In M-eet M-eat draait alles rond beleving

met categorie:  

 (foto's: Jan Smets)

Ze zijn al zo'n twaalf jaar goeie vrienden, en nu wagen ze zich aan een gezamelijk, gedurfd project: Pascal Van Himste en Mehdi Mathlouthi.  Pascal is natuurlijk gekend van het populaire café Boesjkammeree aan het Koning Albertplein, en Mehdi is één van de gezichten van het communicatie-en marketingbureau New World.  Samen openen ze in de vroegere zaak La Flèche een horecazaak onder de originele naam 'M-eet M-eat'.  En in die naam zit het hele conceptidee: Genieten en ontmoeten.  Alles draait om beleving.  De 'meatery' is de eerste in onze stad.  Met een eerlijke en verse keuken wil men de smaakpapillen van de Maneblusser veroveren en verwennen.  De zaak met zo'n tachtigtal plaatsen én terras, kreeg een ware metamorfose.  Ze oogt tegelijkertijd warm, modern,  huiselijk en grootstedelijk.  Architecte Ariane Van Craen en binnenhuisarchitecte Anneke Crauwels mogen trots zijn op hun werk.  De beide dames van AnA-architectuur mogen een pluim op hun hoed steken.  Ze zijn dan ook niet aan hun proefstuk toe, maar zo dadelijk meer hierover...  Vandaag openden de deuren van M-eet M-eat...

 

Pascal Van Himste - voor velen 'de Scalle' - is een monument in het Mechelse uitgangsleven.  Al decennialang is 'den Boesj' een begrip bij een vooral jeugdig publiek.  Maar ook net wat ouderen vinden de weg naar het café met die zo typisch Mechelse naam.  Een tijdje geleden sloot de nabijgelegen brasserie 'La Flèche' plots de deuren na het overlijden van de eigenaar.  Zo begon bij Pascale het idee te rijpen om ook 'iets' te beginnen op deze locatie.  Aanvankelijk had hij het idee om er een tweede café in onder te brengen...  Maar het draaide anders uit.  Het is dus een 'meatery' geworden - een concept dat nog niet bestaat in onze stad.

 

We bieden hier het beste vlees aan dat je maar kan indenken.  We beriden veel hiervan in een zogenaamde JOSPER-grilloven.  Ik maakte met dit soort oven kennis in Spanje.  Deze oven die zijn oorsprong kende in een basic grillrestaurant in de Pyreneëen zo'n zeventigtal jaar geleden, maakt de laatste tijd furore.  Niet onterecht.  Het is een elegante combinatie van grill en oven in één apparaat.  Het werkt sneller dan een BBQ en de kwaliteit  van het resultaat is beduidend beter.  Het is eigenlijk een gesloten oven op houtskool om in te grillen. Aroma en smaak worden optimaal bewaard.  We hoen dat deze zaak snel een begrip zal worden in onze stad.   We trekken hier duidelijk de Mechelse kaart.  Zo heb ik nu twee totaal verschillende horecazaken vlak bij mekaar. Gemakkelijk is dat: ik hoef de straat maar over te steken...

 

  

 

Het is een nieuwe uitdaging voor het tweetal.  M-eet M-eat moet de stationsbuurt die de volgende jaren een heel nieuw kleedje zal krijgen nog meer op de kaart zetten.  Je kan er elke weekdag terecht van 11 uur tot 23 uur. Op vrijdag en zaterdag sluiten de deuren een uurtje later.  Zondag is sluitingsdag.  De keuken is doorlopend open, en zo kan je er ook lunchen.  Da's beslist mooi meegenomen voor de werknemers van vele bedrijven in de buurt.

Mehdi vertelt nog wat meer over het idee...

 

Eigenlijk is dit geen tradioneel restaurant of een brasserie, en zéker al géén steakhouse. Het betrekkelijk nieuwe begrip meatery is in feite een 'betere' brasserie waar we werken met lekker vlees.  Maar ook iemand die geen vlees lust, kan hier vis krijgen of slaatjes...  We werken met verse produkten: verse frietjes, groenten...  Er is voor elk wat wils.  Naast de kaart bieden we ook suggesties aan.  We willen kwaliteit brengen aan een correcte prijs.  Of laat het me zo stellen: we staan voor eerlijk en willen het eerlijke aanbieden. Zelf heb ik al sinds mijn studententijd in de horeca gewerkt.  Door mijn werk bij NewWorld ben ik graag met ondernemen bezig.  Hier krijgen Scalle en ik de kans om dit nieuwe concept uit te proberen.  Schrik voor de werken aan het station en deze stationsomgeving hebben we niet.  We willen deze omgeving leuker maken.  De toekomstige ontwikkelingen in de buurt beloven veel goeds. En ja: horeca is geen berekend risico.  Het IS een risico, maar we geloven er in!

 

 

Voor een lunchmenu tel je 20 euro neer (voor-hoofdgerecht en koffie), en de de gerechten varieëren van prijs tussen twintig tot dertig euro.  Een Australische Wagyu, die de 'huissteak' is heb je al vanaf 21 euro.   Je kan hier ook proeven van zelfgemaakte ribbetjes of zelfbereide rundstartaar...Men werkt met  seizoensgebonden producten.

 

www.m-eet-m-eat.be      015/33 90 90

 

Het stijlvolle interieur is een revelatie.  Architecte Ariane Van Craen die woont in de door haar ontworpen b&b Patio Houses aan de Speecqvest, heeft met interieurspecialiste Anneke Crauwels een schitterende sfeer weten scheppen.  Samen ontwierpen ze ook al de tapaszaal Sava op de Grote Markt en tekenden ze de plannen van de nieuwbouw van het kleinste hotelletje van de stad: 'Muske Pitter' in de Hanswijkstraat. 

 

We wilden hier verschillende sferen scheppen.  Onze inspiratie vonden we in Scandinavië maar ook in New-York.  Het heeft iets grootstedelijks, maar ook iets cosy en huiselijks.  De stijl met Sava is dan wel verschillend, maar qua gevoel is het verwant.  Het is tijdloos en modern tegelijkertijd.  We werkten met zwart staal maar ook met hout...

 

(Anneke Crauwels en Ariane Van Craen van AnA-architectuur)

 

Het nieuwe stationsplein is nog niet voor morgen... Toch wordt met ondernemingszin al duidelijk toekomstgericht gedacht...  Dit bewijzen deze twee Mechelse heren en twee Mechelse dames. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor Engelstaligen is het minder verrassend naast vlees ook vis, allebei 'meat', te vinden in een 'meatery'. Maar zouden er voor vegetariërs ook 'meat analogues' als tofoe, seitan, falafel, quorn of Valess van Campina op het menu komen?  Oops, 'k moet effen stoppen, mijn paardenrumsteak van bij de Buurtslagers met saus op basis van Haywards piccalilli staat voor mijn neus.  ;-)

En mijn spek staat ook al te wachten.

Smakelijk Some.

Het ziet er mooi uit en ik woon er in de buurt, maar zal er toch zelden of nooit komen - zo'n beperkte keuze voor vegetariërs! Dat is voor modernere zaken toch zeer ongewoon. Ik zou kunnen kiezen tussen soep, 2 voorgerechten en 1 slaatje. Jammer.

Het verheerlijken van vlees en ook nog een foto van een rund op de menukaart zetten, is trouwens ook zeer smakeloos.