Clash of Clans

met categorie:  

Afgelopen zondag 30 augustus kwamen verschillende Clans samen in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark om de Mechelse Highland Games 2015 te beslechten. Deze spelen werden georganiseerd door de Mechelse Kram Clan.

Op de tonen van “Scotland the Brave” betrad ik in het kielzog van 6 onversaagde vrouwenploegen en 14 manhaftige mannenploegen het zonovergoten terrein.

 

De eerste Highland Games werden rond de 11de eeuw gehouden. Tijdens de jaarlijkse clanbijeenkomsten toonden de hooglanders hun kunnen voor “Glory and honor”. Midden jaren 1700, na de Schotse opstand, werden de games verboden door de Britse autoriteiten. De doedelzak bespelen, een kilt of wapens dragen en grote bijeenkomsten houden was uit den boze. In 1781 werd het verbod opgeheven en werden er weerom bijeenkomsten georganiseerd. Dit was de aanzet tot de “moderne” Highland Games zoals ze vandaag nog beoefend worden. Ook in onze stad dus.

Het Keltisch feest werd afgetrapt om 11u00. De Clans met klinkende namen, getooid in hun kleuren en Schotse kilts streden voor de eer op volgende disciplines:

 • Tossing the Caber(Paalwerpen):  Het bekendste evenement tijdens de Highland Games. Het belangrijkste is de stijl, niet de afstand. De werper dient de rechtop geplaatste stam - het dikste eind bovenaan -  zelf op te tillen. Na een aanloop stopt hij plotseling en werpt de stam omhoog. De stam moet echt kantelen, anders is de worp ongeldig. Een stam die loodrecht is weg ‘gekanteld’  - '12 o'clock' genoemd - krijgt de hoogste score.
 • Putting the Stone(Steenwerpen):  Men kan dit best vergelijken met het meer ingeburgerde kogelstoten. De atleet stoot een gladde steen uit de lokale rivier van ongeveer 7,25 kg zover mogelijk.
 • Holding the Barrels(Tonhouden): De kloeke krijg(st)er houdt via 2 katrollen de 2 bijhorende zware vatten zo lang mogelijk in de lucht.
 • Weight for Height (Hoogwerpen): Een gewicht met handvat dient achterwaarts in de hoogte geworpen te worden over een koord. Het touw wordt telkens verhoogd tot er een winnaar overblijft. Elke werper heeft recht op drie missers.
 • Farmerswalk(Stappen met 2 gewichten): Deelnemers dragen in elke hand 2 zware gewichten en proberen zolang mogelijke afstand af te leggen.
 • Stones of Manhood(Gewichtheffen): De krachtpatser moet tegen de tijd 5 onregelmatige steeds zwaardere stenen optillen en op taillehoogte plaatsen. Naar analogie met de sterkste man ter wereld wedstrijden.
 • Throwing the Hammer(Hamerslingeren): De hamer bestaat uit een zware bal aan een stok, samen maximaal 4 voet lang. De worp wordt vanuit stand uitgevoerd, waarbij de hamer achterwaarts geworpen wordt na een aantal zwaaienbewegingen.
 • Scrum(Rugby-scrum wals duwen): Het duwen van een scrumwagen van ongeveer 680kg.
 • Tug o’ War(Touwtrekken): Het touwtrekken met teams van 8 personen wordt in drie sets gedaan. Het team dat tweemaal wint, heeft de match gewonnen. Afhankelijk van het aantal teams wordt gewerkt met een poulesysteem.

De gastclan, de Kram Clan, nam niet deel en leverde zoals het een gastheer betaamd de jury en scheidsrechters om alles in goede banen te leiden.

Stichters Mac Polle en Mac Banan zagen volgende ploegen de eer die hen toekwam opstrijken:

Dames:

 1. The Celtic Ladies
 2. The Lassies
 3. Galaxy Ladies
 4. The Banshees
 5. The Celticas
 6. MacFreedom Ladies

Heren:

 1. Galaxy Clan
 2. Young Highlanders en Legends Highlanders
 3. Pantless Power
 4. Mac Guns
 5. Madness
 6. Gaelic Storm
 7. Antwerp Highlanders
 8. MacFreedom
 9. Kachelfleisch mannen
 10. Vikings
 11. The Black Wolves
 12. De Rakkers
 13. The Bloody Bastards

Onderaan vindt u de winnaars per discipline.

 

Zoals de traditie het wil gebeurde de presentatie door Rudi De Mets, dit jaar in de hoedanigheid van Opsinjoorke.

Ook aan het extra-sportieve werd gedacht. Zo was het gezellig kuieren op de Keltische markt met een heus ridderdorp als kinderanimatie, een whisky proeverij, roofvogels begapen en demonstraties van oude ambachten.

De innerlijke mens kon versterkt worden met Haggis, Schotse zalm, vers bereide hamburgers & braadworsten en lekker bier van onze stadsbrouwerij Het Anker.

Individuele resultaten:

- Dames

- Mannen

Bedankt voor dit verslag! Het valt al een paar jaar samen met Maanrock (en met Cultuurmarkt Vlaanderen in A'pen), ... kiezen is altijd verliezen en een mens kan niet altijd alles combineren. Vorige jaren is me dat soms wél gelukt...

Maar ik ben blij te lezen dat het weer top was... Dankzij het verslagje was ik er toch een beetje bij ;-)

Den Banan & Co hebben dat dus weer goed gedaan..

@Mark Mede door het schitterende weer de piccobello organisatie en de op eer belustte clans was het weer een editie om in te kaderen. Echte atleten en athletes die Clanners. Blij dat ik er bij was.

 

Omwille van Maanrock was ik, dit jaar, niet aanwezig.

Maar hier een fotootje van 2014...

Foto Gimycko

Speciaal voor Gimycko een GoPro-filmpje.

Highland Games Mechelen - Holding The Barrels

 

@ RR : Dat ziet er prima uit.  Meer van dat !

:-)

Nog een GoPro'ke van de Stones of Manhood

Hopelijk kunnen jullie dat ook smaken. :-)

@ RR : Je laatste filmpje beeft & bibbert een beetje.

Op Youtube kun je het geheel laten stabiliseren.