Op de werf van Sint-Petrus en Paulus (2)

  

(foto's: Jan Smets)

Iets minder dan een jaar geleden had ik de unieke kans om de stellingen  te beklimmen die toen pas waren opgesteld in de Sint-Petrus-en Pauluskerk.  De prachtige barokkerk aan de Veemarkt die in amper zeven jaar was gebouwd, en hét visitekaartje werd van de Mechelse Jezuïeten was dringend aan restauratie toe.  De eens zo schitterende kerk was grauw geworden, en de verf bladderde van de muren... Zo'n restauratieprocedure duurt al gauw langer dan het bouwen van deze kerk grapte ooit iemand.  Feit is dat de noodzakelijke werken toch wel vlotten, en na een jaartje zie je - weliswaar nog fragmentair door het woud van palen en stellingen heen - dat deze kerk haar vroegere luister aan het terugkrijgen is.  Méér: dit wordt een heus pareltje!  Ik neem je graag - mijn lichte hoogtevrees verbijtend - mee op de laddertjes en de platformen, en laat je meegenieten van de vorderende werkzaamheden.  Wie dit ook wil beleven, moet zeker de Open Monumentendag van zondag 14 september aankruisen.  Dan kan je immers in kleine groepjes, én deskundig begeleid mee op deze werf.  Wie er dan nog niet genoeg van krijgt, kan ook de werken in de kathedraal en de Hanswijkbasiliek van dichterbij bekijken!  Een must voor al die geboeid is door monumentenzorg...

 

Klaar?  Beetje voorzichtig zijn, en ga best met plat en stevig schoeisel naar boven - en geniet van al het moois dat 'terug boven water' komt...

 

  

 

Biechtstoelen en preekstoel, en ander kerkmeubilair zijn netjes 'ingepakt' in houten bekistingen.  De monumentale schilderijen zitten opgeborgen in een grote box in de kerk.  Zij worden nader bestudeerd en hopelijk volgt de restauratie van deze werken niet lang na de voltooïng van het algemene kerkinterieur...

  

  

 

Architect Marc Dubatty van de stedelijke dienst Monumentenzorg vertelt met kennis van zaken over de werkzaamheden.  Stadsgids en Mechelenblogger Peter Meuris en oud-schepen Kristl Strubbe die nu algemeen directeur van Herita is, horen toe...

  

 

Voorzitter van de cultuurraad, stadsgids Frans De Wachter luistert ook aandachtig naar Marc Dubatty...

 

 

Bob Lams is de andere fotograaf van dienst...

 

  

 

De kerk zal na de restauratie zeker nog gebruikt worden voor de eredienst.  Maar ook is besloten om ze te laten dienen als concertruimte.  Juist gelegen naast de Stadsschouwburg lijkt dit wel een goeie optie...

 

  

 

Wie graag eens vergelijkt met de toestand van augustus vorig jaar, moet zeker deze link aanklikken:

http://www.mechelenblogt.be/2013/08/op-werf-van-sint-petrus-en-paulus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het voorgespiegeld multi- of minstens bifunctioneel gebruik kan de redding van talrijke monumenten helpen verzekeren. Als fervent atheïst en principieel antimonotheïst met bij gelegenheid licht antiklerikale trekjes, hoop ik evenwel dat de authenticiteit van de meeste religieuze kerkgebouwen en hun inrichting, en bijgevolg de sfeer bij het aanschouwen van de kunstschatten, ten volle bewaard blijven. Een kerk heeft iets dat geen museum kan bieden.

Het behoud van ook de kerkelijke functies kan ertoe bijdragen dat het monument gratis en quasi voortdurend toegankelijk blijft. Indien zoals in enkele landen al meer gebruikelijk, inkomgeld gevraagd zou worden buiten tijdstippen van erediensten, zou het aantal her en der bezochte historische cultuurgetuigen flink teruglopen: Als men er een paar bezocht heeft, houdt men het dan wel voor bekeken. De gelukkiger huidige praktijk heeft getoond dat daarbij zeer veel waardevols over het hoofd zou gezien worden.