Burgemeester Pieter tevreden met kindvriendelijke realisaties

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Kinderburgemeester Pieter Verhelst is een tevreden man.  Mechelen Kinderstad kreeg er deze dagen weer twee nieuwe kindvriendelijke realisaties bij.  Deze namiddag mocht Pieter samen met schepen van Jeugd Greet Geypen plechtig het nieuwe kindertoilet op het binnenplein van ons stadhuis openen.  Het resultaat mag er zijn: het toilet ziet er bijzonder uitnodigend, handig en doordacht, stijlvol, kindvriendelijk en toch niet 'kinderachtig' uit...  Bovendien is het nog educatief op de koop toe.  Wat wil je meer?  Pieter keurt het gloednieuwe toilet samen met zijn collega uit de Kinderraad, Jelte Van Gorp, goed.  Nadien loop ik met de kinderburgemeester nog naar de reuze-opsinjoor op het Sint-Romboutskerkhof, en heb daar met hem een leuke babbel...

 

 

 

De openbare toiletten op het stadhuis-binnenplein zijn grondig gerenoveerd.  En dat mocht wel aangezien ze meer dan 25 jaar oud waren, en niet meer zo voldeden aan hedendaagse normen. 

Het opvallendste aan deze renovatie is wel het nieuwe kindertoilet.  Want ook aan kindvriendelijkheid van dit toilet mocht er gesleuteld worden.  Zeker als je weet dat Mechelen trots het label van Kinderstad draagt.

Het ontwerp is geslaagd te noemen.  De nog 'jonge' mascotte van Mechelen Kinderstad, Rommy Rombouts, kreeg ook in dit toilet zijn plaats.  Méér zelfs: je herkent  in het toitlet ook de contouren van Rommy/Romboutstoren - compleet met kantelen...

Schepen Geypen:

 

In een kindvriendelijke stad ook een kindvriendelijk toilet voorzien is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld.  Met zulke iniatieven maken we dagdagelijks het verschil voor kinderen en hun ouders en grootouders.  Deze realisatie is één van de dingen die uit de bevraging van de Gezinsbond naar boven kwamen...

 

 

 

 

Het toilet is gelokaliseerd op de plaats van de fundamenten van het 14de eeuwse Belfort dat op de lijst van het Unesco-werelderfgoed staat.  Het architectenburo is er in geslaagd om het architecturaal karakter van het gebouw opnieuw zichtbaar te maken. 

Het kindertoilet staat centraal in de ruimte.  Het ziet er uit als een toren en heeft wel twee deuren!  Eén deur is voor de ouders die eventueel zo de kinderen kunnen voorthelpen en aan de voorzijde is een kleine deur van amper 1.15 meter hoog - perfect op kindermaat.

In het kindertoilet vindt je een toilet, een urinoir en lavobo op kinderhoogte.  Op de wanden kunnen kinderen op zoek gaan naar Rommy, die zich ergens achter één van de luikjes van de afgebeelde stadsgebouwen bevindt.

 

                           

 

Naast het kindertoilet werd ook een nieuw openbaar toilet voor mannen en vrouwen voorzien.  een urinoir en een ruim gezinstoilet met verzorgingstafel maken het plaatje compleet.  De kostprijs van deze renovatie bedroeg 57 000 Euro.

Bovendien worden er naast dit toilet nog zo'n vijftigtal andere openbare toiletten in onze stad aangepakt en kindvriendelijk gemaakt.  Dit zal gebeuren door het aanbrengen van een kleutertoiletbril met een opstapje die de opdruk van mascotte Rommy krijgt.

Mechelse horecazaken die hun zaak kindvriendelijker willen maken kunnen zelfs een gratis kleutertoiletbril en opstapje verkrijgen!

 

 

Idee en uitvoering van dit leuke toilet komt van het Mechelse  archtitectenburo Overal Architectuur uit de Lemmensstraat.   En het zijn Lien Servaes, Sarah Bijttebier en Sara Callebaut die hiervoor een pluim op de hoed mogen steken...

 

We vonden het een leuke opdracht om uit te voeren.  We hebben de sporen van het verleden terug zichtbaar gemaakt door de gewelven opnieuw bloot te leggen.  Het was een uitdaging om in een beperkte historische ruimte aan de slag te gaan.  We hopen dat we er in gelukt zijn een kindvriendelijk maar niet 'kinderachtig' ontwerp te realiseren...

 

 

Voor Pieter Verhelst is het concept alvast geslaagd.

Zo is hij ook tevreden over de reusachtige knalgele Opsinjoor in polyester die sinds gisteren op het Sint-Romboutskerkhof is geplaatst, en waar werklui nu nog hard aan het werken zijn om omringende ondergrond met zacht materiaal en kunstgras te bekleden.

Het wordt zéker een nieuwe uitdagende kinderattractie.  Deze Opsinjoor is 7 meter lang, is 2,7 meter hoog en weegt bijna 1400 kg.

Pieter is de huidige kinderburgemeester die Salma Abraray opvolgde.

 

Mijn opa langs moederskant was ooit gemeenteraadslid in het Nederlandse Haarlemmermeer, niet ver van Amsterdam, en mijn overgrootvader langs vaderskant was vroeger burgemeester van Waregem.  Ze leven beiden niet meer, maar ik denk wel dat ze trots op me zouden zijn. 

 

Pieter is een rustige, doch welbespraakte jongeman van twaalf die school loopt in Go Shil. 

Zijn engagement in de Kinderraad ziet hij helemaal zitten.

 

Je leert er heel wat.  Je beseft ook beter dat je niet zomaar alles kan  realiseren wat je wil.  We werken in de Kinderraad leuk samen.  het is een toffe groep en ik heb al goeie vrienden gemaakt.  Nochtans kende ik voordien haast niemand van hen.  Iedereen is anders en heeft een andere achtergrond, maar ieder mag zijn of haar mening hebben.  We proberen te luisteren naar mekaar en moeten dus ook tot een overeenkomst leren komen.  Het is goed dat kinderen hun stem kunnen laten horen, want over kinderzaken weten ze het vaak beter dan de volwassenen.  Of ik later in de politiek wil gaan weet ik nog niet, maar het kan wel.  Er komt wel wat kijken bij het werk als burgemeester.  Eén keer per maand komen we samen met de Kinderraad, maar er zijn ook veel extra's.  Ik heb veel hobby's zoals tekenschool, atletiek of toneel, maar af en toe moet er nu ook eens wat wijken voor de Kinderraad.  Nu kijken we uit naar de Speeldag van zondag.  We gaan 'iets' doen rond gezonde voeding, want dat was ook één van onze charterpunten.  En op de volgende autoloze zondag willen we een rommelmarkt organiseren voor kinderen in de Kruidtuin.  De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel.  Maar dat moeten we nog verder bespreken...   Ja, kinderburgemeester zijn is een leuke job.  En moet je weten dat ik vroeger héél verlegen was en schrik had om een spreekbeurt te doen...

 

Verlegen?  Ik kan het haast niet geloven.  Maar één ding geloof ik wél: Pieter doet zijn job graag en goed.  Bravo voor deze kinderburgemeester!  En deze bravo is er meteen ook voor al zijn collega's in de Kinderraad en zijn secretaresse Merel Verelst die Pieter in november zal opvolgen.

Ben ik écht te oud voor het kindertoilet en deze reuze-Opsinjoor?  Ik vrees het... Jammer eigenlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is inderdaad helemaal wat anders dan datgene wat ons zestig jaar geleden in den Baron Michelle en den Dossin werd voorgeschoteld. Ze hangen er inderdaad nogal wat kak aan tegenwoordig.

het is ze van harte gegund de kinderen

Er is toch wel flink wat controverse rond de imposante Opsinjoor...  Sommigen vinden het een gewéldig tof iets, maar anderen vinden het een wansmakelijk stuk kitsch...  Veel nuance hoorde ik nog niet deze laatste twee dagen.

Hoe denk je er zélf over?

Wat vindt Nel ervan ?

"Mechelen Kinderstad : Ja, graag.
Mechelen Kinderachtig : Nee, liever niet", misschien ?

;-)

Scouts zie ik er wel opkruipen, maar niet direct het klaon sôôt.

Valpartijen, gekneusde knieën en blauwe plekken zijn gegarandeerd !

Foto's Gimycko

de gustibus enz... of ik het mooi vind? neen, niet echt, maar ik vind die rode kubussen op de dijk van OOstende ook niet mooi...

Ben er daarstraks eens langsgelopen.  Conclusie :

Iz leuk - Het heeft wel wat hebben (dat de Pontonwachters niet hebben)

Foto's later op Flickr

:-)

Kijk... het valt best mee.

;-)

Foto's Gimycko

Ik vind het een aartslelijke kitscherige draak. Zo snel mogelijk afvoeren, hij ontsiert onze mooie stad. Ik ben dan wel een trotse Mechelaar, maar de beeldhouwer die de kop zijn tronie gaf was bijzonder slecht geïnspireerd. Al erg genoeg dat hij in brons op het hoekje van de grote markt zweeft, daar kun je gelukkig nog naast kijken. Dit knalgeel doet pijn aan onze ogen, zou het wijze opperhoofd zeggen.

 

Wee degene die zijn blauwe zak te vroeg buitenzet! Soms lijkt mijn model nochtans meer geïnspireerd. Mijn roze is nog niet vol geraakt, ik ben eens benieuwd wat die gaat worden.

Wieland dat ding gaat geen lang leven beschoren zijn,cfr die lelijke blokken in Oostende.

Dus, laat de tijd zijn werk doen...

Men moet al tegen het debiele aanleunen om met zo'n geel onding een mooi parkje te verpesten.  Ik vraag me af wat ze op 't stadhuis allemaal snuiven of spuiten....

Dat geel manneke is toch in een materie gemaakt die houdbaar is in de Vlietenkelder. ;-)

Foto Gimycko

Zo onder de jas gefotografeerde voorovergebogen blote billetjes...
Is dat kinderporno van tussen de kardinaal en de kathedraal?  ;)

Nog e roed sjalleke rond zoannen nèk en 't is allema in orde.