Sjarabang: nieuwe stek, nieuwe plannen

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Sjarabang voelt zich thuis op haar nieuwe stek in de Hoviusstraat 2 in het Groot-Begijnhof.  Sinds een drietal maanden is de vzw verhuisd van haar ruime locatie aan de Kerkhofleid naar het historische pand 'Sinte-Barbara' dat dateert uit de 17de eeuw: een mooi pand en een inspirerende omgeving.  Sjarabang dat  zes jaar geleden werd opgericht hoeft nauwelijks nog voorgesteld.  In de voorbije jaren heeft deze vzw die kunsteducatie aanbiedt aan mensen die- om welke reden dan ook - de opstap naar een kunstacademie te hoog vinden - zich stevig op de Mechelse kaart gezet.  Zowel mensen met als zonder beperking gaan hier aan de slag in vrije ateliers, workhops, theater... Gedreven kracht achter Sjarabang is de immer energieke en creatieve Marleen D'Joos.  Zij en haar ploeg zetten zich ten volle in voor deze vzw, omdat ze er méér dan sterk in geloven.  Toch is het niet altijd zo eenvoudig om aan de nodige centen te geraken om een degelijke werking te kunnen garanderen.  De vzw wordt immers gerund zonder structurele subsidies.  Bovendien is de huur van het nieuwe pand dubbel zo duur als de locatie aan de Kerkhoflei... 

 

 

We verhuisden aanvankelijk niet zo graag.  De gebouwen aan de Kerkhoflei mochten dan wel verouderd zijn: het was er ruim.  Maar goed: deze vroegere oude school wordt nu helemaal omgeturnd tot een co-housing project.  We moesten dus uitkijken naar een nieuwe locatie.  En eerder bij toeval ontdekten we dit huis in het Groot-Begijnhof.  Het behoort aan het kerkfabriek, waarvan wij nu huren.  Het is een mooi huis in een gezellige straat.  We hebben onze tenten hier opgeslagen en voelden dadelijk de sympathie van de buurt.  Kortom: we zijn al helemaal ingeburgerd.  Twee autistische kindjes uit de buurt hebben ook al de weg naar Sjarabang gevonden, en een drukkerij hier verder in de straat, die gaat stoppen, bezorgde ons al papier en ander materiaal dat ze niet meer konden gebruiken.  het is dus wel een erg toffe buurt!

 

 

 

 

Maar om het hoofd boven water te houden, dient de vzw toch wat geld bijeen te rijven.  Dat dient dan voornamelijk voor de lonen van haar medewerkers, de materialen van de deelnemers en alle vaste kosten...

 

We zijn dus maar al te blij dat Foundation Mechelen onze werking 'opgepikt' heeft als goed doel.  Zij gaan nu een plan uitdokteren om de zowat 350 schilderijen die hier maar stof liggen te vergaren, in huur aan te bieden aan bedrijven.  Zij kunnen hiermee hun werkruimtes verfraaien en ondersteunen hiermee nog onze werking.  Trouwens: iedereen die dat wenst kan ook een schilderij naar keuze aanschaffen.  Er zijn prachtstukken bij, en de prijs is betaalbaar.  We verkopen ze tussen de 40 en 250 Euro - netjes ingelijst.  Al de werken staan op schijf, zodat je ze gemakkelijk kan uitkiezen...

 

Marleen leidt me rond in het huis, met zijn karaktervolle kamers...  Een paar kamers worden verhuurd, en binnenkort kan iedereen die dat wenst ook een lokaal huren voor vergaderingen of studiedagen voor een kleine groep tot 25 man.  Een leuke plek voor verenigingen die op zoek zijn naar een locatie voor hun activiteit...

Het huis heeft ook een gezellig klein stadstuintje, mooi ingekapseld in deze schilderachtige begijnhofomgeving.  Marleen en haar mensen gaan dat binnenkort nog wat verfraaien.

 

(Marleen en Gaya)

 

Gaya Van Dijck is er komen bijzitten. Deze jonge vrouw is tijdelijk tewerkgesteld in Sjarabang als vervanging voor Mart De Wever (die trouwens gisteren beviel van een zoontje, Fred...).  Gaya studeerde voor kleuterjuf en heeft nadien nog een opleiding gevolgd voor leerkracht buitengewoon onderwijs.  Dan deed ze stage bij Sjarabang, en dat klikte meteen.  De werking van Sjarabang is helemaal haar ding.

Daarnaast is er ook nog een stagiaire art en design uit Rotterdam aan de slag bij Sjarabang: Jasmina Jimeneez, en een stagiaire Gezinswetenschappen die twee dagen per week een atelier begeleidt...

 

Maar we kunnen ook rekenen op een hele trits vrijwilligers.  Allemaal toffe mensen, van decorbouwers, tot tappers tot atelierbegeleiders...  Om werkkrachten zitten we dus voorlopig niet verlegen.  Elke woensdag en donderdag is het hier vol bedrijvigheid.  Dan is er Open Atelier waar zo'n acht tot tien mensen op afkomen...

 

 

 

Heel binnenkort is er een tof evenement gepland.

Van 14 tot 29 november is er een tentoonstelling in 'de Kapel' aan de Leuvensesteenweg 769 in Muizen.  Te bezoeken van vrijdag tot zondag van 14 uur tot 20 uur.

De Kapel is nog niet zo lang de unieke locatie voor activiteiten als deze.  Het is voor de tweede keer dat er een tentoonstelling wordt georganiseerd.

Vorig jaar liet Sjarabang kikkers en pinguins in polyester door vele verenigingen en individuele kunstenaars creatief bewerken.  Het resultaat was bijzonder origineel en kleurrijk.  Deze kunstzinnige dieren vonden de weg in de etalages van tal van winkels in het stadscentrum: een opgemerkt en gesmaakt iniatief.

Vijftien overblijvende pinguins zijn nu onder handen genomen door bekende kunstenaars.  En die namen zijn niet van de minste: Bart Decq, Bavo Tiebos, Ben De Wever, Bram Van Meervelde, Brice Heyndels, Chris Joris, Eleonare Van Hoeck, Eric Vandamme, Gijs Vanhee, Julien Govaert, Nadia Huisman en Samuel Vanderveken...

 

Deze pinguins worden nu allemaal tentoongesteld in de Kapel als bij-tentoonstelling op een expo van kunstenaars Bavo Tiebos en Bart Decq die ook zo lief waren om een pinguin te bewerken trouwens...  Ze zullen verkocht worden ten voordele van Sjarabang.  Ze zijn heel origineel en mooi.  Jammer genoeg kan ik er hier geen tonen, want ze zijn al allemaal verhuisd naar Muizen.  Leuk is het dat de gevraagde kunstenaars allemaal dadelijk 'ja' zegden!  Chris Joris maakte er zelfs twee!  We hopen dat de verkoop vlot zal lopen...

 

Maar er zijn meer plannen voor binnenkort.  Drukke tijden voor Sjarabang!

Van 8 tot 10 maart organiseert Sjarabang voor de vijfde keer het festival 'Kunstproeven' in het Cultureel Centrum.  En dit is een groots en aanstekelijk gebeuren waar honderden mensen met een beperking de weg naar vinden.

 

In navolging van vorig jaar gaan we weer op creatieve wijze polyester dieren 'versieren'.  Deze keer kozen we voor ezeltjes en varkens.  De titel van het gebeuren: 'Ezelsoren en varkenspoten'.  We zoeken nu scholen en instellingen en individuele mensen die het tof zouden vinden om hieraan mee te doen. Tof is het alvast.  Zo je wil kan je dus een polyester ezel van 85 cm aanschaffen voor de prijs van 15 Euro,of een varken  van 35 cm hoog voor 8 Euro.  Je bewerkt hem zo artistiek mogelijk naar eigen keuze, en je mag dit exemplaar achteraf natuurlijk houden.  We vragen alleen dat ze tussen 1 februari en 1 maart even worden ontleend om weerom in de etalages van winkels in het centrum te staan.  De handelaars die we vroegen om hieraan mee te werken, reageerden enthousiast.  Wie een varken of ezel wil bewerken, geeft ons maar een seintje!

 

 

Volgende week rolt het nieuwe boekje van Sjarabang weer van de drukpers.  Maar je kan natuurlijk ook al heel wat info sprokkelen op de website

info@sjarabangvzw.be

www.sjarabangvzw.be

www.facebook.com/Sjarabang

 

www.dekapel.net

info@dekapel.net

 

 

 

 

 

 

Sjarabang is nu een echte thuis in een echt huis geworden, midden in het kunstzinnige Begijnhof en binnen de muren van de stad. Veel beter kan het niet meer.