(foto's: Jan Smets)
Het topevenement 'De 1000 km van Kom op tegen Kanker' dat donderdag van start gaat in Mechelen, zal onze stad vier dagen in de ban houden. "Onze stad is er trots op om gaststad te zijn van dit sportieve gebeuren. We doen dit dan ook graag omdat we solidariteit belangrijk vinden. Héél zeker zal het kippenvelmomenten opleveren", zegt schepen Walter Schroons bij de voorstelling van het programma...
Het evenement is bj de meesten wel een bekend gegeven. Het is immers al voor de vijfde keer dat het wordt georganiseerd. Het Hemelvaartweekend van 29 mei tot en met 1 juni zal onze stad vertrek-en eindpunt zijn van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. En daar wil Marc Michils die algemeen directeur is van de Vlaamse Liga tegen Kanker nog graag wat over vertellen:
We zijn met dit evenement gestart in 2010. Voor de vijfde keer gaat deze vierdaagse door. Er zullen acht ritten gereden worden van telkens 125 km. Dat zijn dus twee etappes per dag. Altijd wordt vertrokken in gaststad Mechelen. 's Middags wordt er halt gehouden in telkens een andere stad. Donderdag is dat Landen, vrijdag Geel, zaterdag Waregem en op de slotdag Evergem. Er wordt gereden voor het goede doel. Aan elk deelnemend team is gevraagd om 5000 euro te verzamelen voor er kan gestart worden. Het is dus niet alleen een sportieve prestatie dat deze teams leveren. De opbrengst gaat integraal naar medisch onderzoek in de bestrijding van kanker. Deze editie gaat het geld naar onderzoek naar diagnose en therapie van residuele tumorcellen en metastasen. Het is zo dat meer en meer mensen worden getroffen door kanker. De behandeling wordt steeds beter en hoopvoller. Toch is onderzoek naar resistentie héél belangrijk, zodat minder mensen kans lopen om te hervallen. In het beginjaar van ons evenement trokken we 152 teams aan om mee te fietsen. Vandaag hebben we reeds 527 teams ingeschreven. Mogelijk worden het er 530. Drie teams zijn nu nog bezig om de laatste centen binnen te rijven. Dit is een onwaarschijnlijk succes!
Schepen Schroons is een tevreden man dat Mechelen dit voor de vijfde keer mag organiseren. Hij is vooral ook blij dat onze stad 35 ploegen telt die zullen meefietsen. Ook zorgt Mechelen er voor dat onze hotels kortingen aanbieden voor de deelnemers. Bovendien wil hij ook graag het slotevenement zondag aanhalen: een muziekmarathon met o.a ook Frank Vaganée, Paul Stok, en een aantal harmonies uit onze stad. Hierover schreef medeblogger Markec al één en ander op deze blog. Het evenement gaat door van 13u tot 17u30.
Het is Paul Stok die er nog graag iets over vertelt:
We bieden tijdens dat concert ook een mooi programmaboekje aan waarvoor stadsartiest Gijs Vanhee de cover ontwierp. In dat boekje staan ook alle deelnemers, sponsors... Luc Deflo en Frank Vaganée zorgden voor bijdrages in dat boekje dat zal verkocht worden aan 5 euro het stuk. Je kan er op de koop toe nog iets mee winnen. De opbrengst gaat uiteraard ook naar de actie...
Elke 'middagstad' waar de renners even zullen verpozen tussen de twee etappes wil een gastvrij rennersdorp inrichten. Bovendien zal er een erehaag worden gevormd. En daar is een prijs mee te winnen! Vorig jaar ging de titel van 'langste erehaag' naar Bilzen. Het is Kris Peeters die zondag de trofee zal uitreiken.
Donderdag wordt in Mechelen, op onze Grote Markt gestart om 6u30... Ook Kris Michiels zal er bij zijn... Hij is één van de zovelen die op de pedalen gaat in dit grootse solidaritetisevenement...
Ons team heet 'Bie there'. We verloren onze vriendin na een moedige strijd tegen kanker. Dat raakt je, en daarom wil je er voor gaan. Met ons team halen we er onze energie uit. Ze mag er dan niet meer zijn: ze rijdt mee met ons. Belangrijk is ook om anderen te ontmoeten tijdens deze vierdaagse. Het geeft een samenhorigheidsgevoel. De sponsoring verliep tegen alle verwachtingen heel vlot. Mooie anecdote is bijvoorbeeld ook dat zelfs twee concurrerende bedrijven ons wilden sponseren.
Deze actie heeft ook haar peters en meters. Bij de voorstelling in ons stadhuis vanmorgen kon Saartje Vandendriessche er niet bij zijn omdat ze aan het werk was. Ook Maaike Cafmeyer moest zich verontschuldigen. Zij is geblesseerd geraakt en zal niet kunnen meefietsen. Wél op het appèl waren Showbizz Bart en Karel Van Eetvelt.
Showbizz Bart wil het volgende kwijt:
Ik ben helemaal geen geweldig sportief iemand. Maar dat geeft niet: in elk team zitten sportievelingen en zij die minder sportief zijn. Ik fiets zelfs niet graag. Ik moest dus even nadenken bij de vraag om mee te doen, ook al draag ik de actie een warm hart toe. Maar dan dacht ik: wat is een beetje afzien in vergelijking met mensen die geconfronteerd worden met kanker. Ik moest het dus gewoon doen. Ik ben immers gezond, kan zelfs met de fiets van Bonheiden waar ik woon, naar Mechelen komen... Nee: ik heb écht geen reden om niet deel te nemen. Daarom zal ik ook de eerste dag en de laatste dag op de fiets kruipen!
Karel Van Eetvelt zal ook de eerste en laatste dag meefietsen...
Het is niet de eerste keer dat ik meedoe. Ik fietste ook al bij vorige edities. Ieder heeft zijn persoonlijk verhaal waarom hij of zij deelneemt. Ik heb bijvoorbeeld twee collega's zien overlijden aan kanker. Alletwee waren ze ook hervallen. Het motiveert me. Ook het praten met andere deelnemers, en het luisteren naar hun verhalen sterkt me in m'n motivatie. Het is vaak emotioneel. Belangrijk is het dat nog méér middelen worden vrijgemaakt om dit onderzoek te voeren.
(vlnr: Walter Schroons, Karel Van Eetvelt, Marc Michils, Showbizz Bart en Frank Vaganée)
Benny Wellens rijdt samen met zijn team 'Malinwa cycling team' al voor de vierde keer mee. Hier poseert hij samen met een paar van zijn teamgenoten: Herman Sprangers en Johan Van der Taelen...
Het was voor ons aanvankelijk heel moeilijk om het nodige geld bij mekaar te rijven. We dachten zelfs aan stoppen omdat het helemaal niet wilde vlotten. Zelfs sponsors waren afgehaakt... Op dat moment hebben we de koppen bij mekaar gestoken: het was té waardevol om te laten schieten. Dit mocht niet gebeuren. We hakten de knoop door, en zouden er voor gaan! Eén voor allen, en allen voor één. Van toen af begon alles te lukken. Zo konden we eind april toch het bedrag van 15 000 euro bij mekaar leggen. We kregen gelukkig steeds steun van onze achterban. Deze positieve reacties sterkten ons. Ieder die meefietst heeft zijn eigen link met kanker. Mijn vader verloor ik een twaalftal jaar geleden aan kanker, net voordat hij op pensioen zou gaan. Hij heeft erg veel geleden. Het is voor mij een harde levensles geweest. Kanker was geen ver-van-mijn-bed-show meer. Het gaf me een mentale tik. Herman Sprangers, mijn teamgenoot, overwon dan weer kanker... Elk zijn verhaal... We gaan ieder persoonlijk voor de 1000 km. Het kan voor ons alvast niet meer mislukken: zelfs als het zou regenen... We zullen heel zeker een voldaan gevoel hebben. De neuzen staan in dezelfde richting. We gaan er voor!
Zijn vriend, en teamgenoot Johan Van der Taelen, vult aan:
Ik verloor mijn schoonvader en nonkel aan deze ziekte... Maar ook vele supporters. Daarom willen we onze eerste rit opdragen aan al die overleden KV-Mechelaars die de voorbije vier jaar overleden aan kanker. We zullen speciaal voor hen rijden. In deze Mechelse kleuren willen we ook in de toekomst rijden. Met ons Malinwa Cycling Team willen we er absoluut nog niet mee stoppen!
Hilde Neven is districtcoördinator van Kom op tegen Kanker.
Ik ben afkomstig van Limburg, maar woon al erg lang in Mechelen. Tot hiertoe was ik districtcoördinator voor Limburg en Vlaams Brabant, arrondissement Leuven. Maar sinds kort is ook Mechelen daarbij. Dat heb ik als Mechelaar toch wel 'opgeëist'. Er komt heel wat bij kijken. Deze stad heeft 35 fietsteams, en dat is erg veel. Maar het zijn niet enkel de Mechelse teams die ik begeleid. Alles te samen volg ik er zo'n honderd. Ik was aanwezig en betrokken bij alle mogelijk acties, zoals het plantjesweekend, en veel meer... Het is een dagtaak op zich. Maar ik doe het heel erg graag. In een ver verleden was ik werkzaam bij het Mechels Miniatuur Theater, dat toen nogal veel maatschappelijk-kritische stukken op de planken bracht. Toen moest ik mensen motiveren om deze bij te wonen, nu moet ik mensen motiveren om zich in te zetten voor Kom op tegen Kanker. Het is mijn persoonlijk sociaal engagement naar deze maatschappij. Ik ga graag om met mensen - het verhaal van mensen is belangrijk... Het is nu heel druk, maar ik wil het niet missen. Het is een stuk van mijn leven!
Donderdag gaat de 1000 km van Kom op ten Kanker van start: en sportief evenement met een geëngageerde groep deelnemers; Een warm gebeuren dat zorgt voor kippenvelmomenten. Solidariteit en geloof in eigen kunnen en de kracht van een mensen die er willen voor gaan - de neuzen in dezelfde richting.
Je kan het allemaal volgen op www.1000km.be of op facebook.com/1000kmtegenkanker en op twitter.com/1000kmKOTK
Maar vooral: zak deze dagen eens af naar het centrum om te supporteren en te steunen. Kanker is géén ver-van-mijn-bed-show.
Recente reacties
40 weken 1 dag geleden
1 jaar 16 weken geleden
1 jaar 35 weken geleden
2 jaren 2 weken geleden
2 jaren 6 weken geleden
2 jaren 9 weken geleden
2 jaren 9 weken geleden
2 jaren 12 weken geleden
2 jaren 13 weken geleden
2 jaren 14 weken geleden