Hanswijkprocessie 2014

Gisteren zondag 18 mei 2014 trok de Hanswijkprocessie voor de zoveelste maal door de Mechelse straten.  Een heerlijk zonnetje en aangename pre-zomertemperaturen hadden ons aangezet om het gebeuren mee te maken. En voor de eerste maal van op de tribune aan de IJzeren Leen.
We hadden zo een prachtig zicht op de groepen en wagens met als achtergrond het 'archief' en het ingepakte postgebouw.  En dat alles onder een dak van kleurrijke en lichtjes wapperende vlaggen.
Hoe mooi ook, voor ons bleef dat toch 'gewoon'. We hadden dit al zoveel maal gezien dat het nieuwe er een beetje af was.  We geraakten in gesprek met Hasseltse toeristen die een weekend in ionze stad verbleven.  En zelden hoorden we met zoveel lof spreken over de schoonheid van onze stad, de vele bezienswaardigheden en de leuke activiteiten die geboden worden.  En deze lofzang zette ons aan het denken en maakte dat we rondkeken met andere ogen en inderdaad veel schoonheid en interessants her-ontdekten.
En toen kwam de processie er aan met harmonieën, vendelzwaaiers, paarden, kleurrijke groepen en verzorgde wagens. Ondertussen werd er ook nog een verhaal verteld, werd er geacteerd en gezongen en konden we onze ogen de kost geven. Ook al is de cavalcade slechts acht maanden achter de rug toch was het schouwspel boeiend en aantrekkelijk. 
Sommigen zeggen dat er minder volk was, en misschien is dat ook zo, maar dat doet geenszins afbreuk aan dit traditionele en boeiende gebeuren. 
Proficiat en dank aan alle deelnemers en aan de onvermoeibare inrichters.  Ik denk dat we hen het beste kunnen steunen en respecteren door ons chauvinisme aan te zwengelen en propagandisten te worden van onze stad,  haar historiek en haar tradities.
Urbain Van Asch
 

Inderdaad Urbain: vaak (her)ontdekt men de schoonheid van het 'gewone' pas als buitenstaanders er ons attent op maken.  Ik heb gisteren nog drie Nederlandse echtparen ontmoet die een verlengd weekend in Mechelen waren - onze stad voordien amper kenden - en die laaiend enthousiast waren over wat ze te zien kregen.  De Hanswijkprocessie was voor hen nog een onverwacht kleurrijk extraatje...