Op de koppen lopen in Leest

met categorie:  

     

  

(foto's: Jan Smets)

Donderslagen zetten een orgelpunt achter een overrompelende versie van Posse-Leest 2014.  Hemels wijwater spoelde de straten leeg.  Gelukkig gebeurde dit pas in de vooravond toen alles in gereed werd gebracht om op te kramen.  Het Paasweekend was mild voor het Zennedorp.  De Heilige Cornelius was Leest en haar jaarmarkt genadig. Paasmaandag had vandaag zowat zomerse allures - ook al tekenden hoe langer hoe meer donkere wolken dreigende schaduwen in de lucht.  Heel de dag - van 's morgens vroeg - was het op de koppen lopen in het dorp.  Het leek wel of er nooit vooheen zovéél volk door het landelijke Leest slenterde.  Soms diende men erg veel geduld te hebben om bepaalde flessenhalzen door te geraken...  Nooit voorheen waren er  ook zoveel standhouders.  Leest was weerom dé place to be van Mechelen en omstreken dit weekeinde...

 

   

     

  

  

 

 

Er waren de vaste ingrediënten die steevast zorgen voor succes.  De dierenmarkt met de obligate Vetten Os waarvan het gewicht kon geraden worden, de vertederende lammetjes, geitjes, paarden en andere dikbillen en pluimvee...  Kortom: een lust voor het oog voor jong en oud...

De ambachtsmarkt blijft een voltreffer, en de aansluitende rommelmarkt kon velen bekoren...  De geur van suikerspin, en bier, en worsten en frieten zorgde voor een kermisachtig aroma...  Jammer genoeg leek het dorp hier en daar al vroeg een waar stort...  Of waren de restanten van de avond voordien niet zo zorgvuldig opgeruimd? 

Politici waren alom tegenwoordig.  Elke partij had zijn vertegenwoordigers - 25 mei indachtig - ingezet in dit beoogde wingewest. 

Er was muziek, en gedrum, en gelach en gelal...  Plezier en volks vertier...  In het oud-gemeentehuis kon je even tot rust komen op de groepstentoonstelling van Vic De Laet, Chris Dewals, Paul Van Roy, Serge Piessens en Josien Baetens.  En dat was best een verademing.

Posse-Leest heeft de boeken weer toegedaan.  Morgen wacht een immense opruim en zal het dorp weer in z'n rustige plooi vallen.  

 

     

 

  

  

   

  

  

  

  

     

  

     

 

  

     

  

  

  

 

Mensen zijn rare wezens.

Tijdens de week begeven ze zich al vloekende in het drukke werkverkeer met files en kop-staartaanrijdingen en meer van die leuke dingen als attractie. Niet genoeg krijgende van deze ongemakken gaan ze zich tijdens het weekend naar plaatsen haasten waar duizenden bijeentroepen om daar door flessenhalzen in dorpsstraten te kruipen om hun zondagnamiddag, of in dit geval hun paasmaandag, door te brengen om een kraampje met hamburgers of een jeneverstandje aan te doen.

Dan hebben ze nog geluk gehad dat de "vetten os" zich niet heeft losgerukt om in een mum van tijd al stampedend de ganse dorpstraat met wandelaars omver te kegelen.

;-))

Pampleest? Eén os en zonder de stieren? Moet kunnen Jef, we nemen zelfs maar een koe bij de horens, de Engelsen durven wel een bull aan. In wiens omgeving heerst naar 't schijnt gezond verstand? Behalve op Paasmaandagen met verkiezingen op til, natuurlijk.

En wat lezen we nu weer in de fabeltjeskrant. Er werd niet enkel op de koppen gelopen maar ook op geslagen. Dat doen ze normaal toch op de kop van Jut. Nietwaar Jokke.