Ontdek buitengewoon Mechelen... met de gidsfiets!

met categorie:  
Dat mobiliteit geen sinecure is, is de laatste tijd in onze stad al meermaals gebleken.  De autoluwe binnenstad, het parkeerbeleid, wijzigingen in het openbaar vervoersaanbod: ze zorgden al voor heel wat oprispingen.  Toch valt er ook goed nieuws te melden.  Zo wordt Mechelen dankzij succesvolle initiatieven als Peleton de Paris, de fietsende soepleverancier Soeper en de fietshersteldiensten van 't Atelier en Fietsenpech meer en meer een fietsstad.  Een tendens die Peter Meuris en Patricia Gobien niet ontging en waar ze dan ook met veel enthousiasme op inpikken.  Deze week pakken ze onder de veelzeggende noemer 'Buitengewoon Mechelen' uit met een initiatief dat best wel uniek mag genoemd worden in ons land: maak kennis met... de gidsfiets!
 
   
 
   

 
Peter Meuris en z'n sympathieke echtgenote Patricia Gobien zijn geen onbekenden in toeristisch Mechelen.  Peter verdient al jaren z'n sporen bij De Mechelse Gidsenbond en Mechelen Binnenstebuiten, de op-en-top Mechelse gidsenverenigingen.  Bovendien opende hij in 2005 samen met Patricia "Luna Luna", de Mechelse bed-and-breakfast, mooi gelegen in de schaduw van de Sint-Romboutstoren aan het Jef Denynplein.  Een echt succesverhaal, dat volk lokte van ver buiten onze  nationale grenzen.  "We hadden inderdaad gasten van over de hele wereld, mensen die heel geïnteresseerd waren in Mechelen.  Het was echt super om te doen.  Maar mettertijd werd het een beetje een sleur," vertelt Patricia.  "We werkten kleinschalig en met plezier, maar het spreekwoordelijke wassen en plassen en de door de overheid opgelegde regels werden op den duur té zwaar voor wat we er uit haalden."
 
   
 
Na acht jaar kwam er in december 2013 dan ook een eind aan het verhaal van "Luna Luna".  Maar de drang om "iets te doen voor Mechelen", die bleef.  "Op zakenreis in Berlijn maakte ik een tijdje geleden kennis met de fietstaxi's die daar rondrijden," vertelt Peter.  "Een verhaal dat me als fervent fietser direct aansprak, zeker toen we wat later tijdens een uitstap in Mons een soortgelijk initiatief tegen kwamen." 
 
Het koppel zag meteen muziek in de formule...
 

"Je op relatief trage wijze door de stad laten vervoeren, kunnen op- en afstappen waar je wil en onderweg ook nog uitleg krijgen over de bezienswaardigheden die je passeert, dat leek ons hét concept voor een stad op mensenmaat als Mechelen.  Zeker omdat het ook mogelijkheden biedt voor mensen die al iets ouder of slechter te been zijn."   

 
Eens de knoop doorgehakt ging het snel: na de nodige rompslomp om alle toelatingen en vergunningen binnen te krijgen, kon begin dit jaar eindelijk de bestelling worden geplaatst, bij een gespecialiseerd Duits bedrijf dat wereldwijd actief is, van in Nederland tot in Tokyo.  
Twee maanden later stond hij er: een hypermodern maar tegelijk heel sympathiek ogende driewieler, met behalve een chauffeurszitje vooraan ook twee overdekte passagiersplaatsen achterin.  Én, enigszins weggestopt, een elektrische motor:  "We vonden comfort en gebruiksgemak belangrijk, maar wilden tegelijk dat ons initiatief niet voor overlast zou zorgen in onze stad. In tegenstelling tot het initiatief dat we zagen in Mons, waarbij men gebruik maakt van een soort bromfietsen, kozen we dus voor een elektrisch aangedreven voertuig," aldus Patricia.
  
Het in een fris wit-groen kleedje gestoken resultaat mag niet alleen méér dan gezien worden, er in meerijden is een hele belevenis.  En net dát willen Peter en Patricia dan ook aanbieden: een unieke ervaring.  Een échte taxidienst willen ze er om die reden trouwens niét van maken. "Misschien komt dat ooit nog wel, maar op dit moment willen we mensen vooral op een alternatieve, gemakkelijke én milieuvriendelijke manier onze stad laten ontdekken," vertelt Peter. 
 
 
   
 
Voorlopig gaan ze daarom ook enkel werken op afspraak, via een route op maat en met een door hun klanten zelf gekozen vertrek- en aankomstplaats.  Én, zo vult Patricia aan, met een leuk aanbod aan extra's...
 

"Naast de gewone fietsrondleidingen bieden we alvast ontbijt-, picknick- en aperitiefarrangementen aan, met lekkere bio- en fair-trade-producten.  En ondertussen werken we in stilte aan een aanvullend aanbod van leuke mogelijkheden om Mechelen anders-dan-anders te verkennen."  

 
Of hun simpele maar briljante idee ook aanslaat zullen Peter en Patricia de komende weken en maanden moeten ontdekken.  De belangstelling voor de eerste proefritjes gisterenmiddag was alvast groot en de eerste gelegenheidspassagiers reageerden erg enthousiast.  Toch willen ze het voorlopig allemaal kleinschalig houden, als een uit de hand gelopen hobby.  Hoe het ook loopt: wij vinden hun initiatief nu al 'buitengewoon'!
 
    
 
    
 

Om zelf een ritje te boeken, al dan niet met arrangement: www.buitengewoonmechelen.be

(of op Facebook)

 
 
 
Tekst en foto's (c) Kevin Polfliet
 
 

Heel mooi.  Artikel in GVA hier.

Alleen moet / mag (onze) Peter niet Johan Verwey, de Mechelse fietskoerier uit de markt prijzen, hé !

;-)

Mooi artikel Kevin. We hopen inderdaad dat het Buitengewoon wordt :-)

Johan, de beroemde Mechelse fietskoerier vevoert pakjes, terwijl de we in de gidsfiets mensen gidsen. Een totaal andere sector.

Buitengewoon Artikel Kevin!

Dit soort initiatieven maakt onze geliefde stad nog leuker. Mooie reportage over mooie mensen Kevin!

Zonet nog een Stadsgids-te-voet met een pak volk gespot oep de Groete Mèt.  Jaja, die mannen zijn er dôôdelijk vroeg bij.

Wordt de actieradius van de Fietsgids (met zijne Gidsfiets) groter en uitgebreider ?  Met verhalen tot ver buiten de Ring, misschien ?

:-)

Ik ken iemand die nen oave pjèrremeule weg doe. Da staat oek nog tien en tander oep. De pjèkkes meschien ?

@ G.L. :

Laat ons iets weten als de Fietsgids ôôt Mechele-Stad Oembeik Deurrep aandoet.

Goed ?

;-)

Yes Sir ;-)))

Waar is de tijd van wetten tegen koppelverkoop? Moeten gidsen absoluut 'aperitiefarrangementen' hebben bij fietsen en torentraplopen? Even dacht ik een riksjaparcours uit te stippelen om calorieën te helpen verbranden, maar die blijken in kWh uitgedrukt. Hoeveel Nm koppel verkoopt zo een ding?

Eerlijk, dit is een tof initiatief. Ook als echte stadstaxi te overwegen, maar dan wordt die laatste vraag meer dan een boutade. We hebben enkele steile straatjes waar klanten kunnen wonen. Kan een bijna lege batterij snel omgewisseld worden om de voertuigen (mits genoeg bestuurders) maximaal te blijven inzetten, of hoe langdurig/ver gaat een oplading praktisch mee en wat is de laadduur? Zijn geregelde medische en/of technische controles vereist zoals voor gewone taxi's?

Heeft een gidsfiets zeer snel te bevestigen (doorzichtige) bachen voor de zijkanten aan boord? Tot welke zijwindsnelheden kan met of zonder bachen veilig (traag) omgedraaid worden naargelang de hellingsgraad, met een enkele hmm, gewichtige passagier aan de lage zijde? Liefst niet in toeristisch bedrijf proefondervindelijk uit te vissen.

En Mon, is dat ding ook geschikt voor bewoners van Nekkerspoel, Nieuwendijk en Pasbrug? Of moet ge dat daar op uwe rug onder de bruggen dragen ?

Vele vragen allemaal, laten we proberen om er op te antwoorden. We denken dat er meestal gewoon een gegids ritje zal inzitten, zonder meer. Maar toeristen willen tegenwoordig vaak meer  ... vandaar. Taxiritjes doen we niet, want we zijn geen taxi uiteraard. :-) De eerste toeristen waren alvast heel erg positief.

Het koppel van de elektrische hulpmotor is me niet bekend. De zijkanten kunnen niet worden afgesloten maar dat is denk ik ook niet nodig. De zijwind heeft bvb niet zo erg veel invloed op het rijgegedrag. Draaien doe je natuurlijk niet tegen de topsnelheid van ca 18km/h

De batterij (1,536 Wh) kan een behoorlijk eind mee, snel omwisselen zit er niet in, want het omwisselen van de batterij is een hele ingreep.

Onze ambitie is in eerste instantie vooral binnen de zone 30 van de ring te blijven, maar je mag gerust zijn G.L. we kunnen wel tussen de paaltjes door.

 

Daar vroeg ik al naar, G.L.: Het aantal newtonmeter geeft een indicatie voor de maximale helling en tegenwind bij een te voorzien gewicht. Welke snelheid daarbij ver genoeg volgehouden kan worden, hangt meer van vermogen en toerental af. Theoretisch krijgt een 'veldvitesse' alles omhoog maar zo een licht elektrisch voertuig zal geen versnellingsbak hebben.
Ik hou het wat simplistisch en mijn vraag was niet echt om een getal te doen.

Hulpmotor! Dan gaat het koppel er op vooruit: Mettertijd in stijgende lijn kan van koppels passagiers allicht iemand het kontje van de gids bewonderen.
Het aangename aan het nuttige gekoppeld. Aperitiefhapjes en stedeschoon!

let op bij het gidsen van Amerikaanse toeristen, dan heb je nog wat extra vermogen nodig of een extra fiets.
Een tof initiatief, het kan de stad maar weer net iets beter maken

 

Wat Peter aan Amerikaanse Toeristen zeker moet vertellen is :

Fries are not French !

Dan is die mythe eindelijk de wereld uit !

:-)

En ik vermoed dat er serieus wenkbrauwen zullen opgetrokken worden bij het verhaal dat de familie Van Beethoven echt-wel van Mechelen is.

Lol. Dank je Lieven.

Peter,

Mijn vraag over omdraaien ging uit van bijna stilstand: Hoe schuin mag de gidsfiets dwars op een helling staan met erin niet meer dan 1 passagier die aan de 'verkeerde' kant zit of daar (zonder bache) zelfs lichtjes naar buiten leunt, voor het ding omvalt? Een bache zou de passagier beter binnen houden maar een stevige wind zou er extra vat op hebben.

De vraag of er een (doorzichtige) bache voorzien is, was van meer commerciële aard: Zelfs als het maar een klein beetje waait, valt regen niet loodrecht omlaag. Geen aanlokkelijk vooruitzicht als 'bewolkt met lokale buien' bij matige windkracht 2-3 of hoger voorspeld werd. Een gegarandeerd droge rit zou integendeel meer toeristen doen kiezen voor een gidstaxi i.p.v. een uitstap te voet te riskeren.

Ik neem aan, dat je de kracht van de hulpmotor en dus het batterijverbruik kan doseren, zodat je de actieradius wat beheerst. Geen idee wat te verwachten valt als onbijtarrangement, maar voor de gids raad ik spek-met-eieren aan. ;)

Met die felle groen-witte kleurtjes zal Peter het wel zeker goed doen bij een bepaald Mechels publiek.  En als hij dan ook nog eens hun clublied kan zingen wordt het helemaal top !

;-)

Deze morgen heb ik hem zien rijden Gim, maar het was nen blauw zwarte en hij ging bomen kappen .

Hoera, de fietsgids staat in de Nieuwe Maan.  

Als je daar met je kop - en met je fiets - in staat, dan heb je het helemaal gemaakt in Mechelen !

;-)

Al goed dat Gimycko een abonnement heeft op de peperdure Nieuwe Maan. Zonder hem zouden wij Mechelaars, hier weer geen flauw benul van gekregen hebben. De onzalig naar onderontwikkelde gemeenten uitgewekenen, zouden gedacht hebben dat het stadsmagazine alleen voor bijzonder gepriviligieerden online staat.