nog niet zoveel van kennen, vinden de weg hier naartoe.  De 'meer ervaren' Wolven nemen hen wel mee.  Het is allemaal experimenteel en de weg die men aflegt is belangrijker dan het product.  We zien hier dat jongeren niet alleen technisch veel bijleren maar ook op sociaal gebied openbloeien.

 

Een werkjaar van Project Wolf start in september.   In mei/juni merkt men dan een terugval op.  Na wat brainstormen is men dan ook gestart met een 'zomerredactie' onder de noemer 'Wolf on Tour'.  Onder de vleugels van Mechelen Feest brengen de Wolven dan verslag uit van allerlei zomerse evenementen die nauw aansluiten bij hun interesse.

Op 15 april organiseert men een 'Radiodag'.  De buitenwereld kan dan zien wat Project Wolf fysiek is. 

 

 

Binnenkort, op 6 en 7 mei gaat het Kunstenfestival door in het Cultuurcentrum.  In de marge van dit festival openen wij op locatie een mediacafé, en daar zal heel wat te beleven vallen.  We houden de bar open, maar geven er ook de kans om workshops te volgen...  Er zal live-radio zijn, en jong Mechels Talent - 'Ves Vlees' zal zich er in de kijker kunnen zetten.  Daarnaast zal er een fototentoonstelling zijn...  Kortom: het wordt een belangrijk 'toonmoment'.  Op dit Kunstenfestival zullen verschillende doelgroepen mekaar kunnen ontmoeten en wellicht zal dit leiden tot enige kruisbestuiving.

 

Op momenten dat de studio leegstaat, kunnen externen die er zin in hebben ook gebruik maken van de accomodatie.  Jongeren die in een jeugd-of sportvereniging zitten kunnen deze nieuwe piste eens uittesten.

 

Het is een boeiend medium.  We zien hier een aantal jongeren 'groeien' en doorstromen.  Zo denk ik aan Marieke Mertens die af en toe schrijft voor Gazet van Mechelen, of aan Bas Vinckx, student journalistiek die vanuit Wolf zijn project 'Humans of Mechelen' heeft opgestart.  Het zijn maar twee voorbeelden.  Er zijn er veel meer.

 

Project Wolf heeft ook een blog.  Nu werken hier zo'n vijftal jongeren aan mee.  Het kwam er in opvolging van het vroegere magazine.  Gemotiveerde jongeren komen elke maandag samen om de blog draaiende te houden en plannen te maken voor artikels.

 

Met de expo 'Uw toren is nief af' in Busleyden kregen we al de kans om daar live-radio te maken.  Dit idee is terug opgepikt door de verantwoordelijken van de Erfgoeddag die dit jaar zal doorgaan op 24 april.  Men vroeg ons of we met Project Wolf niet wilden meewerken.  Het thema is 'Rituelen'.  Daar moesten we even over nadenken.  Maar we vonden een invalshoek rond 'uitgaan vroeger en nu' en welke rituelen er bij hoorden en horen.  We zochten beelden van bals en cinema's in vervlogen dagen.  We brainstormden met dit beeldmateriaal over wat gemeenschappelijk is aan vroeger en nu, en wat anders is... Op de erfgoeddag bouwen we daar een fototentoonstelling rond.

 

 

De voorbije weken heeft Project Wolf met zijn discobar 'Den Bakfiets' de Mechelse middelbare scholen afgegaan.  Men draaide er plaatjes en deelde er tijdelijke plaktattoos uit met het logo van Wolf.

Wie een selfie neemt met zo'n tattoo en dat deelt op de sociale media maakt kans op een wolfpretpakket.  Je kan de info opsnorren op:  www.projectwolf.be/tattoo-wedstrijd. 

 

 

(drie laatste foto's van Project Wolf.  Schepen van Jeugd Greet Geypen poserend met een Wolf-tattoo en promoteam Michiel Ryckmans, Willem Beeck en Marieke Mertens...)