Over outing gesproken

met categorie:  

 (foto's: Jan Smets)

Guido De Becker en Axel Vaeck zetten zich al jarenlang in als vrijwilliger in de HLWM.  Da's een vierletterwoord dat staat voor 'Homo-& lesbiennewerking Mechelen'.  Guido is als kinesist aan de slag bij het Mechelse OCMW en Axel is documentalist bij het stadsarchief en bestuurslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen.   Maar wat graag praten ze over het iniatief waar hun vereniging mee de schouders onder zet: namelijk een tiendaagse rond holebi's in deze stad.  Zondag wordt deze tiendaagse besloten met een evenement in KC Moonbeat in de Oude Brusselstraat.

 

Het belooft zondag een gevarieerd en boeiend programma te worden dat beslist spraakmakend is.   Blikvanger is heel zeker het toneelstuk 'Dood verlangen' om 14 uur, waarvan de première op donderdag 15 mei doorging in Moonbeat.  Het is een eigen creatie van Moonbeat in een regie van Frans Ceusters met drie acteurs waaronder de gekende Yves de Lathouwer.  Het stuk gaat over de coming-out en het soms moeilijk aanvaarden ervan door de ouders.  Het spreekt vanzelf dat het stuk draait om soms heftige emoties - een toneelstuk met een lach en een traan... 

 

'Dood verlangen ' kan nog steeds bekeken worden in Moonbeat.  Uiteraard op de slotdag zondag 25 mei, maar ook op vrijdag 23 en zaterdag 25 mei.  Voor meer info moet je maar eens surfen naar:  http://www.moonbeat.be/

 

Het is een vrij emotioneel stuk  en ook wel heel herkenbaar.  Nog altijd is het voor velen moeilijk om zich te outen.  Op de première zat de zaal zo goed als vol. Je hebt nog drie keer de kans om het toneelstuk te bekijken.  Als HLWM werken we er graag aan mee, net zoals nog een aantal andere verenigingen.  Het is het Huis van de Mens die hiervoor de coördinatie deed.  Zo werken ook onze overkoepelende vereniging Cavaria en het Roze Huis Antwerpen mee.  Jongerenvereniging Sweezo doet ook mee.  Zelfs de Mechelse stadsbibliotheek verleende z'n medewerking.  Zo zal in de inkomhal een 'roze boekenkast' staan.  Als holebiverenigingen hebben we de kans om ons voor te stellen, folders uit te delen, enzovoort...  Het is de eerste keer dat zulk evenement doorgaat in onze stad.  Het is zeker drempelverlagend.   De Pride4you in Brussel was het startmoment van deze tiendaagse.  Zondag wordt er dus een punt gezet achter deze actie.

 

Er is zondag nog méér te doen in Moonbeat.  Om 11 uur wordt er gestart met een documentaire: 'Oud Roze'  (Eveline Van Dijck) die gaat over de problematiek van de ouder wordende holebi...  Deze documentaire wordt nadien gevolgd door een panelgesprek  met de makers van de film en met de  gekende mediafiguur Sven Pichal als moderator...

 

                                          

 

Om 12 uur kan deelgenomen worden aan een uitgebreide brunch (aan de prijs van 10 euro)..  Mensen die graag eens langskomen, kunnen het hele programma  (22 euro) met documentaire, brunch en toneel (10 euro) meemaken, of kiezen voor één of meerdere onderdelen.

Ook kan je in Moonbeat de twee expo's, 'De mama's van Sterre' en 'Liefde is altijd goed' bekijken.

 

Axel en Guido vertellen nog wat meer over hun Mechelse vereniging die volgend jaar dertig jaar bestaat, en da's beslist lang voor zo'n vereniging, zeggen ze.  Velen hebben niet zo lang stand gehouden.

 

HLWM bestaat dus 29 jaar, en telt zo'n 150 leden.  Elke vrijdagavond komen we samen in onze 'Babbelkroeg' in de lokalen van Vormingplus in de Hanswijkstraat nummer 74.  Het draait hier vooral rond 'ontmoeting' en ook wel om vorming.  We zijn vooral een hechte vriendengroep.  Het is wel zo dat we moeilijker nieuwe leden aantrekken.  Mechelse jongeren kiezen gemakkelijker voor de jongerenvereniging Sweezo. (die trouwens op 24 mei een fuif organiseert in het kader van deze tiendaagse).  De meesten van ons zijn + veertigers, al zijn er ook bij die minder jaren tellen.  Ook vrouwen vinden iets minder gemakkelijk de weg naar ons.  Het is nog altijd zo dat vrouwen éénmaal ze een relatie hebben, minder geneigd zijn om naar onze vereniging te komen.  Maar ze zijn er wel.  Vooral alleenstaanden.  In onze vereniging tellen we zowel singles als koppels.

 

Guido en Axel stellen vast dat hun vereniging toch nog vrij onbekend is in de Dijlestad, al moeten ze wel zeggen dat ze blij zijn dat na een gesprek met burgemeester Bart Somers en schepen Marina De Bie,een tweetal jaar geleden, een link naar hun vereniging werd opgenomen in de stadswebsite.  Ook ontvangt de HLWM subsidies voor hun werking, dat vooral gaat naar de huur van de lokalen.

 

We geven ook een tweemaandelijks tijdschrift uit voor onze leden.  Maar je kan ook folders over onze vereniging vinden in de bib of in jongerenadviescentra, het Roze Huis, enzovoort...  Je bent al lid voor 13 euro, en hiervoor kan je meedoen met alle vaste activiteiten.  Maar dat lidgeld is géén vereiste om eens af te zakken naar ons vrijdags praatcafé dat telkens doorgaat tussen 21 uur en half één, één uur in de Hanswijkstraat.

 

 

Tot de tradionele activiteiten behoren een oudejaarsetentje, een vrijwilligersfeestje en een zomers barbeque.  Ook worden af en toe culturele activiteiten gepland, zoals een avondje theater of een bezoek aan MuseumKazerneDossin om maar een paar voorbeelden te noemen...  In november is er een pannenkoekenfeest waarbij men ook al eens familieleden ziet meekomen...   In februari trekken de leden op weekend - meestal naar de Ardennen. En is al wel eens een verbroedering met andere verenigingen.

 

Guido is van 1953.  Hoe ouder men is, hoe moeilijker het was om zich te outen.  Tijdsgeest, weet je wel...  Zo had Guido in z'n jonge jaren wel een vriendin - eerder om niet op te vallen tussen de rest.  Ook speelde hij voetbal, en daar was outing al helemaal niet aan de orde.  Trouwens: ook in die wereld blijft outing nog héél vaak een taboe.  Daar is nog werk aan de winkel.  Kinesist Guido is nog steeds een sportief iemand...

 

In de schoot van onze vereniging zijn ook twee sportverenigingen ontstaan: een volleybalploeg en een voetbalploeg met de ludieke naam 'Pink devils' naar analogie van de Rode Duivels.  Een tof hoogtepunt was onze deelname aan de Gay Games in Sydney in 2002.  Maar we spelen wel regelmatig tornooien in het buitenland.

 

Holebi, een leven als (g) ander?!   Onze maatschappij kijkt - gelukkig maar - al heel wat toleranter naar holebi's.  Sensibilisatie blijft echter broodnodig.  Karikaturen en stereotiepen helpen een jongere die 'uit de kast wil komen' niet vooruit.  Een iniatief als deze tiendaagse is daarom meer dan welkom. 

 

Méér weten over deze Mechelse vereniging?  :   www.hlwm.be

 

 

 

 

 

 

Proficiat met jullie dertigjarig bestaan!