Grootste kaars van Europa brandt 19 dagen op Mechelse Black-Out KerstmarktGisteren, zaterdag 13 december 2014, ging de allereerste stroombesparende kerstmarkt van start in Mechelen. 2000 soft glow-kaarsjes én de grootste kaars van Europa verlichten de komende 19 dagen de Mechelse Kerstmarkt.

De start lokte zo'n 3000 kijklustigen, gisterennamiddag. Ook Mechelen Blogt was van de partij en stuurde Troostie, Stijn Swinnen en Mark Van Mullem op pad...Het 'spektakel' zou starten om 17.30 uur maar wie al wat vroeger was genoot ook nog van  een gesmaakte act de presence van het Mechels Marjorettecorps 'Va et Vient', een mooie extra.Ei zo na stipt om half zes, onder meer dan ruime belangstelling , trokken Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom en burgemeester Bart Somers eigenhandig de stekker van de kerstverlichting in Mechelen uit.
Maar lang bleef de kerstmarkt niet donker. Een ouderwetse lantaarnman (op stelten) stak letterlijk het vuur aan de lont van de 'grootste kaars van Europa', een échte Spaas-kaars van maar liefst 4 meter hoog en 2,3 ton zwaar met vier wieken van elk 12 milimeter breedt. Het startschot van de ‘Black-Out kerstmarkt’ was gegeven.

Met de Black-Out Kerstmarkt willen initiatiefnemers Stad Mechelen en kaarsenfabrikant Spaas bewijzen dat stroom besparen ook leuk en gezellig kan zijn én zo tegelijk de off-on campagne van de overheid steunen.

Minister Turtelboom is vol lof voor het initiatief: “Ik vind het geweldig dat Mechelen met zo’n leuk initiatief onze campagne nog eens extra in de kijker zet. We merken dat veel steden zijn bezig zijn met stroombesparing”, zegt de minister. “Ook de 'off-onwebsite' is een groot succes met al 240.000 bezoekers”, aldus Turtelboom.

Het kostte Spaas heel wat rekenwerk om de grootste kaars te maken én uit te rekenen hoeveel kaarsjes nodig waren om de hele kerstmarkt te verlichten. Maar de kaarsenproducent is erg tevreden met het resultaat. “Deze Black-Out kerstmarkt is precies geworden zoals we het ons hadden voorgesteld: supergezellig en warm.” dixit CEO Ben Spaas.De foto's bij dit artikel geven je al een indruk, maar ga zeker zélf de kerstmarkt en de diverse standjes bezoeken en ervaar de 2000 windlichtjes over het hele Kerstmarktparcours, de honderden lampionnetjes in de kerststandjes, de reusachtige Spaas-kaars en de warme kerstsfeer natuurlijk.
 

tekst: © Mark
foto's: 1, 4,5 & 6 © Stijn, 3, & 7 © Troostie en 2 & 8 © Mark

Cynisme pur zeggen de Duitsers.

De mensen laten aanvoelen wat het is wanneer electrische stroom echt uitvalt of erger nog wat het is als je de stroom niet meer kan betalen en ze uw meter komen manipuleren.

Ik heb helaas de tijd moeten meemaken dat mannen, vrouwen en kinderen kort bij mekaar achter de Leuvensestoof zaten met een petroleumlamp of een paar kaarsjes. Vaak nog onder moeilijke oorlogsomstandigheden en met een beetje honger. Wij zijn daar met groot bravour doorgekomen en hebben het tij kunnen doen keren. Wat echter de bewindvoerders van ALLE couleur er de laatste pak weg twintig, dertig jaar van gebakken hebben staat buiten alle proporties. Ze zijn er in geslaagd om ons ongemerkt terug te brengen naar de tijd van toen met alle gevolgen vandien. Hopelijk valt niemand zonder stroom, om welke rede dan ook. Dat bepaalde politiekers dit nu aangrijpen om te insinueren hoe goed ze het met ons menen is er heel ver over. De schaamte voorbij.

Toch ne goeie kerst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het overheidsfalen in garanderen van de elektriciteitsvoorziening is beschamend. Wegens totale onbekwaamheid? Of wordt doelbewust de hele bevolking geterroriseerd om een politiek programma te doen slikken waartegen gisteren een 'algemene' staking gevoerd werd die in elk geval algemeen misnoegen liet zien? De onophoudelijke tamtam met promotie van dikwijls bespottelijk minieme elektriciteitsbesparingen, bewijst alsmaar duidelijker manipulatie door opzettelijk terreur te zaaien.

Het financieren uit de gemeentekas van een ondersteunende actie van die schandalige praktijk van de hogere overheid, komt over als vlakaf bestelen van de Mechelaars. En als bespotten van toch maar stomme Maneblussers: Een referendum maakte duidelijk dat een zelfs uiterst kleine financiële inspanning voor voltooiing van het Sint-Romboutstorenuurwerk, er echt niet af kon in deze barre tijd. Eeuwenlang een attractie genieten weegt dus niet op tegen een paar weken melige "gezelligheid" waarvoor het stadsbestuur onze mening niet vroeg.

Hoeveel kosten
- de ene kaars die de hele kerstperiode blijft branden
- de talloze kaarsen die voortdurend opgebrand raken en dus elke keer moeten vervangen worden
- de man- en vrouwkrachten om al die kaarsen wekenlang op tijd opnieuw te plaatsen, aan te steken en veilig aan 't branden te houden?
De personeelskost voor het alternatief, gewoon de straatverlichting, is 0 euro en ik peins dat elektrische energie voor verlichting pakken goedkoper is dan kaarsvetverbranding. Mechelen stookt à volonté daags nadat de wereldconferentie in Lima te weinig opleverde aan beperking van broeikasgassen. Onvoorstelbaar gezellig.

Beste eindejaarswensen en bonne chance na de nieuwjaar, we gaan 't nodig hebben.

een maat voor niets die kaars en de kraampjes ook

sorry maar zoveel tamtam voor een kaars die niet brandt, die je moet zoeken waar ze staat, deze avond 17 dec geflankeerd door een rij vuilbakken.... sfeer is anders, daar stond ik dan met mijn kleindochter...

och arme de enkeling die de moed had zijn kraampje open te houden

Alsof die huichelaars het niet wisten wat er zat aan te komen na 1 januari 2015 !!!!!

Voor diegenen die nu pas ontwaken, lees HLN van vandaag. De electriciteitsprijzen kunnen tot 35 procent stijgen vanaf nieuwjaar. Als dat geen heuglijk nieuws is nietwaar mevrouw Turtelboom en mijnheer de burgemeester. En nu de handen in de lucht steken en roepen zoals we u kennen :" Ikke ni gedaan, ikke ni gedaan ". En onze meester destijds antwoorde dan steevast, " ik vraag ni wie het ni gedaan heeft maar wie het  wel gedaan heeft ". Het apenland op zijn beste.

Hzd G.L. gans zijn HLN maar aandachtig gelezen!!!

"Bij de intercommunales die bij Infrax zijn aangesloten (hoofdzakelijk in de provincie Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen) zou de stijging oplopen tot 35 procent. De intercommunales die zijn aangesloten bij Eandis zouden de prijsstijging beperken tot gemiddeld 11 procent."

En wie "krijgt" hier zijn stroom via Infrax? Just, alleen G.L. de "desinformateur"

Tiens, Jokke de formateur heeft ook het licht gezien.

Erg hé, G.L. als de stijging van het maandelijkse lidgeld bij uw pariij daar nog bovenop komt!

allez ze zijn weer vertrokken zenne, ik dacht dat we het hier gezellig gingen houden

ik was teleurgesteld, maar wou geen polemiek beginnen over de hele ploitike santekraam van tegenwoordig

ga samen een pot pakken en leutert aan de toog

Ach Marleen, er zal altijd wel ergens iemand zijn die op iets wat op- of aan te merken heeft.  En dat ze nu scheurpen of niet, betalen zullen we toch.  De volslagen incompetenten van de vorige regering die de oorzaak zijn van al de miserie die nu op ons afkomt, die staan nu langs de zijlijn het hardst te krijsen.  't Is altijd zo geweest en het zal altijd zo blijven.

...zolang bereidheid tot volslagen incompetentie een toetredingsvoorwaarde blijft.

Mechelse Milieucatechismus: "Een aangestelde hoort een domper te zetten en iedereen mag en moet in geval van nood azijnpissen op brandende kaarsen": 1 molecule kaarsvet (C25H52) haalt 38 moleculen zuurstof uit de lucht bij verbranding tot 26 uit te regenen moleculen water(damp) en niet minder dan 25 broeikasgasmoleculen koolstofdioxide (CO2). Verbrande wiekdeeltjes en het verdampende kaarsvet dat extra meegezogen wordt in de hete gassenstroom maar niet gans verbrandt, heten roet en slaan in de nabije omgeving neer. Smakelijk!

Malenie, speciaal voor u goed nieuws nu. Volgens diezelfde gazet zou Doel 4 vandaag opnieuw worden opgestart. Weg al de problemen en weg met het schrik aanjagen. Dat Doel 4 door sabotage zou kunnen mogelijk zou kunnen uitgevallen zijn vergt toch wel enige verduidelijking. Wie saboteert nu toch een kerncentrale ? Ge moogt twee keer raden. En Mon, slaap maar op uw twee oren, ge gaat zeker niet stikken van de kaarsrook. Wat ze dan met dikke Berta moeten doen ? Geen flauw idee. Bijhouden tot de volgende sabotage misschien.

Di keis was da na griejair of auve beleege???