Sarah en Tim De Coster: broer en zus 'verslingerd aan de hamer'

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Nee, hun sport staat niet steeds in de schijnwerpers.  En dat is dan nog zacht uitgedrukt.  We weten misschien wel dat het een atletieknummer is - dat wel - maar verder blijft het voor de meesten onder ons een onbekende sporttak.  Toch mogen we als Mechelaars beslist trots zijn op het feit dat we in onze stad de Belgische kampioen huisvesten!  Jawel!  De 31-jarige Tim De Coster, die net als vorig jaar ook al Vlaams kampioen hamerslingeren werd, doet zondag weer een poging om  voor de tweede keer Belgisch kampioen te worden.  En dit moet een haalbare kaart worden, want na een dipje voelt Tim zich weer volledig in vorm.  Zijn zus Sarah, die een paar jaar jonger is, zal eveneens het 'strijdperk' betreden.  Sarah die zowat acht jaar gestopt was met hamerslingeren, en sinds kort (succesvol) de draad weer oppikte, hoopt op een plaats binnen de eerste acht...  Ik had vandaag een toffe babbel met dit uiterst sympathieke duo...

 

Tim is nochtans geen geboren Mechelaar, maar komt uit het Leuvense.  Sinds twee jaar woont hij nu in Mechelen, aan de Jubellaan, samen met zijn vriendin Raïssa en hun dochtertje van zeven maanden, Olivia.

Sarah is haar broer vorig jaar novermber, naar Mechelen gevolgd, en heeft hier nu ook haar vaste stek gevonden.  En om het helemaal compleet te maken: hun ouders hebben sinds kort een appartement gekocht in de stationsbuurt!  Zo woont nu de ganse sportieve Leuvense familie in onze stad.  En het bevalt hen!

Tim:

 

Ik werk in Brussel, en Mechelen ligt heel centraal.  Ook heb ik heel wat vrienden in Mechelen.  Bovendien is huisvesting in Leuven veel duurder.  Mechelen is dus een goede keuze gebleken.

 

Ook Sarah, die projectmanager is, voelt zich thuis in Mechelen.  Ze vindt de mensen vriendelijker, minder gejaagd... En het valt haar op dat deze stad echt 'verjongd'.  'Overal dichtbij' zitten is zeker ook voor haar een pluspunt.

Vader Daniël De Coster was leerkracht lichamelijke opvoeding en deed aan atletiek.  Hij legde zich toe op 800 meter lopen.  En moeder deed aan stratenloop.  En het is daarom niet eigenaardig te noemen dat zijn beide kinderen ook een sportieve weg insloegen.  Zowat alles wat in de buurt te vinden was, hebben ze 'gefrequenteerd': turnen, judo, voetbal...

Tim is gestart met atletiek bij een club in Wespelaar.  In die club zat ook de Belgisch kampioen hamerslingeren, en misschien was het mede daarom dat hij geboeid geraakte door deze sport.  Ook zag hij dat hij als 19-jarige toen het meeste potentieel had in hamerslingen.

 

(foto: Jasper Jacobs)

 

Sarah die naar haar oudere broer opkeek, volgde dezelfde weg.  Maar toch legde ze zich vooral nadien toe op gewichtheffen.  Ze had immers blessures opgelopen bij het hamerslingeren.  Als gewichthefster deed ze zelfs mee op Europees niveau.  Jammer genoeg kreeg ze ook te maken met blessures.  Ze zat toen echt wel in een dip.  Het is de Mechelse kogelstootster en hamerslingeraarster Kathleen De Wolf (die met de werp5kamp zowat van alle markten thuis is...) die haar stimuleerde om de draad van het hamerslingeren weer op te bakken bij RAM, de Mechelse club.  Het competitiebeestje in haar kriebelde, en zo is ze sinds kort weer actief met hamerslingeren.  En gestaag bouwt ze haar niveau op. 

Gek eigenlijk is het om Sarah hier voor mij te zien zitten: eerder klein en frèle.  En dan beoefent ze sporten als gewichtheffen en hamerslingeren.  Ze lacht.  "Mensen hebben vaak een verkeerd idee over ons..."

 

Door blessures ben ik indertijd gestopt met hamerslingeren.  Met gewichtheffen werd ik in mijn categorie elf maal Belgisch kampioen, en ook op Europees niveau waagde ik mijn kansen.  Onze sport is natuurlijk niet zo populair als voetbal, en voor het geld moet je het evenmin doen.  Het is zelfs zo dat je alles zélf moet bekostigen als je mee doet aan kampioenschappen.

 

Nu richt Sarah zich weer op hamerslingeren.  Deze sporttak kent een groeiende populariteit bij vrouwen, vertelt Tim.  Sinds 2000 is het ook een Europese discipline voor vrouwen.

 

(foto: Bart De Pooter)

  (foto: Yves Bruggeman)

 

Het niveau van de vrouwen groeit.  En er zich nog veel potentieel in.  Het verschil is dat mannen gooien met een hamer van 7,25 kg, en vrouwen met 4 kg.

 

Sarah is natuurlijk de grootste suporter van haar broer die gaat om te winnen.  Zij zal tevreden zijn als ze in de top 8 zit.  Nu staat ze op een verdienstelijke tiende plaats.  Sarah wordt getraind door haar broer.  Ze zegt dat Tim dan ook het meest weet van hamerslingeren in ons land.  Zélf heeft Tim geen trainer meer, maar is aangesloten bij de Leuvense club DCLA.  Vaak traint hij ook in Nederland om daar feedback te kunnen krijgen.  Anders ga je te veel af op het eigen gevoel, en merk je je eigen fouten niet op.

 

In België ben ik wel de top.  Het Europees niveau is nog wel te hoog gegrepen voor mij.  Deze sport is mijn passie.  Ik train erg veel en hard, maar ik doe het graag.  Deze sport moet je niet uitoefenen om aandacht te krijgen en zeker al niet om er aan te verdienen.  Geld is geen drijfveer. 

 

Zondag wordt het dus D-day voor broer en zus.  Beiden zullen ze aan het kampioenschap deelnemen in Nijvel. Al de andere atletieksporters zitten op de Heizel in Brussel.  Dit heeft alles te maken met geschikt grasveld.  Beiden lachen: buiten familie zullen ze dus niet veel supporters hebben.  En als Tim een medaille zou winnen, moet hij die nog gaan ophalen op de Heizel...  Ook Sarah kan momenteel niet trainen in de Nekker omdat daar gras wordt ingezaaid.  Nu moet ze dat doen op een neventerrein zonder kooi.  En dat vindt ze wel jammer.

 

Het is spijtig dat hamerslingeren zo weinig getoond wordt op televisie.  En als er dan al iets op de buis komt, is het vaak omdat er iets 'verkeerd' gebeurde - als een hamer ergens terecht komt waar hij niet hoort.  Zo krijgen mensen wel een verkeerd idee van onze sport.  Hamerslingeren blijft dus weinig bekend, en bij gevolg is het ook niet zo populair. 

 

Een sport met weinig uitstraling dus..., die bovendien moeilijk is, en waarbij er weinig trainers te vinden zijn..; en die dan ook vaak op een ander terrein dient beoefend te worden dan de andere atletiekdisciplines...  Ik vraag Tim waarom een jongere zich dan toch zou moeten wagen aan het hamerslingeren...

 

Het is een supercomplete sport, en de uitdaging is groot omdat het het moeilijkste werpnummer is.  Je moet er sterk voor zijn, maar ook moet je je kracht kunnen omzetten in snelheid.  Ook een goed coördinatievermogen is heel belangrijk. 

 

Het record van Tim is momenteel 62,03 meter.  (de wereldtop behaalt 80 meter).  Acht jaar geleden was het record van Sarah 48,07 meter.  Maar da's lang geleden.  Er zit dus nog progressie in.

Tim wil me nog even meegeven dat hij Jolien Boumkwo traint.  Deze Gentse is de Belgische recordhoudster bij de vrouwen.  Ze wil graag later naar de Olympische Spelen kunnen gaan.  En dat is een haalbare kaart volgens Tim.  En dat zou hij zelf als haar trainer fantastisch vinden.

 

Het zou mooi zijn als broer en zus het zondag goed doen.  Ze verdienen het.  En het zou een hele eer zijn voor Mechelen mocht ook dit jaar de Belgisch kampioen Hamerslingeren een Maneblusser is.  We duimen alvast!

 

(foto: Jan Smets)

 

Zonet werd Tim voor de derde keer Belgisch kampioen!  En zus Sarah behaalde haar beoogde achtste plaats.  Dikke proficiat!  (ook al waren beiden niet zo heel erg tevreden met de gegooide afstand.  Maar dit heeft alles te maken met hun sportieve ambities zeker?   ;-)