Het leuke aan het rondgooglen op tinternet is dat ge geregeld een naam tegenkomt waarvan de meesten (waaronder ikzelf) nog nooit gehoord hebben. En enkele dagen geleden was het alweer bingo !
De naam van de (vergeten) Mechelaar is René “Flyer” Janssens.
Veel is er niet te vinden. Zijn naam duikt op in dit oude blogartikel (geplaatst door ene Roger Kokken op 08/09/2010) en ene René Janssens duikt op in een artikel over de Judo-Karate Bushido Kwai Mechelen Club van Felix De Smedt.
Maar op de website van het Sportimonium (In het Wiel van Eddy Merckx) vind ik meer :
Grote Prijs van Mechelen 1951
"...In België brak de wielersport door dankzij de vele velodrooms die, vanaf 1886, overal verrezen. Mechelen beschikte over 2 velodrooms, een in Walem en een aan de terreinen van Malinois aan de Liersesteenweg, waar tot 1.924 meetings voor beroepsrenners werden georganiseerd.
Behalve op de piste werd er in Mechelen ook op de weg gekoerst. In 1913, ter gelegenheid van de Cavalcadefeesten, werd het kampioenschap van Mechelen gereden. Toen kende de Mechelse wijk haar kermis en daar hoorde in de meeste gevallen ook een koers bij.
De Grote Prijs van Mechelen zelf werd voor de eerste keer in 1942 georganiseerd. In 1946 en 1947 werd de GP gewonnen door Mechelaar, René ’Flyer’ Janssens en Jef Mertens. In die tijd ‘kermiscoureurs’ waar Mechelen fier op was. Daarna was het wachten tot de zomer van 1959 voor er met Lode Van Huyck nog eens een Mechelaar deze Grote Prijs van Mechelen won. Julien Stevens deed het hem na in 1972.
Editie 1955 staat geboekstaafd als de GP met de meest pittige ontknoping. Rik Van Looy won in een spurt met Willy Van Nitsen. Toen de speaker van dienst Van Looy interviewde, greep Van Nitsen de micro en legde hij aan de duizenden toehoorders uit dat Van Looy beloofd had om niet mee te spurten voor de overwinning..."
De tijd van de velodrooms en van de kermiskoersen is al lang voorbij. Maar de geschiedenis blijft altijd een geweldige bron om nog eens terug te lezen.
De naam "René Janssens" heeft ook een emotionele waarde, want dat was de naam van mijn vader. Maar dit terzijde...
De evolutie van de fiets heeft niet stilgestaan : van Loopfiets over Hoge Bi (aka Vélocipède) tot de Fiets in Carbon. En ook de Mechelaars waren er zot van want in Mechelen was er bijv. de Pédale Club de Malines (1892 of 1893).
En er werd gepimpt dat het een lieve lust was ! Eerst waren er de taxplaatjes, dan de reflectoren en nu willen ze ook nog eens massaal ne Monkey Light.
En dat er nog fietsliefhebbers in het Mechelse zijn las ik zonet nog in de Streekkrant : Muizenaar Hendrik De Vis (68) stopt - na 45 jaar - met het organiseren van wielerkoersen in en om Muizen.
@Gimycko: Monkey business... 'spammen' is een term voor reklame maken op het blog.
@ Some : Fietsen blijft hip !
Niet alleen rijden vele Mechelse senioren elektrisch. Anderen pimpen hun fiets of verven ze groen. Wij staken vroeger speelkaarten aan onze spaken zodat onze velo bromde als ne kinnekes-motor.
Een collega van mij is wielertoerist (bezit geen fiets van 500, maar van 5.000 euro met alles wat daar bij hoort) en kan niet wachten om ASAP zo'n Monkey Light in zijn spaken te steken.
BTW : René Flyer Janssens nog gekend ?
Ik heb hem goed gekend (enfin van in t café) Tijdens de schoolstaking tegen de eenheidswet zat ik er geregeld.
Gekend ? Heel zeker Gim. Rene was een middelmatig renner ten tijde van Grote Rik Van Steenbergen, Brik Schotte, Poeske Scherens, Stanneke Ockers e.a. Hij was tevens cafébaas daar in de buurt van Jef laweit.
@ G.L. : Hebt ge per toeval een fotootje van hem ?
Helaas niet. Maar die bestaan in ieder geval. Misschien eens de Jef vragen.
Misschien heeft de Beeldbank nog een Velodroom-fotoarchief. Ik kijk het effe na.
Allez, ome Roger zal dan voor een fotoke (uit de jaren 50) zorgen.
Bedankt, nonkel.
Blijft de vraag naar zijn nickname "Flyer".
Vloog hij over de streep of reed hij met een Flyer ?
Ik vermoed dat het meer betrekking had op zijn manier van wegspurten.
Enkele schone Vlaamse uitdrukkingen over fietsen en wielerkoersen waren :
"Ik zit met betonnen poten"
(Bart Wellens toen het niet meer vooruit ging)
"Pompen, tot dat ge niet meer weet van welke parochie dat ge zijt"
(Eén of andere Vlaamse wielergod : Van Looy ? Schotte ? Van Steenbergen ?)
:-)
In de 19e eeuw sportte geen hond (de keuterboeren werkten zich krom op hun lapje grond en de burgerij flaneerde door den Bruul). Maar vanaf het begin van de 20e eeuw werden o.a. de fietsen hip en betaalbaar voor een groot aantal mensen.
En daar sprongen de krantenredacties op in. Niet uit liefdadigheid of zo maar gewoon om... zoveel mogelijk gazetten te kunnen verkopen. Uit de Geschiedenis van de Wielrennerij kunt ge leren hoeveel kranten wielerkoersen, zoals Ronde van Frankrijk of Gent-Wevelgem, hebben opgestart.
Waar is den tijd dat de coureurs hun binnenband nog meezeulden ?
Ronde van Frankrijk - 1928
En nu weer over Rene en laat ons a.u.b. over die leuze met rust.
René was goed bevriend met een andere fleier uit de omgeving, namelijk Raymond Desmet uit Kapelle op den bos. Samen met de Hombeekse krak Albert Christiaens gaven ze jaren glans en kleur aan de Hombeekse wielerwedstrijden. Die koersen werden ingericht door de wielerclub " Hombeekse sportvrienden " bij den Haas en lokten telkens honderden mensen naar ons dorp. Wat een schitterend verleden was dat zonder die pottenkijkers uit 't stad.
Gim , en dat van " in de 19e eeuw sportte geen hond ", laat dat maar zakken.
Sorry Jean, ik zou u nog vergeten. Jean Piene Callaerts hoorde ook tot de plaatselijke smaakmakers bij de koersen rond de pjerremeule.
@ G.L. :
Aan welke sport deden de Hombeekse keuterboerekes in de 19e eeuw ?
Toch niet aan boerengolf, zeker ?
En als het vlas van de wei was gehaald, nog wat boerenrock op 'Oembeik Kermis, zekers ?
;-)
Als 't hooi was binnen gereden dan berstten G.L. en de andere boerkes van leut en plezier.
Nu niet voor 't één of 't ander maar waren die Vlaamse Wielergrootheden geen grote en stevige boerenzonen ?
Met een goei pan spek en eieren achter hun kiezen en ne dikke lap boerenspek met zwoerdjes op hun zadel !
:-)
Gimycko, Roger verbeterde al jouw 'vlas' op een wei. Œp nɘ zoal weer nɘ pjeirɘnbüfstεk gɘlei. Ook een product van een wei, in tegenstelling tot jouw op een zadel onzinnige 'spek met zwoerdjes'. In het toen vooral van het Frans afgeleide Mechelse wielerjargon, heette nɘ zoal gewoonlijk nɘ sel.
G.L., Gimycko had weer klokjes horen luiden maar zonder wijzer wist hij de richting niet. ;-0
Hieronder de Ronde van
HombeekFrankrijk in Hombeek van 4 juli 2010 (parcours hier)Tour de France - Hombeek
Spot G.L.
;-)
BTW : Victoire Van Nuffel niet vergeten, hé !
Djiezes, wa ne shit wee oep deizen blog... en altat van dezelfde zieverèrs. Dien ienen ôôt de Langestrèt en dien andere ôôt Oembèk probeire persees oemter miest ziever oep den blog te kraoge. Dee emme zeiker niks anders te doon? Dien iste is lang weggewest ma vui mao paat mag em terug wegblaove. Dien twiede van ouver de Zén die wet nie beiter...
Eenzaamheid en alcohol: de ingrediënten voor stevige onzin.
As er twie zitte te zèbere, kan den derde er 'n kie goe oep afgeven.
Goe gezien Marcanne. In 14-18 schoten ze oek vanoat Schiplake oep 't stad.
@ G.L. :
Waart gij erbij toen den Tour de France in 2010 door Hombeek kwam ?
Ge staat toch niet ergens op dat filmpke ?
En was Victoire geen leeftijdsgenoot van René ?
Antwoord op vraag 1 en 2 is neen.
Op vraag 3 zit ge ongeveer goed. Victoire is nog niet zo heel lang geleden van ons weg gegaan.
@ G.L. :
Ik las op tinternet dat Victoire, na haar wielercarrière, naar de Belgische Kust is gaan wonen. Klopt dat een beetje ? En waar is René, na zijn carrière, gebleven ?
De artillerie van de deutse stond in elewijt, 't is nie wijt van Schiplaken maar just is just.
Of had G.L. Groot-Schiplaken in gedachte?!