Bellemadam Myriam

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

Het regende ouwe wijven vandaag.  En nee: da's géén toespeling op het feit dat Mechelen vandaag een nieuwe 'belleman' kreeg in de vorm van ... een vrouw!  Myriam Sips werd vandaag overtuigend verkozen tot de opvolgster van populaire Swa-den-Belleman, die deze taak met veel ijver en enthousiasme 23 jaar heeft uitgevoerd.  'Mirreke' of 'Sipske' zoals deze nu bijna zestigjarige Mechelse Madam wordt aangesproken is dé geknipte persoon om Fançois de Schouwer op te volgen.  Myriam heeft het allemaal: een stem als een klok, een sprekende mimiek, een flinke dosis humor... Bovendien is ze een rasechte Mechelse, geboren in de wijk Battel, en gepokt en gemazeld in het Mechelse theatergebeuren.  Daarbij is ze erg sociaal ingesteld - en werkte ze jarenlang als animator in de bejaardensector.  Eind deze maand gaat Myriam op pensioen, en wacht haar een nieuwe taak - die ze met verve zal vervullen.  Daar kan je van op aan! 

 

  

(rondgang op een drijfnatte markt...)

  

(cultuurpaus Marcel Kocken schiet plaatjes van de aanstormende Bellemadam...)

  

(een natte wandeling met de Bellemannen van Mechelen, Beveren-Waas en Dadizele in het kielzog...)

 

Het zou een haast onmogelijke opdracht worden voor de moedige tegenkandidaat, Herman Van Goubergen, om op te tornen tegen het verbale geweld van Myriam.  De in 1958 geboren Maneblusser moest de duimen leggen voor de kleine dame met de grote stem.  De derde kandidaat, Marc Colombeen had in laatste instantie afgehaakt.

 

De twee kandidaten in de running naar het ambt van Belleman, dienden voor een jury een paar proeven te volbrengen. Vooreerst werd een drijfnatte wandeling gemaakt op de zaterdagse markt, waarbij al bellend het gebeuren werd aangekondigd.  Onder de gaanderij van ons stadhuis, waar men veilig stond voor de niet alfatende plensbuien, dienden Myriam en Herman zichzelf voor te stellen in Algemeen Nederlands.  Ook werd hen opgedragen  om hun kandidatuur te motiveren.  In het Mechels dialect moest nadien een 'fictieve wandeling' gemaakt te worden door de Dijlestad. 

 

Nadien volgde de beraadslaging door de jury: schepenen Frank Nobels, Marc Hendrickx en Koen Anciaux, én voorzitter van de Cultuurraad, Frans Dewachter.

Even later was er dan het verdict: Herman Van Goubergen werd verdienstelijke tweede...  Er kon maar één winnaar zijn: de bel ging naar Myriam!  Hiermee wordt ze de eerste bellevrouw van Mechelen.  En deze functie is ook uniek voor ons land. In een stad waar ooit twee straffe Margareta's leefden en tal van sterke vrouwen de wacht aanzegden, volgt Myriam hen op in het rijtje van Dames met Klasse. 

Vandaag was het dan ook het officiële afscheid van Swa - een man die een bekende en populaire 'Mechelse smoel' was - een man ook die de functie van Belleman belichaamde als géén ander.  Héél terecht werd hij door de jury in de spreekwoordelijke bloemetjes gezet en kreeg hij als cadeau nog een Mechelse vlag en whiskey van brouwerij Het Anker overhandigd!

Heel sympathiek was de aanwezigheid van een paar andere Bellemannen uit het Vlaamse land, die met hun eega waren afgezakt naar het natte Mechelen.  De Bellemannen van Dadizele en Beveren-Waas gaven hiermee nog meer kleur aan het evenement en deze grijze zaterdag.  Zij werden voor hun komst bedankt met een kleine Mechelse bel én schuimend Mechels gerstenat.  Van het Anker uiteraard.

Ons land telt trouwens zo'n twintigtal Bellemannen...  Mechelen kleurt een mooie traditie eigenwijs in:  een vrouw zal voortaan bellend door onze straten trekken!  En wat voor een vrouw:  Myriam Sips zal haar stem laten galmen over feesten en stoeten en andere heugelijke gebeurtenissen.  Zij heeft alles om een waardige opvolgster te zijn van François de Schouwer!  Daar geloven we rotsvast in!

 

Bedankt Swa!

Proficiat Myriam!

 

     

(de Belleman van Beveren-Waas en in het midden kandidaat Herman Van Goubergen...)

  

(luisterend naar de proef van Herman: de Belleman van Beveren-Waas, Marcel Kocken en Jean Aerts, voorzitter van de Mechelse Geburenkringen...)

     

(cultuurraad-voorzitter Frans Dewachter, Luc'Vis' en schepenen Hendrickx en Anciaux...)

  

(Ook Opsinjoorke was er bij in levende lijve...)

  

  

(de proef nog eens kort herhalend voor de camera van RTV...)

  

(de Mechelse vlag en whisky van het Anker voor afscheidnemend Belleman Swa...)

(ook verdienstelijke tweede, Herman, werd bedankt voor zijn deelname...)

(een dikke pakkerd van schepen Anciaux...)

(de 'oude' en de 'nieuwe'... En nieuw tijdperk ingeluid)

 

 

Proficiat Swa, geniet er nu maar van.

Aan Myriam, veel geluk met de nieuwe uitdaging.

Proficiat aan ons Sipske. Als ik ze niet ken....dan kent niemand ze, want wij zijn al echte vriendinnen vanaf ons 12de, dus al 48 jaar (wie doet ons na)!!! Ik ben echt trots op mijn vriendin Sipske!!! Ze kan het en ze zal het ook bewijzen!!! Groetjes van Bieke xxx

 

 

 

Toch ook even herinneren aan wat hieraan recent voorafging...

Proficiat respectievelijk beste wensen voor een geslaagde carrière.

Beste Myriam, ik hoop dat u er zich van bewust bent dat omgaan met vampiren een kunst is. Maar in de overtuiging van uw kunnen wensen wij " de ongeachten " u het allerbeste.

@G.L.:
Hooggeboren heer senior,

Uw respectabele leeftijd had ik wellicht duchtig onderschat, vermits ik me er niet van bewust was dat U tot de door U genoemde Edele Wezens behoorde.

Wil vergeven dit boud verzoek, dan te verduidelijken of "wij 'de Ongeachten' " het oude leesgezelschap der Sinjoren betreft, dan wel de Halse rederijkers die aan het refereinfeest te Mechelen deelnamen in 1620, of dusdanige Antwerpse jonge intellectuelen onder leiding van een Vlaams advocaat die zich als leden van de kamer schaarden rond 'De Olijftak', hét symbool van verzoening? Zó ging dat in het goede jaar 1510.

De eerstvermelde taalminnaars lieten in hun thuisstede bij Janssens-Jacobs in 1845 een vertaling drukken van 'The Bride of Lammermoor' van Sir Walter Scott, 'De Verloofde', met de zinspreuk: "Leest, en gy zult u beschaven".
Zou dit misschien verkeerd begrepen geweest zijn, gezien Uw familie in een aan Uw huidige deelgemeente grenzend dorp neerstreek? Die interpretatie moet wegens dat Antwerps gezichtspunt zeer redelijk toegeschenen hebben, want die cultuurschok ware te intens bij migratie tot pardoes in Mechelen.

Proficiat Mirreke!!!

Wat denkt ge van de naam "Mirabelleke"?

Groetjes.

Bob & Kathinka