Pilgrim's Italiaans Circusverhaal meandert en explodeertDe Zwitserse jazzsensatie Pilgrim, een quintet rond tenor-saxofonist Christoph Irniger, toert door de 'lage landen' om het nieuwe album 'Italian Circus Story' voor te stellen en hield gisteren, vrijdag 9 januari 2015 halt in de Mechelse Jazzzolder. En dat hebben we geweten. De ene melomaan zal het zich herinneren als dat concert dat hij niét uit kon zitten, de andere als een ware ontdekking. Alleszins was het een bijzonder pittige en avontuurlijke muziektrip, zoveel is duidelijk.

De muziek van Pilgrim kabbelt, stroomt onrustig, meandert, ontploft, valt dan weer stil om dan weer in volle glorie lost te barsten... met overal de fantastische tenor-sax van Christoph Irniger die zijn rol opeist, zonder storend te zijn. Ook was er ruimte voor pianist, percussionist en gitarist maar 'the sax was the boss'.

Gemakkelijk en/of extreem toegankelijk kun je de muziek van Pilgrim niet noemen. Maar hoeft dat? Dat het inspanning van de toehoorder vergt, zoveel is duidelijk. Behalve uitgewerkte composities werd er duidelijk ook van 'schetsen' vertrokken waarop live werd verder gebouwd en - vooral - verbouwd. Dat met wisselend succes. De eerste compositie nam maar liefst de gehele eerste set in beslag en na de pauze bleek dat niet iedereen dat goed had verteerd. Het publiek was aanzienlijk uitgedund.

Best wel jammer, zeker als je weet dat Pilgrim in het tweede deel een iets toegankelijkere set, bracht met nog twee eigen composities en als toegift een standard. Ook jullie verslaggever was niét laaiend enthousiast over die eerste set; zeker knap gemusiceerd maar het was misschien net iets té gezocht en langdradig om te blijven boeien. Gelukkig pakte de mayonaise wel, en meteen, stante pede in de tweede set. De titeltrack van het album, 'Italian Circus Story' was een bijzonder boeiende muzikale trip was, een trip die misdadig sterk en ingenieus in elkaar zat en je zonder veel moeite volledig méézoog. Een haast psychedelische ervaring ook. En ook 'Back in the Game' klonk geweldig.

Paddo's
Apart, soms bevreemdend, mooi ook. En méézijn met in de merkwaardige muzikale reizen van Pilgrim, hielp om beter te kunnen genieten. Iemand vroeg zich gisteren luidop af “Welke paddo's zouden die mannen gegeten hebben?". Ik weet het niet, ik zag de heren voor het concert pizza eten, maar of dat met paddenstoelen was?

Voor- en tegenstanders zijn het allicht eens: hier stond toptalent op de scène.

En zo is de kop er af en het eerste jazzzolderconcert van 2015 een feit. Melomanen, moge 2015 opnieuw een jaar worden van muzikale ontdekkingen, daar en elders. De start werd gisteren wat mij betreft alvast gegeven.De cd van Pilgrim, 'Italian Circus Story', is uit bij Intakt. Intakt CD 238. info: intaktrec.ch


tekst en foto's: © Mark