Circus Ronaldo, Mauro (x 5), Luka Bloom en méér: Cultuurcentrum Mechelen 15-16It's a sad, sad planet
*. Misschien. Maar niet voor Cultuurcentrum Mechelen! Vandaag, woensdag 27 mei 2015 werd de programmatie voorgesteld van seizoen 2015-2016. En daar zit véél lekkers tussen! Misschien ontdekte je dat zelf al en zit je op dit eigenste moment je keuze al maken in de seizoensbrochure die dezer dagen in Mechelse brievenbussen valt.

Het nieuwe seizoen brengt ons maar liefst 5x Mauro Pawlowski (Evil Superstars, dEUS) (Ja!). Mauro staat in de kijker met slechts een aantal van zijn 1000 gezichten. Stadsartiest Circus Ronaldo is een andere - vanzelfsprekende en terechte - topper met de voorstelling 'Fidelis Fortibus', op diverse data in september en oktober in Domein Tivoli. Komt dat zien!

 


 

Maar dat is nog niet alles: de geniale muzikale gek Hans Liberg komt voor het eerst naar Mechelen, diens Vlaamse evenknie De Frivole Framboos tekent ook present. Niemand minder dan Grant Lee 'Buffalo' Philips staat  - eindelijk! - op Mechelse planken, de sympathieke Ier Luka Bloom keert terug met meer mooie liedjes.Mechelen davert onder het zware metaal van Channel Zero, nu ja: een beetje want de heren spelen unplugged (!). En met verder namen zoals Sam Amidon, Zita Swoon Group, De Mens, Het Zesde Metaal, de terugkeer van Novastar en Yevgueni en, na vele jaren afwezigheid: Jan de Wilde!

Er is ook nu een flinke portie Jazz met ondermeer het Brussels Jazz Orchestra met David Lynx. Iets om naar uit te kijken is de terugkeer van The Colorist, multiinstrumentalist Kobe Proestmans' 'kindje', na Cibelle in een vorig programma nemen Proestmans en de zijnen de Ijslandse zangeres Emiliana Torrini mee.

Om een lach (en een traan) zal je ook niet verlegen zitten met weerom heel wat stand-up comedy met nieuwe namen en reeds gekende topacts: Thomas Smith, Jan Jaap van der Wal, Adriaan Van Den Hoof, The Lunatics, Begijn Le Bleu, ... Opnieuw wordt sterk ingezet op theater, met ondermeer Mechelse gezelschappen op de planken, naast gekende vaste waarden.

Open Boek Grand Cru en Saint-Amour zijn de vaste waarden in de literatuurprogrammatie. Ook familieproducties worden niet vergeten en er staan ook weer heel wat boeiende tentoonstellingen op stapel.

“Cultuurcentrum Mechelen programmeert in de toekomst, prikkelt, kijkt over muurtjes heen en biedt ook kansen aan jong talent”, weet Cultuurschepen Björn Siffer. “Het cultuurcentrum zet nog intenser in op participatie, vernieuwing en samenwerking met een rijk en gevarieerd programma", besluit de schepen enthousiast.

Ondanks de 'niet evidente tijden' wist Cultuurcentrum Mechelen met het voorbije seizoen de goede cijfers van de voorbije jaren aan te houden. Verkoopskannonen bleken 'Colossus', een co-productie met Abbatoir Fermé en NONA, de Jazz-programmatie én eerste editie van het Brandfestival. De tentoonstelling 'Mixed Emotions' gooide hoge ogen bij scholen en CVO's en er was 'Beat Up', een samenwerking van het cultuurcentrum en H30. En H30 is ook aanwezig in het nieuwe seizoen met projecten zoals 'Reset'. Of hoe jongeren hun creatief talent kunnen ontdekken en verder kunnen groeien onder begeleiding van een artisitieke coach, ...Het seizoen start traditiegetrouw met Jazzathome dat dit jaar de vocale jazz volop in de kijker zet, op 12 en 13 september en een weekend later, op 20 september, met UiT zonder Uitlaat waar stadsartiest Circus Ronaldo een prominente rol speelt.

Maar eerst is er de slottentoonstelling 'Mechelen Muurt' van voormalig stadsartiest Gijs Vanhee, van 12 juni tot en met 2 augustus.

Cultuurcentrum werkt samen met Contour, dat dit jaar aan de 7de editie toe is, Jazzathome, het Festival van Vlaanderen, NONA, t,arsenaal, De Maan en LiveComedy.be.

In de programmabrochure vind je natuurlijk nog veel meer informatie over de programmatie van Cultuurcentrum Mechelen. Ongetwijfeld stoot je op dingen die hier niet aan bod kwamen. Veel blader- en kiesgenot!


VRIENDENPAS & TICKETS
De keuzestress speelt je misschien nu al parten. Maar het bestellen van de tickets is soms ook een heus avontuur. Houders van een vriendenpas kunnen vanaf zondag 7 juni om 9 uur hun tickets online aankopen via cultuurcentrummechelen.be.
Voor alle anderen start de verkoop pas op woensdag 17 juni.
Vanaf donderdag 7 mei is het al mogelijk je vriendenpas te vernieuwen of aan te kopen aan € 10 via de webstek van Cultuurcentrum Mechelen. Wie dat nog niet deed, doet dat best éérst!


Mechelen Blogt hoopt je op regelmatige basis verslag uit te brengen van het vele lekkers dat het nieuwe seizoen ons biedt. Grààg tot in de zalen van Cultuurcentrum Mechelen of tot op de blog voor de verslagen. Veel plezier en tot dra!

(*) Its a Sad, Sad Planet - Evil Superstars (1998)


tekst: © Mark Van Mullem
foto's: © Cultuurcentrum Mechelen - behalve Circus Ronaldo: ©
Benny De Grave; Jan de Wilde: © Luc De Decker, Jazzathome: © Guy Buys en Luka Bloom: © Mark Van Mullem