Van passie gesproken... Kleuterturnen Coloma

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Zaterdagmorgen.  Sporthal IHAM aan de Geerdegemvaart.  Vrolijke kleutersnoetjes - Jong geweld, enthousiast opgaand in het spel...  Aanstekelijk.  En dit alles wordt met zo mogelijk nog meer enthousiasme geleid door twee jonge mensen: Jana en Jo.  Jana Stratsaert is 27 jaar, kleuterleidster van opleiding, en al sinds haar twaalfde gepassioneerd aan de slag als 'helpster' en later als lesgeefster van Kleuterturnen Coloma.  Het is gewoon een passie, vertelt ze me.  En dat hoeft ze me niet te vertellen: dit straalt ze uit.  Ze wordt ook vandaag weer bijgestaan door haar 18-jarige neef, Jo Goossens.  Beiden hebben de groepjes kleuters goed in de hand - vriendelijk, kordaat als het moet, maar bovenal met veel liefde.  Turnen loopt als een rode draad door het leven van Jana en haar jongere neef.  Turnen zit in hun bloed.  Als derde generatie van een familie waar turnen hoog in het vaandel staat geschreven, zetten zij zich in voor deze kleuters: vrijwilligerswerk om 'U' tegen te zeggen - En da's voor mij al voldoende genoeg om in de aandacht te brengen.  Zonder passie en onvoorwaardelijke inzet zonder prijskaartje zou onze wereld maar saai zijn...

 

 

 

Elke zaterdag staan ze paraat voor twee groepjes kleuters.  Er wordt gestart om 10 uur voor 3-4 jarigen, en een uurtje later komen de 4-5 jarigen aan de beurt.

 

Normaal zijn we met drie, maar onze collega, Dorien Schietecatte die 23 jaar is, en evenals ik, lesgeeft in Basisschool Tuimeling in Zemst, is er vandaag niet bij.  Ik ben al vanaf mijn twaalfde aan de slag bij het Kleuterturnen - Jarenlang élke zaterdag, en sinds kort doe ik het nog halftijds.  Soms vraagt men mij wel eens of ik 'zot' ben om dit te doen, daar ik al van 's maandags tot vrijdags met kleuters bezig ben.  Maar ik zou het absoluut niet kunnen missen.  Stoppen zou ik niet kunnen.

 

Gelukkig mag Jana nu rekenen op haar neef Jo die zich spontaan aanbood om een handje toe te steken. (Jo is student logopedie-audiologie).  En op de helpende hand van Senne Simons en Tinne Van Mensel mag ze ook al rekenen!

Jana kan het echt niet missen, dat kleuterturnen.  Het is een stukje van haar leven, net zoals het dat altijd was (en nog steeds is) van haar grootvader - 'vake' Omeer Van Lent.   Omeer is ondertussen 81 jaar, en wat men noemt een kwieke senior.  De man heeft heel z'n leven les gegeven in het eerste leerjaar van de Basisschool Sint-Jozef-Coloma, en ook ik heb in een grijs verleden bij hem op de schoolbanken gezeten in de Vredestraat.

 

                       

 

Naast het onderwijzer-zijn heeft Omeer zich altijd ingezet in de ondertussen niet meer bestaande Koninklijke Turnkring Sint-Jozef Coloma.  Het was decennialang een grote en heel succesrijke turnkring die ver buiten de grenzen van den Hanswijkenhoek waardering wist te oogsten.  Van die turnkring resteert nu enkel nog het Kleuterturnen.  En da's een afslanken, maar géén inleveren van kwaliteit geweest...

 

 

 

 

 

Het begon allemaal in 1983.  Toen bestond er in de Hanswijkenhoek naast de Koninklijke Turnkring Sint-Jozef Coloma ook nog een Damesturnkring.  Het was dokter Jan Simons (de vader van naamgenoot, Jan Simons, coördinator Lamot) die op het idee kwam om een afdeling voor kleuters op te starten.  Jan werd de bezieler van die groep.  Het was de enige gemengde groep in die tijd.

Al van bij het begin was Omeer Van Lent die al langer actief was in deze turnkring, één van de dragende krachten.  Hij werd hierin bijgestaan door ondermeer Ann Patteet die vele jaren les heeft gegeven aan deze kleuters.  Maar er waren ook nog anderen die dit deden, zoals Ingrid d'Hondt, Ilse Van Lent (één van de drie dochters van Omeer, en de mama van Jo!), Leen Robijn, Leen De Wachter (een dochter van Kristel Van Lent, weerom een andere dochter van Omeer)...

Waar men vroeger turnde in de turnzaal van de school in de Vredestraat, heeft men nu al vele jaren zijn stek gevonden in de IHAM-sportzaal dat van hier maar een boogscheut verder is.  De kleuters zijn echter niet alleen afkomstig van deze Mechelse wijk, maar ook van ver daarbuiten.

In het bestuur van Kleuterturnen Coloma zitten momenteel Hilde Jacobs (echtgenote van Jan Simons jr., Hugo Crol, Chris De Blezer, Omeer Van Lent (uiteraard!) én...  Geert Van Lent (dochter van Omeer én moeder van Jana...)

Je merkt het:( kleuter)turnen wordt in de familie Van Lent van generatie op generatie doorgegeven...

 

Ik heb het dus echt met de paplepel meegekregen.  En na al die jaren ben ik het nog lang niet beu.  Noem het maar een passie.  Ik ben graag bezig met kleuters.  Van toen ik zelf nog kleuter was, wilde ik al graag juf worden.  Bovendien zijn we aan de slag met een tof team.  En het is tof om te zien dat ons werk gewaardeerd wordt.  Onze groep telt zo'n tachtig kleuters, verdeeld over twee groepen.  We hebben géén website, maar de mond op mondreklame doet wonderen. Het is fijn om te merken dat ouders ons hun vertrouwen schenken. En we hebben natuurlijk ons 'vake' die elk jaar opnieuw met foldertjes van het Kleuterturnen de Mechelse scholen affietst...  Dat doet hij maar al te graag!

 

Ja, voor vake hebben beide kleinkinderen - Jana en Jo, grote bewondering.  Dat voel je.  En vake Omeer is niet weinig trots op hen.

 

Volgende week zaterdag 30 mei, gaat onze Openlesdag door, en dan mag iedereen van 10 uur tot 12 uur hier een kijkje komen nemen.  Het is in de eerste plaats bedoeld voor de ouders van de kleuters, maar ook andere belangstellenden zijn welkom!  Dit is een hoogdag voor ons vake.  Dan 'stoeft' hij dat wij zijn kleinkinderen zijn!  Hij vindt het geweldig dat wij dit alles verderzetten.  Hij is heel fier.  Ook op zijn Facebookprofiel maakt hij reklame!

 

 

 

 

Je moet als lesgever ook heel creatief zijn.  Ik haal mijn inspiratie uit mijn opleiding, maar ik doe ook heel wat opzoekwerk.  Steeds vernieuwen is belangrijk.  Kleuterturnen is heel belangrijk.  Kleuters leren zich motorisch beter ontwikkelen en ook doen ze hier sociale vaardigheden op.  Ze moeten leren omgaan met verlies, hun beurt afwachten, hun veiligheid inschatten...  Ze doen hier vaardigheden op en het helpt hen ook met hun denkontwikkeling.... Kleuters hebben deze tijd soms veel te weinig beweging.  Met Kleuterturnen Coloma komen we dit toch wel wat tegemoet...

 

Jana kan er niet over zwijgen...  Ze gaat er voor!  En da's tof om zien...

 

                                                           

Volgende week kan je het ook bekijken op de Openlesdag.

En als je overweegt om een kleuter in te schrijven: het kan voor 15 augustus aan de prijs van 50 Euro voor een jaarlidgeld.  Na 15 augustus betaal je 55 Euro.  (tijdig inschrijven is noodzakelijk!)

Contact:  Geert Van Lent:  015/41 86 43

vanlentg@hotmail.com

 

En Omeer?

40 jaar turnleider en zowat duizend kinderen op speelse manier leren turnen...

vake zag dat het goed was...