Zesde Kunstvestdagen zetten dichter Dirk Verbruggen in de kijker

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

De Kunstvestdagen zijn een gevestigde waarde geworden.  De Keldemansvest zal zich in de weekends van 17 en 18 en 24 en 25 mei weer van z'n frraaiste en artistiekste kant laten zien.  De organisatoren leggen de lat weerom hoog.  Net zoals bij de vorige edities wordt aan de mooiste vest van onze stad héél gevarieerde kunst getoond.  Voor elk wat wils.  Drempelverlagend en multidisciplinair: het zijn de kernwoorden van dit evenement dat de belofte in zich draagt om door vele bezoekers gesmaakt te worden.  Ik heb een babbel over deze Kunstvestdagen met Kristoff Meersman, die één van de drijvende krachten is achter de organisatie, met Frank Hellemans die de helaas enkele jaren geleden ons te vroeg ontvallen dichter Dirk Verbruggen voor het voetlicht zal plaatsen, én met Herman Vanderhulst die pareltjes van diens woordkunst heeft omgezet in kunstzinnige creaties die aan de ramen zullen hangen...

 

Aan de Keldermansvest wonen vele buren met artistieke aspiraties.  Dat kan je wel stellen.  Ze lijken daar aan de Dijleboord een neus te hebben voor kunst met de grote K.   Voor de zesde keer worden de Kunstvestdagen georganiseerd.   Deze dagen kennen een trouw en enthousiast publiek.  Het leuke en unieke aan dit evenement is dat de getoonde kunst steeds heel multidisciplinair is.  Het is dit jaar niet anders.  Er zal een brede waaier worden getoond van beeldende kunst, tot grafiek, glaskunst, fotografie, dans, enzovoort...  Voor elk wat wils dus. 

 

Dit jaar loopt er een extra rode draad door het gebeuren.  De Mechelse woordkunstenaar Dirk Verbruggen die in 2009 op amper 58-jarige leeftijd overleed na een slepende ziekte, zal er een verdiend podium krijgen.  Eigenlijk is dit niet zo gek gevonden.  In 2008, bij de vierde editie, zou Dirk nieuw werk voordragen waarbij Nathan Daems improviserende jazzmuziek met saxofoon zou brengen.... Helaas: het lot besliste er anders over.  Dirk Verbruggen werd ernstig ziek, en de plannen gingen niet door.

 

Frank Hellemans - docent journalistiek aan de Thomas More Hogeschool en bovendien coördinator van de boekensite van het weekblad Knack, woont ook aan de Keldermansvest.  Hij heeft Dirk goed gekend.  Samen met Dirk en een aantal vrienden hebben ze jaren geleden als 'Mechelomanen' gedichten van hem en andere poëten in het Mechelse staatbeeld opgehangen.  Zo hangt er een pracht van een gedicht van Dirk Verbruggen aan de vroegere Minderbroederskerk op de Melaan.  

 

Dirk Verbruggen heeft véél gedaan voor de poëziebeleving in onze stad. Zo was hij ook inrichter van de middagen voor de poëzie, samen met woordkunstenaar Francis Verdoodt...

 

We maken van de Keldermansvest daarom een Dirk Verbuggenlaan!  Ik selecteerde een aantal korte fragmenten en oneliners uit zijn gedichten en romans.  Kristoff wou er van meetaf ook stadsartiest Gijs Vanhee bij betrekken.  En die ging er ondanks zijn drukke agenda, toch graag op in.  Aan de ramen van 54 huizen zullen tekstflarden uit zijn werk hangenHerman Vanderhulst heeft dit mooi uitgewerkt.  Gijs Vanhee zal bovendien ook nog ramen opsmukken met grafitti, en op de openingsdag van zaterdag 17 mei zal hij ook live aan het werk te zien zijn.  Hij exposeert trouwens ook nog met kleinere werken...  De bedoeling is dat de 'gedichten', of de fragmenten hieruit, toch wel een aantal weken blijven hangen...

 

Dit vertelt me Frank Hellemans...

Aan de Keldermansvest wonen mensen met heel verschillende kunstige talenten.  Denk maar aan Bodo Van de Voorde, Tom Kestens, Dirk Goris, Marijke Van Kenhove...  Velen van hen, maar ook andere buren, zetten hun huizen open voor de bezoekers om hen een prachtige selectie te tonen van het werk van heel diverse Mechelse kunstenaars.   Huizen kijken en kunst bewonderen...  Het is een leuke combinatie...

 

Ondertussen kan je genieten van de muzikale randanimatie.  En die is ook niet van d minste.  Zo zal Mechels jazzlegende Chris Joris, die Dirk Verbruggen vroeger ook al wist te begeleiden, improvisaties uitvoeren, samen met zijn zoon en dochter.  Het prettig gestoorde majorettenkorps Va et Vient zal zijn beste beentje voorzetten, en vroegere vrienden van Dirk Verbruggen, Pat Donnez, Veerle Meurs en Erik Vlaminck brengen Dirk terug tot leven.  Er is ook Zolotoj Plyos die Russische volksmuziek  ten gehore zal brengen, het houtblazerskwintet Kwintelier én...een surprise-act!  Nathan Daems brengt in de tent die zal opgesteld staan op de vest, jazzmuziek met Oost-Europse en Oriëntaalse invloeden.

 

(Kristoff Meersman, Frank Hellemans en Herman Vanderhulst)

 

Frank Hellemans stelt een tekstbrochure voor: 'gelukkig zonder waarde' met onuitgegeven werk van Dirk Verbruggen en hemzelf.

 

Dominique Brecx, de weduwe van Dirk, treedt naar buiten met aquarellen en schilderijen.

Acteur Lucas Van den Eynde die Dirk ook bevriend was met Dirk, schreef een mooie tekst neer...

Bij de kunstenaars zijn een aantal gevestigde waarden zoals Jef Van Grieken en Frans Walravens of Brice Heyndels (om er maar een paar te noemen).  Maar ook jonge beloftevolle talenten krijgen op de Kunsttvestdagen volop de kans om met hun werk naar buiten te komen.  Verrassende elementen zijn bijvoorbeeld de rockfotografie van Joren Vanutterbeeck en videokunst van graficus Eric Vandamme.   Het is allemaal te veel om op te noemen.  Voor meer gegevens over de 33 (!) deelnemers moet je maar eens surfen naar de website: www.kunstvestdagen.be  Je gaat er heel zeker je gading in vinden.

Wie van al dat rondlopen, kijken en genieten, dorst of honger heeft gekregen, zal op de Keldermansvest ook aan zijn trekken komen.  Er is een natje en een droogje verkrijgbaar.  En stel dat het weer onverwacht minder goed is: dan zijn hier oplossingen voor voorzien. 

 

Twee weekends.  Twee uitgelezen kansen om te proeven van Mechelse kunst van het hoogste niveau!  Beslist met stip te noteren in de agenda!  De organisatoren weten van aanpakken.  Weerom wordt een beproefde formule gehanteerd, maar... deze keer zijn er te verrassende nieuwigheden.  Succes gegarandeerd!

 

 

 

 

Zoals de voorbije jaren alleszins een bezoek waard en een extra goed bestede ontspanning na het verplicht bezoek aan het stemhokje om daar voor de walgelijke zakkenvullers te gaan kiezen. 

Zakkenvullers Roger ? Ik denk dat ge gelijk hebt maar hoe kunnen we die dan ontmaskeren. Wie weet meer ?