Bert Vannoten filmde de vier seizoenen in het Mechels Rivierengebied

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Het lijkt wel of we hier gezellig aan een Venetiaans kanaaltje zitten.  Maar niks is minder waar.  Vergeet het gedobber van deze gondel in de laguna van de Dogenstad.  Met Bert Vannoten heb ik het over heel wat noordelijker gelegen watertjes: ons Mechels rivierengebied.  En dat is misschien éven boeiend!  Want we beseffen het soms té weinig: onze stad is omringd door mooie en waardevolle natuurgebieden.  We maken er vaak een bocht rond, en we kennen ze niet altijd even goed. Voor Bert is dat helemaal anders.  Hij  kent het Mechels Broek als zijn broekzak.  Als meer dan verdienstelijk amateurkineast maakte hij reeds in 1992 een film over dit uitzonderlijke gebied.  De casette van toen is grijsgedraaid bij Natuurpunt.  'Kapotgespeeld' noemt hij het zelf.  Maar wat hij nu gefilmd heeft is helemaal topklasse.  Bert die nooit tevreden is met half werk heeft de lat weer bijzonder hoog gelegd.  Bijna twee jaar lang filmde hij in de natuurgebieden die Mechelen omringen.  Het Mechelse rivierenland toont zich op z'n mooist - in vier seizoenen - in een prachtige film van zowat 12 minuten.  Diegenen die het resultaat al konden bekijken, zijn laaiend enthousiast...  En ook Bert zélf kijkt tevreden terug op het afgewerkte product...

 

(foto: Bert Vannnoten)

 

De film die ik in 1993 maakte heeft men inderdaad al vaak vertoond in het bezoekerscentrum van het Mechels Broek in Muizen.  Hij werd indertijd gedraaid bij het tienjaarig bestaan van het Mechels Broek als natuurgebied.  Door deze film kreeg ik ook andere aanbiedingen.  De mensen achter het Vorsdonkbos in Aarschot vroegen of ik ook bij hen wou filmen.  En daar ging ik graag op in.  Twee jaar later kwam er dan het voorstel om ook een film te maken over natuurgebied De Blankaart aan de rechteroever van de IJzer tussen Oost-Vleteren en Diksmuide.  Nadien ben ik gestopt met natuurfilms, al liet het thema me nooit écht los.  Ik ben me toen meer gaan toelegen op het draaien van genrefilms, documentaires enzovoort...  Tot nu.  Vier seizoenen in het Mechels Rivierengebied  heb ik nu vastgelegd op film.  Bert Delanoeije, hoofd beheerwerking van Natuurpunt, die vroeger ook voorzitter was van milieu-en natuurraad Mechelen, lid is van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening en secretaris van regionaal landschap rivierenland, is heel tevreden met het resultaat.

 

De film zal op 29 januari worden vertoond op de jaarlijkse vergadering bij Natuurpunt.  Maar hij komt ook in een ander circuit.

Op zaterdag 23 januari zal hij te zien zijn bij filmclub MECINA, waar Bert bestuurslid is, in de Bergstraat 8 in Mechelen.  Inkom op deze jaarlijkse filmclub-wedstrijd  is gratis, en iedereen is welkom tussen 10 uur en 17 uur.    Drie externe juryleden bepalen dan ook welke films mogen deelnemen aan de provinciale wedstrijd later dit jaar.  De film van Bart zal vertoond worden iets voor 16 uur.  De proclamatie volgt een week later.

 

Mijn film komt inderdaad in het wedstrijdcircuit.  En ik hoorde reeds fluisteren: "Bert gaat wéér scoren!".  En zoiets doet deugd natuurlijk.  Met deze natuurfilm ga ik terug naar de bron.  De natuur heeft me steeds geboeid.  Het is een passie.  Filmen laat me niet los.  Ik heb gefilmd in acht natuurgebiedenTwee montages heb ik gemaakt.  Eéntje is bestemd voor Natuurpunt en een andere versie - meer voor een breder publiek - doet dus mee voor de wedstrijd. 

 

Op youtube is al een korte montage van ongeveer één minuut te zien:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mv9nMMrvSfI

 

(foto: Bert Vannoten)

 

Ik heb het scenario zelf geschreven op een idee van Natuurpunt.  Ik heb het filmisch hertaald.  Er moest immers een lijn in zitten.  De intro en het slot zijn beelden van het Mechels Broek dat ik door en door ken.  Daar was ik het meest mee vertrouwd.  Maar ook de andere natuurgebieden heb ik nu veel beter leren kennen.  Elk gebied heeft iets specifiek, en heeft zijn eigen charme.  Je staat er versteld van hoeveel natuur we nog bezitten rond onze stad, van Het Mechelse Broek tot den Battelaer en Fort van Walem, enzovoort...  Mensen die de film zullen bekijken zullen zich soms afvragen waar de plaatjes geschoten zijn.  Misschien gaat de film uitnodigend werken om zelf op ontdekking te gaan en de natuur anders te bekijken...

 

Bert is een bezige bij.  Nooit zit hij stil. Bij de meesten is hij het bekendst van TV-Mechelen.  TV-Mechelen is een éénmansbedrijfje.  Overal waar het nieuws te rapen valt kom je hem tegen.  Zowat zeshonderd reportages maakte hij al.  Punctueel als Bert is, legt hij de lat steeds hoog.  Hij werkt ongeveer vier uur aan een filmje van drie minuten.  

 

 

Ik heb er veel werk mee, maar ik wil beslist kwaliteit.  Gelukkig heb ik er veel voldoening van.  Het is geweldig om dit te kunnen doen.  Ik heb graag sociaal contact, je komt in veel verschillende kringen, en je kan je uitleven in een hobby...  Ooit is TV-Mechelen gestart met drie mensen, maar nu blijf ik nog alleen over.  Ik had al wel vaker jonge en creatieve mensen die meehielpen, maar een langdurig engagement opnemen is voor hen moeilijk(er) daar ze daarnaast nog veel andere dingen hebben, zoals studies, enzovoort...  Voor mijn interviews kan ik wel rekenen op een drietal mensen die maar al te graag de micro in de hand willen nemen...

 

Bert Vannoten kan zich helemaal uitleven in het filmen.  Je voelt het: dit is écht passie.  En mensen met een passie: ik zie ze graag!   Ik kijk al uit naar de film!

 

(foto: Bert Vannoten)

 

De natuurgebieden die in de film aan bod komen zijn:

het Mechels Broek in Muizen, de Barebeekvallei in Muizen, Cassenbroek-Mispeldonk-Pikhavendonk in Bonheiden, gebieden rond het Zennegat met den Battelaer - Oude Dijlearm en Oude Zennearm, Biezenweiden in Willebroek, Honds-enGasthuisbossen in Sint-Katelijne-Waver, Vossenbergbos in OLV-Waver en het Fort van Walem...

paddenstoelen, watervogels, moerasviooltjes, bosvegetatie, dotterbloemen, vleermuizen... Alles komt aan bod...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorry mijnheer Vannoten maar wat voor een onzin hier allemaal op dezen Blog. En wie betaald dat allemaal ????? Een of andere sociale instelling ???? Zou kunnen nietwaar!!!!

Voor  nietszeggende zeveraars uit Hombeek zou het bij wet moeten verboden zijn om zich op internet te mogen abonneren spijts men ervoor betaalD.....

Natuurlijk zou ik domme en nietszeggende reacties als deze van GL kunnen verwijderen.  Dat ligt in mijn mogelijkheden.  Maar laat ik ze maar lekker staan.  De lezer is verstandig genoeg om ze naar waarde te schatten, en er zélf een oordeel over te vellen.

Over tot de orde van de dag dus...

@ Bert Vannoten

Mijn vader, een rustige man - op tijd en stond op zijn niveau filosoferend over de dingen des levens -  gebruikte al eens de uitdrukking "Dat, als je pech hebt, het je in het leven steeds kan overkomen te worden overreden door een strontkar".

Bert, trek je dus sommige commentaren niet te sterk aan. Ik heb het 'youtube-fragmentje' bekeken en vastgesteld dat jij prachtige ongesponsorde natuurfilmpjes maakt. En ik denk dat velen die ooit al eens een 'super 8' of 'videocamera' bedienden je werkstukjes met enige vorm van jaloersheid zullen hebben bekeken. 

Leuk om hier nog eens iets van Che Guevara te lezen.

Inderdaad Jevara,   dat filmpje is zeer professioneel gemaakt.  Alleen spijtig dat het fragment zo kort is.

Objectieve vragen mogen gesteld worden; suggererende vragen zijn bedenkelijker.

In ieder geval, ik kan bevestigen dit filmpje is zonder subsidies en gratis als hobby in vrije tijd door Bert gemaakt. En toch is er professioneel werk afgeleverd.